• çocuk dediğin komple dert diyorum kimse bana inanmıyor. çocuk, 1-anne karnındayken; 2-doğumdan sonraki ilk 3 gün içerisinde nispeten sorunsuz, ondan sonra 45 yaşına kadar yakanızdan düşmüyor. oral evre, anal evre ile başladığınız macera “baba ev alacaz bize yardım et” noktasına kadar aralıksız sürüyor. kendi dertleri yetmiyor tabi bazen, o zaman da kardeşi üzerinden ağzınıza sıçmaya devam ediyor. kardeşini kıskanan bir çocuktan daha beteri varsa o da seviyorum ayağına yatıp kardeşini hırpalayan çocuktur.

    elinizi kolunuzu bağlar bu çocuk. çünkü kıskanıyor olsa tedbirleri açık, yapılacaklar belli, hiç olmadı psikologa gidip akıl danışabiliyorsunuz. ama sinsi gibi, kıskandığını belli etmeden, seviyorum ayaklarına yatıp “canım benim canım benim” diye diye kardeşini telef eden çocukla baş etmek güç. çünkü küçük iblise yapma diyemiyorsunuz, seviyorum diyor, dokunma diyemiyorsunuz çünkü kardeşime neden dokunamazmışım diyor, acıtıyorsun diyorsunuz, aynısını size yapıp, acıtıyor mu bu? diyor, o hassas diyorsunuz, ben değil miyim? diyor. lan el kadar çocuğun her şeye lafı olur mu arkadaş? her dediğine cevap yetiştirebilir mi insanın? ebeveynliğimden soğudum yemin ediyorum.

    seviyorum ayağına kardeşini gözümüzün önünde, yasal yollardan hacamat ediyor resmen. vursa bağıracağız, ittirse, yapma diyeceğiz, dürtse o daha küçük abisi yapma diyeceğiz ama iblis yanağını sıkıyor, elini kolunu çekiştiriyor, sorsan seviyor. elimizi kolumuzu bağladı. eşimle ben 8 yaşındaki çocuğun gözümüzün önünde 8 aylık bebeyi telef edişini çaresizlik içinde izliyoruz. kardeşi ile iyi bağlar kursun, ondan uzak büyütmeyelim derken çocuk buldog köpeğine döndü, yanakları sarktı yemin ediyorum.

    -oğlum yavaş biraz
    -hızlı değilim ki
    -hız anlamında değil, yani hassas davran
    -öyle davranıyorum
    -değilsin
    -nerden biliyorsun
    -görüyorum
    -görülecek bir şey değil bu, hissedilecek bir şey
    -hissediyorum o zaman
    -sana yapmıyorum ki hissedemezsin
    -ben babayım hissederim!
    -…bunu hissettin mi?
    -neyi?
    -bak gördün mü hissedemedin, arkamda kendi parmağımı sıktım, ben hissettim ama sen hissedemedin.
    -…tamam al oyuncak et lan bebeyi
    -oyuncak değil o, seviyorum ben onu
    -aferin ama acıtmadan
    -acıtmıyorum ki
    -tamam lütfen sus ve al ne yapıyorsan yap… al
    -senin kucağında dursun, oradan şey yapıcam
    -peki, ona da tamam…
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap