794 entry daha
  • mobilde metroyla birlikte başarılı bulmakla birlikte masaüstünde ciddi sorunlu olduğunu düşünüyorum. laptop'larımdan birinde downgrade ettim bile:

    - kullanıcı arabirimi keşfedilebilir değil. "mouse'la ekranda tıklanabilir gördüğüne tıklama"ya alışmış bir kullanıcı olarak ekrana baktığında "haa şunları deneyeyim" diyemiyorsun. kabile büyücüsü gibi rastgele mouse'u oraya buraya çekmen gerekiyor. orada da neyi nasıl yaptığına dair batıl inançların oluşuyor.

    - start menu'nun tam ekran olması o sırada üzerinde çalıştığımız konudan bağımızı koparıyor focus dağıtıyor.

    - tam ekran metro uygulamaları astronomik çözünürlük israfı. metro uygulamaları tam ekran tasarlandığından da "ekranı ikiye bölme" özelliği hiçbir işe yaramıyor.

    - start menu search'ün "apps/settings/vsvs" diye ayrışmış olması kullanıcıda var olan "aramaya tam güven" nosyonunu yok ediyor. çünkü kullanıcı "ben oraya ne yazarsam yazayım windows bulur" varsayımından sıyrılmak ve bilgisayarın yapması gereken bir işi kendi yapmak zorunda kalıyor. can sıkıcı.

    - pencere tabanlı masaüstünün nimetleri olan uygulamadan uygulamaya drag'n'drop, bir uygulamayı kullanırken diğerinin state'ini arkada takip edebilmek gibi olanaklardan mahrumuz.

    - tam ekran uygulamalar işin kolayına kaçıp dpi'a göre ölçeklendiklerinde, yüksek çözünürlüklü monitörün faydalarından istifade etmeyi imkansız kılıyorlar. çözünürlükleri farklı olmasına rağmen fiziksel boyları aynı olan iki monitörde görünen bilgi miktarı iki monitörde de aynı oluyor. pencereli uygulamalarda ise "ufak sabit boyut" tam tersine bir avantaja dönüşüyor. birden fazla uygulamayı aynı anda takip edebilip aralarında rahatça geçiş yapabiliyorsun. çözünürlüğünün nimetlerini uygulama geliştirenin inisiyatifine kalmadan alıyorsun.

    - metro winamp gibi sabit boyutlu ama ufak yer kaplayan masaüstünün bir köşesine kondurulabilen gadget'ımsı uygulamalara izin vermiyor.

    - metro uygulamaları masaüstüne kondurulamadıklarından kullanıcı tecrübemiz bir kısmı metro olan bir kısmı pencereli olan uygulamaların üzerine oturmuyor. ya herru ya metro deyip illa ki birini seçmemiz ve öbürünü sonsuza kadar terk etmemiz gerekiyor. hani bu geçişler kolay bile olsa mesela metro uygulamaları pencerelere sokuşturulabilse bile kullanım dinamikleri o kadar farklı ki bu hibrid kombinasyonu hiçbir son kullanıcı tercih etmeyecektir. ederse de canı sıkılacaktır.

    - win-x diye bir kısayol tuşu var. orada çıkan liste tam olarak "abi biz bunlara erişimi zorlaştırdık kusura bakmayın, son dakkada böyle bişi sokuşturduk idare edin, yengeye çok selam" kabullenişi başka bir şey değil. çıkan menü o kadar tekdüze, menü seçenekleri o kadar ayrıştırılamaz ki (eski start menu'nün aksine), hem geri adım olmuş hem de böyle bir şeye en başında gerek görülmüş olması da suçun itirafı resmen.
740 entry daha
hesabın var mı? giriş yap