• "aile ve sosyal politikalar bakanlığının teşkilat ve görevleri hakkında kanun hükmünde kararname ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı" adı altında geçen ama aslında 7 sayfalık tasarı metninin 5 sayfasını 5651 güncellemeleri oluşturduğundan "...kisvesi altında internet yasasını şipşak değiştirme operasyonu" diye bitirilmesi gereken bir güncelleme.

    bu sürüm dün alt komisyondan geçti. gelen yenilikler:

    - tib başkanına doğrudan içerik çıkarma emri verme yetkisi veriliyor. (edit: son güncellemede bakanın yetkisi kaldırılıyor. sanki tib başkanı bakan talimatına itiraz edebilirmiş gibi)

    - tib yer sağlayıcılardan (ekşi sözlük vs) istediği bilgiyi talep edebiliyor ve yer sağlayıcı bu bilgiyi vermek zorunda bırakılıyor.

    - tib çalışanları hakkında soruşturma açmak tib başkanının iznine tabi kılınıyor.

    - yer sağlayıcılar için kullanıcı ip adreslerini saklama süresi en az 6 aydan en az 1 yıla çıkarılıyor.

    - erişim sağlayıcıları birliği diye bir kurum oluşturuluyor. içeriğe erişimi engelleme gibi işlerle parasını yine bizzat erişim sağlayıcıların ödediği bu kurul ilgileniyor. aslen tib'in yetkileri dışında kalan içerik çıkarma işlemlerinin ve altyapısının tamamı da bu birlik üzerine yıkılıyor.

    - ip ve dns engellemesine ek olarak url engellemesi getiriliyor. bu tarz bir engellemenin uygulanabilmesi için kullanıcıların internet bağlantılarının içeriğini kontrol eden sistemlerin (bkz: deep packet inspection) kullanılması gerekiyor. bunlarla erişim sağlayıcıları birliği ilgileneceğinden nasıl uygulamaya geçirileceği ve bu sistemin güveniliriliği vs devletin umru olmaktan çıkıyor.

    - kişilik haklarının ihlali gerekçesiyle yapılan içerik çıkarmaları başvuruları birliğe ya da doğrudan mahkemeye yapılabiliyor. iki halde de mahkemeye ulaşan bu başvurular duruşma yapmaksızın karara bağlanıyor ve birliğe uygulatılıyor. yani eskiden savcılık ihtiyati tedbirine ya da standart bir mahkeme sürecinin kararına bağlı olan içerik çıkarma kararları çok daha rahat bir şekilde, duruşmasız bir şekilde yaklaşık 24 saat içinde uygulamaya konuyor.

    - yer sağlayıcılar için şikayetlere 24 saat içinde yanıt verme zorunluluğu getiriliyor. diğer adıyla: "twitter, facebook ve google'ı bitirme planı"

    - erişim ve yer sağlayıcıların içeriği vaktinde kaldırmama ve şikayetlere vakitli yanıt vermeme halinde gelen ceza hapis cezasından idari para cezasına çevrilmiş. ip bilgisi vermeme gibi durumlarda halen hapis cezası yerinde duruyor.

    - bakanlığa siber suçlarla savaşma yetkisi veriliyor. bundan önce devlet siber suçlarla mücadele edemiyor muydu? yargı ve kolluk yoluyla ediyordu. şimdi bu eklentiyle nsa'in patriot act'e dayanarak yaptığı hukuksuz dinlemeler gibi bakanlığın da "ama siber suçlarla savaşmamız gerekiyor mecburuz" diye yediği hukuk dışı her haltın içinden çıkabileceği bir dayanak bulunuyor.
455 entry daha
hesabın var mı? giriş yap