273 entry daha
  • bankacilik sektoru delilerin elinde. belki sosyal bir programdir, insanlari istihdam yoluyla iyilestirmek icin bankacilik sektoru secilmistir, bilemiyorum.

    ilk farkettigim internet bankaciliginin pentagondan daha guvenli oldugu. lafin gelisi degil, pentagona is icin girmistim (ucuncu 5 yillik turkiyeyi bolme hamlesi tartisiliyordu, sagolsun davet etmisler, alcak bir sandalyeye oturttular) ama turkiyede internetten hesabima giremedim haftalarca.

    bir kere musterisi olunan bankanin internet bankaciligina internetten kayit olmak gibi cilgin fikirlere yer yok burada. subeye gidip oradan "actiracaksin". her hesaba denk gelen bir internet vanasi var herhalde, veznedarlar tek baslarina acamiyorlar, sen de bir el verirsen hep beraber asilip hallediyorsunuz.

    hayhay, subeye gidelim. gidemiyorsun oyle. acik degiller ki. duzinelerce ozel/yari-ozel banka var, hala gecen yuzyildan kalma mesai saatleri uygulaniyor. hangi ozel isyeri oglen 1 saat kepenk kapayip gider? zaten milletin isini gorebilecegi tek zaman ogle tatili. aksam da 5'te kapiyorlar. 8-9 senedir akademi disinda ozel sektordeyim, 5'te ciktigimi hatirlamiyorum (gerci ben oglen gidiyorum ise, pentagon da ogle namazindan once acilmaz).

    vallahi her sozlukcu bana 5 lira verirse gidip "acik banka" diye bir banka kuracagim, mesai 11-20 arasi, cuma geceleri de geceyarisina kadar muzikli, alkollu sanat galerisine donusecek subeler, isinizi keyifle gorursunuz.

    neyse gittik subeye, medeni ortamlar, calisanlar duzgun, sira numarasi aliniyor, kizlar teklif ediyor, guzel. ilk isim benim ben oldugumu kanitlamak. tecrubeli oldugum bir konu ama bu sefer kanitlayamadim, ilk turda elendim. trafikte polis durdursa gecerli olacak ehliyetle, yani olumcul bir araci turkiyenin heryerinde kullanmama izin veren ve polisin resmen tanidigi resimli bir evrakla, yurtdisindayken internetten evraksiz mevraksiz yaptigim isi yapamadim.

    cuzdana sigmayacak en kucuk boyutta ozenle tasarlanmis tc kimlik kartini alip tekrar dondum. ben benim ulan, bu sefer hakkaten benim! inandilar, ve akabinde bana bir dizi hexadecimal kod verdiler: kullanici adim, sifrem, internet bankaciligina ozel degistirilemeyen musteri no, cep telefonuma mesajla gelen baska bir sifre, kartimin pin numarasi, her seferinde cebime gelecek ayri bir sifre... ulan ne oluyoruz, alt tarafi hesabima bakip "bu ay da zengin olamadim, muhendislik yapacagima bir banka falan kurup ceo mu olsam" diye ic gecirecek eski bir musteriniz miyim, insanligin kurtulusu icin galaksideki tum cylon basestarlari ayni anda hack etmesi gereken bir direnisci miyim belli degil.

    neyse hallettik isleri, siteye girdik. artik bahamalara gidip, sahilden telefonumla o vadesiz hesap senin, bu yatirim fonu benim diye at kosturacagim gunleri sayarken, telefon numarasi degistirmek gibi bir hata ettim. "ne olacak, internetten degistiririm" dedim ve bankacilik sistemi bana guldu. eski sim kart bende olmasina ragmen, yani her turlu sifreyi alir, satar, bir berlin muzesinden asirdigim enigmaya sokup yeni sifreler uretir durumda olmama ragmen yine subeye gitmem gerekiyormus.

    bu isleri rayina oturttuktan kisa bir sure sonra kapida bir kurye, bana paketler uzatmis imzami istiyor. bankadan gelmis paket ama benim bankadan degil. hic konusmadigim, is yapmadigim bir banka, kuryeyle bana kartlar yollamis. herhalde bu memleketin adeti boyle, misafirperverlik derken kastedilen bu. ben de kirmamak icin imza attim ama benim imzam degil. (sonradan ogrendik ki bobrekleri bagislamisiz.. ama benim bobrekleri degil).

    hayir bir de imzayi atinca hesabin baslamis mi oluyor, oyle acayip bir katakulli de var. zaten o kart sozlesmesini okurken yarisinda sikildim, yirttim attim. yine kisa bir sure sonra (bu arada bu sureler sanirim bankacilik sektoru icin yillara tekabul ediyor olmali ki hakkimdaki herseyi ogreniyorlar gelir gelmez, adamlari overclock etmisler, bizler onlara agir cekimde yasiyor gibi gozukuyoruz) ansizin telefon caldi. zaten pek ansizin olmayan bir telefon calmasi olmuyor hayatimizda. bir hanim acti, bankadan ariyorlarmis, ama yine benim banka degil. kimin bankasiysa bunlar ciksin ortaya! onun bunun bankasi bos buldukca ariyor, alelacele adresimi istiyor. soruyorum ne oluyor, kimsiniz, hangi yildayiz diye, yine acele bir tonda bilmemne paketimi gondereceklerini ama adresimi bulamadiklari icin geciktigini, hemen simdi vermezsem cocuklarini keseceklerini anlatiyorlar. taktikleri ise yariyor, bos bulunup anlatiyorsun.

    iki gun sonra bir takim kartlar, sozlesmeler, vadeli hesap ozetleri geldi. hesap ozetleri ha, brosur filan degil. ulan ne oluyoruz? bir yanda internet hesabini internetten actirmayan arkaik kurallar var, bir yanda da bana 20 saniyelik bir telefon konusmasi sonucunda zorla ust segment bir kart gonderen (bu harcamalari oder miyim odemez miyim belli degil) ve ustune ona mukabil birer dolar ve tl hesaplari acan bir genislik, gonul bollugu. hesabi da kizilayda bir subede acmislar; ulan ben ankarada bile yasamiyorum.

    aradim iptal icin. olayi dahi aciklayamadim bana cok absurd geldiginden ama millet icin cok normal sanirim. niye istemiyorsunuz ki diyor adam. ust segment diyor. segment ne lan, yurtdisindan gelen benim, ust sinif diyemiyor musun? madem segment, "cancel everything" dedim. herseyi iptal, kulliyen iptal. ayrinti vermiyorum, iptal edilebilecek ne varsa sen ara bul, bitir. "herseyi mi" dedi saskinlikla. ben de diger hatta gary oldmani tutuyordum, aldim onu konusmaya, derdimi anlatmasini rica ettim, hayhay dedi, bankaciya dondu (telefonda konusurken dondu, tiyatro geleneginden geliyor adam) "evvvvveeeerrryyythiiiiiiiiiiiiiiing!!!!" diye durumu kibarca izah etti.

    pesimi birakmadilar. ariyorlar, 50 lira daha verelim hesabiniza koyalim, iptal olmasin. her dakka da gary oldmani cagiramiyorum ki, adamin da bir hayati var. "cagiririm bak" diye blof yapinca iptal ediyorlar. sonra tekrark. ulan iptal edilmis sey icin "boyle yaparsak iptal olmaz" diyebilir misin? iptali iptal edebilen, uzay-zamanin akisina aykiri bir bankacilik sektorumuz var. teorik fizik tatmin etmeyince kart satmakla mutlu olan bir grup insani yurtdisindan gelip de farketmemek mumkun degil
2389 entry daha
hesabın var mı? giriş yap