103 entry daha
  • ozel mulkiyetin, uluslararasi serbest ticaretin kaptirip gittigi su zamanlarda, boyle sloganlar da iyice anlamsizlasiyor. demin 3 dakikalik bir reklam izledim (bkz: cem yılmaz türk telekom avrupa fiber optik reklamı), avrupada fiberoptik altyapi satin almislar. "turk telekom" derken ses bass baritona kayiyor, 30-40 desibel ekleniyor. guya gogsum kabaracak, elalemin arge'sini yapip dosedigi kabloyu satin aldik diye. sonra bakiyorsun, turk telekomun %55'i suudi sirketin. "aldik"tan k'yi cikar, ne kaldi? sonra o turk'u cikar, yerine arap koy, yanina da ekle ozel yatirimcilarin hissesini yuzde 15'ten ne etti? 40 bile degil, 30 etti. turk telekom yuzde 30 turk/turkiyeli/turkmen/torok/dork/dirk nowitzki. 30 degil 40 kere soylendi "turke turk propagandasi" yapildigi ama bu sefer masraflar riyad'dan.

    amerikali evini mortgageliyor bankadan, bankanin merkezi irlanda, sahibi almanlar. banka o mortgagelari toplayip wall street'teki sirketlere satiyor, onlarin sahibi zaten belli degil. onlar da bunlari sepetleyip japon isadamina, cinli yatirimciya, libyali devrik diktatore, bambaska kisilerin hisselerinden olusan bambaska bankalar araciligiyla satiyorlar. amerikalinin evinin sahibi kim belli degil, odemeyi yapamayinca iflas eden kim bilinmiyor. japon borsasi cokunce kanadali itfaiyecilerin emeklilik fonlari eriyip bitiyor; fransizlarin uykulari kaciyor yunanistan'in kredi rating'i ccc'ye dusunce (ccc yunanistan ccc diye tweet atti standard and poors(bu arada bunlarin isminin icinde poor olmasi komik degil mi? (bence degil)))

    bizim hatun (lardan biri) amerikan vatandasi bile degil ama mecliste calisip, abd'nin afrika politikasini sekillendiriyor ufak ufak. secim kampanyalarina yabanci menseili de olsa, ozel sirketlerin limitsiz bagis yapma imkani var.

    dunya senelerdir boyle karman corman bir yer haline gelirken ve bu iliskiler hizlanarak karmasiklasirken, kan/bayrak/milli gurur ile kutsallastirilagelmis toprak parcalarinin mulkiyet hakki sanki bu kavramlara bagliymis gibi davranmanin manasi yok. dun kanla aldigin seyleri, bugun dis ticaret acigini kapamasi icin satiyorsun, aksi halde zamaninda kanini dokenlerin kanindan olanlar fakirlikten kanlarini satacaklar (3 hafta dusundum bu cumle uzerinde). baskasina satmasan, birbirine satiyorsun; turkiye turklerin de, tam olarak ne kadari hangi turklerin?

    bizim yasadigimiz cag toprak alip verme, sinir cizme, bayrak dikme cagi degil. kurtulus savasi ve cagristirdigi idealize edilmis tipler, davranislar, erdemler hicbirimiz icin bir gerceklik degil. guneydogu'da dokulen kanlar, dikilen bayraklar pek azimiz icin bir gerceklik ve bunun etkisi de gorece az. oysa borsa, internet, uluslararasi lobiler, kisaca sinirlar otesi her turlu soz ve mulkiyet hakki, topraga bagli olmayan her turlu siyasi, ekonomik, diplomatik guc hepimizin gercekligi. iflas eden amerikalinin, ona parayi gomen cinli yatirimcinin gercekligi. her gun tecrube ettigimiz dunya bu. ve cogumuz da bu dunyada guclu/mutlu olamadigimiz icin, "turkiye turklerindir" gibi bir fantazi beyanata sariliyoruz afyon misali. orada turk kelimesi irki da temsil etse, vatandaslik bagini da temsil etse, her halukarda cogunluk icin gorece kolay bir kistas. bir konuda basarili olmaya, calisip didinmeye, gerek yok turk olabilmek icin ve dolayisiyla bu ulkenin sahibi olmak icin. sansli, zengin, bol tanidikli olmaya gerek yok. buna inanmak, turk telekom reklamini gorup gurur duymak, elbette adil olmayan gercekle yuzlesmeye kiyasla daha kolay.

    koylu milletin efendisidir de boyleydi. ama en azindan ona koyluler inanmiyordu.
256 entry daha
hesabın var mı? giriş yap