57 entry daha
  • buraya 350 senelik pascal's wager bakinizi vermek bile hincal'i gereginden fazla ciddiye almak aslinda. (zaten bu yazidan once de akliselim kimsenin hicbir konuda ciddiye aldigi biri degildi)

    fakat o kadar muthis bir seyi basardi ki bunu tarihe not dusmek lazim: yazisini curuten bir baslik atti. herkes tutarsiz olabilir de bunu basliga tasiyabilmek beceri ister.

    allah'in birilerini ateist yapip -yahut olmalarina izin verip- sonra bu yuzden onlari iskenceye yollamasi zaten adil, bagislayici, iyiliksever, vs degil. sadece ateistler de degil, coktanricilar, supheciler, agnostikler, romalilar, aztekliler, cinliler... adami zorla maya yap, sonra "kavmine peygamber yollamistik, sen hala ucan papagana, uyuyan kayaya tapiniyorsun" diye ceza ver. adamin animizmi yozgatta ne kadar tutacaksa, senin col monoteizmin de yagmur ormanindaki toplulukta o kadar tutacak, onun ve soyunun sucu ne? ne oldugu belli degil ama cezasi sonsuz iskence. cok bagislayici, cok adil. hincal gibiler onlari da dusunuyorlar midir, "hakliysam montezuma yandi, sezar sicti, spinoza got oldu, schopenhauer yarragi yedi keh keh" diye schadenfreudedan schadenfreude'ya atliyorlar midir?

    ikinci bir celiski daha var, dusuncelerin yuzde 99'u gibi bu da yazinca aklima geldi: ispanyollarin bu mayalarin analarini belleyip de ibrahimin dinine dondurmeleri kotu birsey mi? yeri gelince antiemperyalizm nutuklari atmak gecer akce ama dinin emperyalizminin muminlere gore iyi mi kotu mu oldugu muglak. bir yandan dinde zorlama olmaz denilse de, o zavallilarin torunlarinin simdi ehli kitap olduklari icin belki kurtulacaklarina inaniliyor. atalarininse hic sanslari yoktu. e o zaman conquistadorlari seytan diye taslayalim mi, aziz diye ovelim mi?

    ***

    boyle bir tanri kavrami zaten bir peri masali benim gibiler icin ama yanyana yasadigim insanlarin kalplerinin bu ugurda curumeleri gercek: siz iskence gorurken -kendi hataniz yuzunden olsaydi bile- arkadasinizin sizi kurtarmaya calismak yerine, yas tutmak yerine, "napalim uyarmistik"in verdigi gonul rahatligiyla yan odada kerhaneye gittigini hayal edebiliyor musunuz?

    e hincalin inancinin ne kadar farki var? kombineli koltuklarindan asagidaki sonsuz iskenceyi cekirdek citleterek izlemekten yorulunca ara verip sut irmaklarinda bakirelerle orjilere dalacaklarina inanan yuzmilyonlarca insanin gelip, konfucyusten binlerce sene sonra ahlak dersi verecek, "ne yani ateizm/xizm cok mu mantikli" diyecek curete sahip olmasi inanilmaz. yahu hersey bundan daha mantikli, daha ahlakli. "visnu osurdu, osurugun melodisinde dans eden kaplumbaganin ruyasiyiz" daha mantikli be.

    ****

    gaza geldim, aninda analoji servisimi bedavaya veriyorum bugun:
    cocuklarindan bazilari koydugun kurallari cigneyip elini mutfak robotuna sokuyor. hatta bazi cocuklarina sen veriyorsun mutfak robotunu, alip oynuyorlar. goz gore gore tehliye yaratiyorsun ama kilini kipirdatmak yerine "napalim uyarmistim, simdi ceza olarak elleri parcalansin" diyorsun. bunu yapan ebeveyne sonsuz sevgi sahibi mi dersin, cocuk esirgeme kurumuna ihbar da mi bulunursun?

    ama analoji eksik. cunku bu ebeveyn bir el parcalamakla yetinmiyor, zaten kendi sorumlulugu olan o ufacik hata yuzunden, bazi cocuklarina her allahin gunu o aciyi tekrar tekrar yasatiyor. kardeslerine yapilan bu eziyete tanik olan cocuklarsa annelerini cok sevmeye devam ediyorlar. eziyeti izliyor, sonra gidip salonda annelerinin onlara aldiklari hediyelerle oynuyorlar. salonun kapisi kapaliyken, kardeslerinin cigliklari neredeyse hic duyulmuyor...

    allah'a inanin, hatta islam'a hristiyanliga da inanin da, sunlari hakkiyla dusundukten sonra "su saati satsayim iki yahudi daha kurtarabilirdim" diye dovunen schindler misali caresizlik ve bunalim hissetmeyen insan, kimseye akildan, mantiktan, ahlaktan, kalpten bahsetmesin. onlarin bahsedebilecekleri tek sey kolelik. gurur duyduklari sekilde bir kolelik degil; en temel empati duygusunu bile koreltip sizi hedonist bir robota donusturecek kadar, kardeslerinizin tahayyul edilemeyecek acilari uzerinden hakli cikmanizla boburlenmenize olanak verecek kadar mutlak bir kolelik. buna inanip inanmamanin otesinde, boyle bir duzenin gercek olmamasini diliyorum *

    ***

    fazla icimiz kararmasin, ricky gervaisle hincal'in kayip kardesinin eski bir roportaji konuyu ozetlemis.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap