35 entry daha
  • okuyacak sabrınız varsa iki kelâmım var.

    kural olarak, imamın devletten maaş alması başlı başına yanlıştır. hiçbir din kurumu, hiçbir din görevlisi devletten maaş almamalıdır, ne rahip, he haham, ne imam, ne dede, ne budist monk, ne şu an saymadığım diğerleri...

    bir dinî grup varsa, yani hakikaten o kadar dindarlarsa, bu kişiler aralarında para toplayıp ibadethaneleri için arazi satın alır ve yaptırırlar. ardından, yine aralarında bir aylık ödeme tayin ederek (her ay vakfa yapılan sabit bir bağış miktarı gibi) para toplar, bu parayla din görevlisinin maaşını öder, ibadethanenin temizlik ve onarım işlerini hallederler. ellerinde çok para varsa, din görevlisi için ayrıca lojman yapabilir, bahçe düzenleyebilir, kısaca canlarının istediği gibi kullanabilirler.

    ülkenin %99'u müslüman deniyor, ki gayet yanlış bir rakam, zira din "kağıt üstünde" bir iş değildir, bunu da esas dindarlar bilmelidir. birinin kafa kağıdına "din hanesi: islam" yazmakla kişi müslüman olmaz, olamaz, olmamalıdır. neyse, mesele başka, her halükârda en kalabalık grup sünni müslümanlar, diyelim ki %70. e madem bu kadar kalabalıklar ve madem zaten bunun için devlete vergi ödüyorlar, o vergiyi devlete ödemesinler, kendi aralarında biriktirip din işleri için kullansınlar. nitekim dünyada din işleri genelde böyle döner, doğrusu da budur. hem uzun uzun bürokratik işlerle uğraşmaktansa "arazi kaça, şu kadara, al efendi, gel müteahhit bey, kaça yaparsın camiyi, şu kadara, e iyi al şunu, yap" demek daha kolay değil midir?

    eğer dinî işlerinizi böyle düzenleyecek olsaydınız, aleviler "cem evleri de cami gibi sayılsın" demek zorunda kalmazlar, zira herkes kendi yağında kavrulur, kimsenin kimseye zırnık kadar hakkı geçmez. bu ülkenin hristiyan, musevi ve sair başka inançlara bağlı vatandaşları var. kul hakkını o kadar önemsiyorsanız, kimseden kul hakkı yemez, kendi gönlünüzden kopanlarla kendi ibadethanelerinizi kurar, o zaman isterseniz imamınıza 10.000 lira bile maaş verirsiniz, üstelik bir allah'ın kulu da kalkıp, "bu adam neden 10.000 lira alıyor?" diyemez.

    kısaca, sizin için esas rahatlık bu yolda... haa, ama siz "iyi de devlet onu vergi olarak toplamazsa kimse bu kadar para toplayamaz kiiii" diyorsanız, artık onu da bir zahmet gönlünden para kopmayan zengin dindarlarınızla konuşun. o da benim derdim değil. bu metoda itiraz eden hiçbir müslüman da bir zahmet "kul hakkı, gerçek müslümanlık, dindarlık, cömertlik" konularında nâfile kelâm etmesin daha fazla...
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap