• almanlar disiplinli, amerikalılar serbest, hollandalı başına buyruk, brezilyalı saldım çayıra ve daha bir sürü ülke bir sürü teknik kullanarak yetiştirir çocuklarını. mesela bir alman çocuğu yorgun olan ebeveynine, vücudunuzu gevşetir, akşam sevişmeyi planlıyorsanız ağzınızda hoş bir rayiha bırakır diyerek şarap ikram edebilir. bir amerikan çocuğu maçını izlemeye gelemeyen babasına kızıp ileride seri katil olabilir. işte bunlar hep yetiştirme tarzı ile alakalı mevzulardır.

    peki biz türklere özgü bir teknik yok mu? elbette var. ben bu tekniğe kısaca “ad hominem” tekniği adını veriyorum. sığır gibi, düşünmeyen, sorgulamayan, ölene kadar ana babasına bağımlı çocuk yetiştirmek için birebir. bir örnekle izah etmem gerekirse.

    - yemeğini ye evladım
    - istemiyorum
    - yemezsen büyüyemezsin
    - sen de yemiyorsun
    - sen benle bir misin?
    - niye yaşım küçük diye insan değil miyim?
    - sus bakıyım, hem sen ödevini yaptın mı?
    - …

    görüldüğü gibi çocuk biraz sivrildi mi, sesi biraz fazla çıkmaya başladı mı hemen ödevle olsun, odasını toplamamsıyla olsun, yaramazlıklarıyla olsun onu vurup alaşağı ediyoruz. asla bize karşı çıkamayacağını öğretiyoruz. sizinle aşık mı atıyor, sorduğu mantıklı sorularla sizi yıpratıyor mu, hemen “sen önce ödevlerini adam gibi yap” diyoruz, yaptım mı diyor, belli onun için mi öğretmenin senin hakkında iyi konuşmuyor diyerek öldürücü darbeyle felç ediyoruz.

    işte çocuk yetiştirmede ad hominem yaklaşımı budur. çocuğun sivrilmesine, sizi ezecek sorular sormasına asla meydan vermez. çocuğunun açıklarını hafızasına iyi yazan ebeveyn onu iki soruyla muma çevirir ve her zaman kazanır.

    tamam ebeveyn kazandıkça çocuk kaybeder ama önemli olan çocuğun sizin üstünlüğünüzü kabul etmesi değil mi? yemişim gelecekteki buhranını, depresyonunu. seri katil olacak hali yok ya!

    - dünyanın döndüğünü neden hissetmiyoruz
    - yavaş dönüyor çünkü
    - yavaş da olsa hissetmemiz gerekiyor bence
    - öyle değil işte
    - bak mesela ay şurada, bakıyorum saatlerdir orada neden kıpırdamıyor
    - yavaş oluyor ya ondan
    - dünya üçgen olsa ne olur du?
    - üçgen mi?... sen ödevini yaptın mı? odanı topladın mı? dişlerini fırçaladın mı? burada benimle konuşacağına git o işlerini hallet
    - yaptım hepsini
    - annen bana yaramazlık yaptığını söyledi o ne olacak?
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap