12 entry daha
  • bunca çabayla evrene yollanacak mesaja kendi sesini koyacak uzaylının zekasından şüphe ederek başlanmalıdır mesajı deşifre etmeye.
    azıcık kafası çalışan uzaylı evrene bir mesaj iletecekse bunu değişkenleri en aza indirgeyerek yapmalıdır.

    nasıl mesela?

    mesela evrende yaygın olarak bulunduğuna inandığımız elementlerin atom dizilişleri üzerinden mesaj yollamak mantıklıdır.
    mesela görme yetisi olduğunu düşünüyorsak bu uzaylının yine evrende yaygın olarak bulunması muhtemel doğal şekiller ile mesaj göndermek de mantıklıdır.

    yoksa kendi atmosferimizde bulunan havayı titreştirerek kullandığımız ilkel iletişim şekliyle bir başka galaksideki canlılara mesaj iletmeye çalışmak az mallık olmayacaktır.

    gelecek mesaja da bu gözle bakmak lazım. zaten seti projesine de bu söylediğime benzer nedenlerden ötürü çok karşı çıkılmaktadır. seti projesi evrende bulunan diğer akıllı yaşam formlarının bize benzer olduğu önkabülü üzerinden hareket etmektedir. hatta öyle ki bunların radyo frekanslarını işleyeceği ve bunu yayacağına dair son derece düşük bir olasılığın üzerinde konumlanmaktadır. hiç bir şey yapmamaktansa bunu yapmak yine de iyidir diyebilirsiniz ancak harcanan fonun büyüklüğü yine de tartışma yaratmaya yetiyor işte.

    öte yandan işin içine evren girince her şeyi çok daha büyük düşünmek lazım.
    radyo frekansının hızı boşlukta ışık hızına yakındır. bizim dünyada yaptığımız ilk ilkel yayınlar 1890lı yıllara denk düşüyor. yani dünyanın radyo frekansı çapı 100 ışık yılı kadardır. bu çapın dışında bulunan akıllı yaşam formları isterlerse gök yüzüne ay kadar çanak anten taksınlar yine de bizden haber alamayacaklar. aynı şey bizim için de geçerli elbette. yani bize radyo frekansıyla haber yollayacak canlılar ne kadar uzaktalarsa o kadar erken bu yayını yapmış olmalılar.

    bu durumda da şu iki temel sorunun cevabını aramalıyız?
    1) bize en yakın potansiyel hayat içerebilecek gezegen nerededir?
    2) bu akıllı canlılar yayını yaptıktan ne kadar sonra bizimle aynı şekilde düşünüp bir geri dönüş aramaya koyulacaklardır?

    birinci sorunun cevabı şimdilik muallakta ancak bulabildiğimiz en yakın yaşam barındırma potansiyeli olan gezegen kepler-22b bizden 600 ışık yılı uzakta. bu da radyo frekansıyla haberleşme için pek de iyi bir haber değil. bizden çok önce radyo frekansını işlemeye başlamış olsalar bile bunca uzun süre bu aciz teknolojiye bel bağlayacak kadar salak canlıyla iletişim kurmaya çalışmak bile mantıklı değil. giderim ağaçlarla iletişim kurarım daha iyi. hadi onu da geçtim 600 yıl radyo frekansıyla çanak antenle cevap bekleyecek canlının ben aklını sikeyim.

    çanak anten sektörüne bu kadar uzun süre bel bağlayacağınıza kablolu iletişimi deneseydik çoktan internetleri bağlamıştık birbirine.

    yani ne diyoruz toplamaya çalışırsak.
    mesaj göndermek, mesaj almaya çalışmak güzel romantik bir çaba ancak aktarılan kaynağı doğru değerlendirmek adına olasılıklar üzerinde daha çok düşünmek lazımdır. heyecana kapılmadan önce evrenin boyutları ve fizik kanunları hakkında daha çok zaman harcamak lazımdır.

    benim bu söylediklerimi seti projesinin başındaki adam bilmiyor mu peki, bir ben mi biliyorum?
    elbette biliyor ancak eldeki imkanlar bu adam ne yapsın. zaten proje ilk günden beri eleştiri yağmuruna tutuluyor. bana gelene kadar kimlere laf anlatıyordur kim bilir. yani projenin ilkel bir çaba olduğu biliniyor ancak hiç bir şey yapmamaktansa eldeki en olası imkan üzerinden deneme yapmak iyi niyetli bir hamle olarak destekleniyor.

    ben uzaylı olsam şahsen mesajı ışık ışınları yani fotonlar üzerinden almayı beklerdim sanırım. hız olarak aynı olmasına rağmen en azından işlenmesi ve kullanılması daha olası duruyor. bunu düşünüp evrendeki en minimal ışık değişimlerini yakalamayı amaçlayan en gelişmiş gözlem uydusunu bize doğru çevirmişlerse bile bizden onlara ulaşacak ilk işporta işi lazerpointer sinyali için en iyi ihtimalle 600 yıl daha beklemeleri gerekecek.

    sabredebilirlerse özellikle türkiyeden 90'larda yollanan lazer ışınlarının altında disko dansı bile yapabilirler.
    600 yılcık kaldı az bekleyin.

    yine de illa sözle yazıyla mesaj ileteceksek ben oyumu şundan yana kullanıyorum;
    "bir akıllı sensin amına koyayım!!!111bir"
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap