12 entry daha
  • olmadigina dair verilerin bulundugu bir inanc. aksi gorusteki bulgular sadece bir dil aliskanligi. bir nevi pazartesi sendromu.

    erdemleri yerine korkularini buyuten insanoglunun, eh biraz da yapisi geregi, inancini korkulari belirledi. inancin tarihi, insanin dogaya karsi olan acizligiyle paralel seyreder. atestir, gunestir kutsallik atfedilen seyler. bunu bilmek icin antropolog olmaya gerek yok (olsak fena olmazdi tabi) dinlerin gnostik kaliplar icerisindeki mevzulari da bu temelden bagimsiz olmamis. durum bu. kabir azabina gelince, kabir azabi hadis kaynakli bir inanc olarak karsimiza cikiyor. ancak bunlarin peygamber sozu oldugu da su goturmekte. fakat tanriyi muhakkak "yargisiz infazci" yapmaya calisan ve birilerinin boyle bir azabi tatmasini isteyen arkadaslar da olmus. kızmıyoruz onlara. zaten yamuk dunya, ne beklenir ki? egitimde ceza yoktur, mukafatlar, pekistirecler falan vardir diyenlere inat, insanlarin "iyiligi icin" ortaya attiklari ya da inanmaya calistiklari gozlemleniyor. hadisin saglikli olduguna kendileri de pek inanmadiklari icin ayetleri de tirtiklamislar biraz. ellerinde su ayet var;

    "belki donerler diye, mutlaka onlara o buyuk azabtan ayri olarak yakin azabi da tattiracagiz" (32/21)k.k

    en cok kullanilan tercume bu sekilde, ya da ilk cumleyi sona alip "umulur ki donerler" seklinde cevirebiliriz. acikca goruldugu gibi buyuk azab olarak bahsedilen cehennemden baska bir azab var, ancak bu azab insanlarin kotulukten kurtulmasi ve vazgecmesi amacli, cehenneme gitmemeleri icin bir ikaz niteliginde. ben bunu dunyadaki verilen sikintilar olarak algiliyorum. yoksa is reankarnosyana cikar. o konu da cem yilmazin fikirlerine katiliyorum.

    bir de bilinen mantikli cikarimlar var, pismanlik gibi mesela. insanin kotu bir hayat yasadigina pisman olusu. ve cezanin gercek oldugunu farkederse bir "got korkusu" . tabi bunlar dunya sartlarindaki insana mahsus hisler. yeterli degil tam. ama o boslugu doldurmak, o ara tanimlanmak istenirse "got korkusu" yeterince saglikli bir yaklasim olacaktir.
60 entry daha
hesabın var mı? giriş yap