• horon ke tragodia (horon ve turku) adlı albümü yaparak, yunanistan'a göçmüş karadeniz kökenli rumların (pontus) müziğini ilk kez bir albümde toplayan genç müzisyen. bir rkaç yıldır istanbul'da yaşıyordu, boğaziçi üni.'de master yapıyordu. şimdi bilmiyorum. müziğe ve geçmişine ilgisi, yunanistan'ın birdağ köyünde karadeniz'e özlem duyarak ölen dedesinden kalmaymış. tamamina yakini rumca seslendirilen parcalardan çayeli türküsü, turkce ve rumca olarak seslendirilmis, pek bi leziz olmuş *. kırık türkçe ve rumca çok güzel gidiyo beraber, kemençe kusursuz, türkünün ortasında ise daha önce duymadığım ilginç bir bölüm var. ayrica eserlerin tamami giresun, trabzon ve rize dolaylarindan derlenen ezgilerden olusuyor. bir cok muzik aletinin disinda, agirlikli olarak kemence kullanilmis. şarkıların isimlerini geçelim:
    elenitsam, sumela, mirolayia (agit), çayeli, parhari anemo (yayla ruzgari), niko'nun kemencesi, sera horon, ela legose pulim (bana gel kusum), kerasunda tragodia (giresun turkusu), zygana (zigana), asin tonya erhume (tonya'dan geliyorum), gemiler giresun'a ve hereftiko (enstrumental)
    müzikal yolculuğuna yunanistan'da başlayıp trabzon'a varan mihailidis'in kendi şöyle ifade ediyor içindeki tutkuyu:
    "kokleri tarihin derinliklerine uzanan trabzon'u cografi bir bolgeden cok, bir yasam bicimi, yasama ve olume karsi bir tavir, akan zamana karsi devamli bir direnis olarak goren ve bu cografyanin melodik ve ritmik yapisindan etkilenen, kokulariyla renklerini tenlerinde tasiyan bu insanlara cok sey borcluyum. onlar sayesinde trabzon hala askin olumle mucadelesinin sarki, turku ve dansta buldugu ifadedir...."
  • aksanlı türkçesine hayran kaldığım deli adam!
    o kemençe çalar biz türkü söyleriz ,horon oynayamam diye yalan atar ama en güzel oynayan da o'dur tabii!
    dedesi bi zamanlar hiç bilmediği topraklara memleketi diye sürülmüş ve trabzon'u bir daha göremeden ölmüş ,bu acıklı hikaye nicos gibi bir torun yarattı.
  • nikos'un baba tarafindan dedesi ordulu degil bafralidir ancak anadilinin turkce oldugu dogrudur. anne tarafi ise sivas kokenlidir.
  • gumushane-kromni yoresinden bircok insan 19.yy icinde madenlerin kapanmasi basta olmak uzere turlu nedenlerle sivas, akdagmadeni, kars gibi bolgelere goc etmis olup yunanistan'da buralardan gelen topluluklar da karadenizliler icinde mutalaa edilir. dolayisiyla yunanistan'da sivasli-karadenizli bir ailenin kokeni zaten ve pek muhtemelen gumushanedir.
  • kemençeyi dile getiren büyük usta.
  • kemençeyi çalmaktan öte refleksif olarak kullanan, sesi de bir o kadar güzel olan üstad.
  • böyle de güzel bir adamdır.
  • galiba elini eteğini çekti herşeyden. ne facebook'u, ne twitter'ı, ne bir mail adresi var.
hesabın var mı? giriş yap