277 entry daha
  • yahu bu petrol isini millet pek anlamiyor galiba. amerika petrole konacak senaryosu hic sorgulanmadan gercek belleniyor.

    libya bir opec uyesi. opec de uretimin yarisina yakinini elinde bulunduran ve arz kontroluyle uluslararasi pazar fiyatini onemli olcude belirleyen bir kartel. libyayi ele geciren kuvvet, "nasil olsa petrol benim" diye istedigi fiyata, istedigi ulkeye satamiyor, bu bir..

    ikincisi, zaten bu is devletler yoluyla degil, ozel sirketlerle oluyor. e halihazirda libya'nin bp ile, rus fransiz sirketleriyle milyarlarca dolarlik anlasmasi vardi. yillardir vardi. saldiran da nato. abd degil, abd liderliginde nato degil, bizzat bu avrupa ulkeleri.

    ucuncusu, libya gibi opec yoluyla uluslararasi pazara entegre olmus bir ureticinin, savas nedeniyle sistem disina cikmasi ve uretiminin kisitlanmasi hicbir gelismis ekonomiye yaramiyor. 1.5 milyon varil azalinca uretim, fiyatlar da artiyor dogal olarak, sonucta deli gibi buyuyen bir cin, brezilya, hindistan var. talep bitmeyecek. bu isten karli cikan opec'dir, rusya'dir, venezuelladir. abd degil. hele double-dip recession korkusuyla yasayan ve son yillarin en yuksek petrol fiyatlarinin bu korkuyu gercekci kildigi bir abd hic degil. o yuzden suudilere baski yapip opec'in uretim kotasini arttirmaya, yani global arzi arttirip global fiyati dusurmeye calisiyorlar. buna ragmen, spekulasyonla, yahut bildigin arz talep dengesi(zligi)yle artan dis ticaret acigini, yoksullasan halki, hangi abd baskani ister kendi siyasi istikrarini dusundugunde?

    yani bu ise oyle basit bakanlar, oyle beylik kabullerle analiz edenler var ki sanirsin abd libya'daki bp kuyularina el koyup, fransaya rusyaya ingiltereye opec'e oecd ureticilerinin geri kalanina siktir cekip, o kuyulardan varil varil petrolleri devlet organlari araciligiyla abd halkinin refahi icin, beyaz saray bahcesine tasiyor, oradan millete bedavaya petrol dagitacak. abd 10 tane libya da ele gecirse, yine de net ithalatci, yine petrolu subvanse edemez, yine uluslarasi piyasalarin isleyisine, kartellerin arzina, cin'de artan talebe mahkum. bu ekonomiler icin en iyisi stabilitedir, savas degil, hele daha ziyade rakiplerinin yuruttugu savas hic degil
565 entry daha
hesabın var mı? giriş yap