38 entry daha
  • bu kafadaki muhendislere tavsiyedir:

    ben bunu yaptim, yani "calismadan okurum yeaaaaahahaha" dedim, sonra got oldum. ama biraz calisinca oluyor. sonucta birak isletmeyi, endustri muhendisligi icin bile biraz calismak lazim (haha, beter olun)

    burada bazilari "mikroekonomi ve istatistik oku da gorelim" diyerek cok yanlis yerden gozdagi veriyorlar. muhendis adam zaten matematige yatkin; diferansiyel denklemlerle dogup buyumus, zevk icin regression analizleri yapan biri, fiyat elastikligi egrilerinde sicacak degil. yahut game theory, satranc oynayan biri icin epey dogal gelecektir.

    ben bir de bu dersleri abd'de bir devlet universitesinde gormustum (devlet olunca ogrencilerin cogu o eyaletten oluyor, eyalet de fakirse bayagi egitimsiz insan oluyor, amerikalinin salagi da hic cekilmiyor hakkaten), sirf stres yapmayayim diye mikroekonomi dersini asmaya baslamistim, sonra abartip bir mid-term dahi kacirdim (kacirdigimi da iki hafta sonra ogrendim) ama son dakkada kasip isi hallettim. oysa muhendislik derslerini uc gun kacirsam bir daha yetismek icin anam aglardi, hele oyle son gece finale calisip gecmek imkansiz.

    bunlar isin cerez kismi. asil muhendis kisiye zor gelecek seyler mesela muhasebe gibi konular. isin hesap kitap kismi kolay da insan yapisi kurallara fazla bagli oldugu icin hem ezber gerekiyor, hem de o kurallarin keyfekederliginden dolayi buyuk motivasyon kaybi yasamak mumkun. aslinda arbitrary demek istedim, keyfekeder deyince sanki belli bir kurallar butunu yokmus gibi anlasiliyor. yani doga kanunlarina eyvallah da, hiyarin tekinin koydugu bir takim ic bayici kurallara uymak icin niye bu kadar kasayim?

    yahut pazarlama gibi iletisime dayali seyler. benim projeler bayagi role-playing uzerine kuruluydu ve muhendislik kriterine gore dingil olacak bir suru insan bunlarda cok basariliydi. sonucta su sakadaki gibi muhendisler bol: "konusurken surekli senin ayakkabilarina bakan fizikciye ne denir? disadonuk * fizikci" (kendi ayakkabilarina bakmadigi icin)

    sunum yapmakta zorlanan, karsidakine guven vermeyen veya insanlarin salakligina az tahammulu olanlar, bir grubu basariyla yonetemezler, bir organizasyonu isletemezler. muhendisler bu hatalara meyilli olduklarindan (mesela ben sonuncusundan muzdaribim) asil zor gelecek konular da bunlar. gerci bunlari da calisarak ne kadar gelistirebilir ya insan.

    neyse bosverin muhendisligi, isletmeyi; gidin doktor olun hemsire olun, yaslandigimda bana ucuza bakarsiniz.

    edit: ulen tabii ki kendimi ovuyorum. yeterince bariz yani; alt metinlere inmeye, ust kattaki komsuyu sorgulamaya gerek yok. ama ne oldum, kansere care bulabildim mi? dunya barisi dileye dileye baris getiren guzellik kralicesi olabildim mi? "nasada calisan dahi turk" olarak sovenist gazete kupurlerine meze olabildim mi? milyar dolarlik serveti ve minyatur zurafalari olan rus oligarki olabildim mi? yok. zaten annem demisti zamaninda: benim çocuğum zeki ama çalışmıyor.
198 entry daha
hesabın var mı? giriş yap