• (bkz: tae kwon do)
  • korenin milli sporu olup günümüzde salon sporu olarak bilinen savunma sanatıdır. kelime anlamı olarak: el, ayak, huzuru, doğru yolu bulmak demektir. hız ve çevikliğin ön plandadır. sırasıyla beyaz, sarı, yeşil, mavi, kırmızı ve siyah kuşaklardan oluşur sonrasında 9 adet dan vardır. bir sonraki kuşağa geçmek için en az 2 ay, bir sonraki dana geçmek için ise kaçıncı danda iseniz o kadar sene bekleme süresi vardır. kuşak ve dan sınavlarında pumse çizmenize, tekniğinize, duruşunuza ve disiplininize bakılır.
  • milattan önce 668-37 yılları arasında kore’nin kuzey kıyısında yer alan ve eski kore krallığı olan koguryo hanedanlığı’na ait kalıntılarda mezar duvarlarına resmedilmiş figürler taekwondo’nun yaklaşık 25-26 asır önce de yapıldığını göz önüne seriyor.

    dünyanın bilinen en eski dövüş sanatı olan taekwondo’yu en yalın tanımla ifade edecek olursak çıplak el ve ayakla yapılan kore çıkışlı savunma sporudur. “tae” ayak vuruşları, “kwon” el vuruşları ve “do” ise bu savunma sporunun çıkış felsefesini oluşturan doğruluk ve dürüstlük olarak tanımlanır. kore halkı bu savunma sanatını geliştiriken ilk rakipleri düşmanlarından daha çok vahşi hayvanlardı. bu dövüş sanatı günümüze gelene kadar temel anlayışı olan “savunma” düşüncesini muhafaza etse de birçok değişime uğramıştır.

    “do” prensibi doğrultusunda ilerleyen taekwondo’da başlangıç yani ham olma hali beyaz kuşak ile ustalık yani pişme hali ise siyah kuşak ile tanımlanır. siyah kuşak olan her sporcu “dan” alma hakkını elde eder. taekwondo’da 9 seviye dan mevcuttur. 10. seviye dan mevcut olmakla beraber bu seviye 9. dan seviyesine erişmiş üstadlara sembolik olarak “ruhani” bir seviye göstergesi olarak sunulur.

    dünya çapında kabul edilen 2 farklı federasyon bulunmaktadır. bunlardan birincisi olimpiyatlar’da da kabul gören federasyon olan wtf’dir. ikincisi ise şu anki merkezi finlandiya olan ıtf’dir. iki federasyona bağlı sporcuların kullandıkları teknikler aynı olsa da başta puanlamalar ve koruma ekipmanları farklılık göstermektedir. büyük çoğunluğu ayak tekniklerine dayanan taekwondo, poomse (hayali dövüş) ve müsabaka yarışmaları olmak üzere ikiye ayrılır. taekwondo’da gösteri yarışmaları yapılsa da iki ana yarışma kategorisi bulunmaktadır.

    ayrıca taekwondo günümüzde en büyük spor organizasyonu olan olimpiyat’larda temsil edilen tek dövüş sporudur. 1988 seul ve 1992 barselona olimpiyatları’nda gösteri sporu olarak yer alan taekwondo ilk kez 2000 sidney olimpiyatları’nda ana spor branşı olarak yer almıştır. dünya’da en yaygın dövüş sporu olan taekwondo, türkiye’de de futbol’dan sonra en çok lisanslı sporcu barındıran branş olarak dikkat çekiyor. 1970’li yıllarda güney kore’den davet edilen ço sao-se ile türk taekwondosu çok hızlı bir yükselişe geçmiş art arda tüm uluslararası müsabakalarda başarılar kazanılmaya başlanmıştır. ayrıca avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonlarında güreş ile beraber en çok başarı kazanılan spor dalı taekwondo’dur.

    bahri tanrıkulu, hamide bıçkın, azize tanrıkulu ve nur tatar olimpiyatlar’da 2.’lik ve 3’lük kürsüsüne çıkan sporcularımızdır. tek olimpiyat şampiyonu sporcumuz ise dövüş tarzı, tekniği ve hızı ile seyir zevki en yüksek taekwondocu olma özelliğini taşıyan servet tazegül’dür. ayrıca ülkemizde tüm spor branşları dikkate alındığında dünya şampiyonu olan ilk kadın sporcu taekwondocu tennur yerlisu’dur.
  • orijinali korece olan ve kore alfabesiyle yazilan tekvando'nun okunusunun amerikan alfabesi ile yazilisi.
  • 46 kiloda avrupa şampiyonu olduğunuzda madalya olarak 5i 1 yerde takılan savunma sporu.
  • bir zamanlar severek yaptığım spor.
    özgüven eksikliğinden dolayı hiçbir şey yapamasam da, beceriksiz olsam da çok güzel anlar yaşattı bana. geriye dönüp baktığımda iyi ki diyorum, iyi ki o gün salonun önünden geçmişim, iyi ki kısa süre de olsa bir şeylere inanmışım.
  • çıplak el ve ayakla yapılan savunma sporu.

    koreceden türkçeye geçen tek kelime.
  • taekwondo, çıplak el ve ayakla yapılan, kore kökenli bir uzak doğu savunma sanatıdır.
  • 2020 itibari ile güncel verilere göre lisanslı sporcu sayısı bir hayli artmıştır.

    kadın: 166.079

    erkek: 321.179

    toplam : 487.258
  • yaklaşık 7-8 sene kadar ilgilendiğim spor branşı. ilk başlarda büyük hevesle başlayıp sonraları biraz isteksiz devam ettim. o zamanlar puanlama sistemi çok farklı tabi. şimdi ki gibi elektronik sistem ya da birtakım koruyucu ekipmanlar yok. ayaklarımızın üzerine plaster bant yapıştırıp hem acıyı azaltma hem de yelekten çıkan sesi arttırmaya çalışırdık.
    fakat seyir açısından hala çok estetik ve zevk veren branştır.
hesabın var mı? giriş yap