4 entry daha
  • "örneğin amerika'da, bırakın başka dilde suç duyurusunu, toplum içinde ingilizceden başka bir dil konuştuğunuzda bile uyarılırsınız"

    son adalet bakaninin adi alberto gonzales olan bu ulkede eyaletlerin cogunun -ki bir tanesinin adi new mexico mesela- ve federal hukumetin resmi dili yoktur. yani meksikali coksa resmi dil olarak ekleriz diye bir mantik yok, herif resmi dil kavramini reddetmis bastan. arada kanun cikarmaya calisirlar ingilizce resmi dil olsun diye, aclu gibi kuruluslar karsi cikar ve olay kapanir. ustelik o teklif edilen kanunlar da emniyet, yargi ve saglik hizmetleri gibi temel haklar icin ayricalik taniyan maddelerle dolu oluyor. yani reddedilen tasarilari bizim dunden razi olacagimiz seyler.

    kaldi ki resmi dili olanlarda da, vietnamli bir koylu kadin gelir de suc duyurusunda bulunmaya calisirsa da, kimse kadini tutuklamaz, bir araci bulunur. yahu nufus olarak turkiyenin yarisi, ekonomik olarak da uc kati olan kaliforniyada "kacak gocmenlere ehliyet verilmesin" diyen adamin politik kariyeri yokoluyor, ne resmi dili. ama bizim ozumuze uygun degil bunlar tabii.

    gunluk hayatta ise, ingilizce disinda konusmak belki montana'nin koylerinde garip karsilanir. orada da kimse yasamiyor zaten, keciler var. ingilizce de konussan garip karsilayacaklar. ama uyarmak? 10 kusur senedir bunu ne gordum, ne de duydum. amerikaya bir gunlugune gelip de onu da kkk toplantisinda gecirseniz belki bu cikarima ulasilabilir. kimden ogrendiyseniz bu safsatalari onu ihbar edin siz. ama turkce.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap