6 entry daha
  • bu "light side" "dark side" ayrımının iyilik ve kötülükle eşleştirilmesini yapan hep light side tarafı. kendilerine sith diyen tarafın böyle bir iddası yok. sith'in gayesi çok açık ve net: "biz özel yeteneklerimizden dolayı kainatı yönetmeye daha elverişliyiz bu konu da sıradan insanların tercihine bırakılacak kadar küçük ölçekli bir mesele değil". bunun için de adam gerekirse savaşıyor, gerekirse önündeki engelleri kaldırıyor.

    eğer sith empati ve duygusallıktan yoksun olsaydı imparator çocuğu gibi baktığı anakin'in tekrar yaşatmak için o kadar makinaya alete yatırım yapar mıydı? sith'te de baba şefkati olduğunun en net ispatıdır bu. aynı şekilde darth vader'ın luke yerine imparatora girişmesi de aynı şekilde. duygsuzu, iblis, şefkatsiz adam başkası için uğraşmaz yalnızca kendini düşünür. yoda anakin'e imparator kadar vakit harcamış, onunla o kadar yakından ilgilenmiş midir? kim ilgilenmiş? obi wan bile anakinle savaşırken "ben senin master'ındım ulen!" diyor gerizekalı hala çocuğa hiyerarşik kafayla bakan andaval angut göt. imparator'un anakin'e gösterdiği şefkat kimsede yok, sürekli "my child" diyor çocuğu dinliyor.

    öte yandan light side'a bakıyorsun. "biz çok iyiyiz hep barış hep sevgi" kisvesi altında adamlar aslında cumhuriyet denen siyasi düzeneğin bir maşası olmaktan ileri gidememiş. resmen derin devlet tetikçileri başka bir şey değil. nerede gizli saklı bir iş varsa peşinde jedi. bu gizli kapaklı iş yürütmede o kadar ustalar ki obi wan kenobi uzunca bir süre sahte isimle tattooine'de gizlenmeyi başarıyor mesela. jedi'ların cumhuriyete bu körü körüne sadakati de yargı yetilerini gölgeliyor.

    bak sith'e dana kadar bir tek üzerinde "gezegen yoketme aleti" tabelası eksik olan silah yapıyor. gayet niyeti açık ve net. o gezegen yıllarca inşa edilirken, adamlara hafriyat satıp deli para kazanırken kimse laf etmiyor da ateşleyince "aa alderaan'ı yokettin çok ayıp oldu". oğlum cehaletiniz o kadar yoğun ki hepiniz yok olsanız yine de kainatta gaz bulutu olarak sizin cahil, dogmatik, statükocu, muhafazakar kafanız duracak. bakıyorsun jedi'a karusant denen kafeste hiçbir şeyden habersiz toplantı, "evet barışı getirelim mi?" "getirelim" "ok getirilmesine" kafasında. sith'e bakıyorsun adam sürekli çalışıyor. diplomasi olsun endüstri olsun teknoloji olsun kendini sürekli geliştirme azminde olan yine sith. jedi'lar bütün gün konseyde göbek büyütüyor. sonra arada sadece yerel bir problem olunca (karusanta hırsız girdi, karusanta gemi saldırdı) çıkıp bi savaşıyo sonra yine kaçıyo.

    jedi'a desen "abi şuraya iki tuğla koyuver" hemen bahane hazır: "yok oğlum gücü gereksiz kullanmak yanlış olur". kahramanlıkları da işte anca dagoba'ya gidip yaşlı bunak ihtiyar gibi yaşamak. şehitlik, şeref için ölmek gibi kavramlar yok. oysa bakıyorsun darth vader'a adam hep en ön safta. gerekirse çıkıp uzay savaşına da bizzat katılıyor. yoda ise dagobada alzheimer geçirmekle meşgul.

    swtor'da light side oynuyorum ve resmen light side'dan tüm tiksintim baştan sona pekişti. temel felsefi bütünlükten yoksun tamamen populist bazı söylemlerle kendine taraftar çeken iğrenç bir topluluk. allah belasını versin.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap