83 entry daha
  • bir the avengers değil elbette ama bazı açılardan güzel film. güzel film diyorum çünkü filmi bu tür filmlerle hiç alakası olmayan, zeki demirkubuz, nuri bilge ceylan filmleri ekseninde film zevki olan tiyatrocu bir arkadaşımla seyrettim ve onun bile yorumu "fena değil," oldu. ben çok sıkılır diye bekliyordum açıkçası.

    --- spoiler ---

    dünya'da özellikle internetin ve sosyal medyanın alıp yürümesiyle, her tarafa, götümüzün dibine bile yerleşen kameralarla başlayan "1984" akımının etkisiyle şekillenen bir film olmuş.

    person of interest dizisi, watch_dogs ve assassin's creed oyunları filan derken, özellikle batı kültüründe iyiden iyiye ortaya konulan "güvenlik > özgürlük" tavizleri vatansever captain america'yi bile birleşik devletler'e sadakatini sorgulama noktasına getiriyor. helicarrierları gördükten sonra "bu özgürlük değil," diyen bir adam. her ne kadar steve rogers bu duyguyu bize tam olarak hissettiremese de (neredeyse hiç konuşmadan filmi tamamlayan sebastian stan ise tam aksine muhteşemdi.) captain america bile sadakatini sorgulamaya başladıysa, siz düşünün artık gerisini, diyen bir film vardı ortada.

    kaos = özgürlük / düzen = güvenlik düşüncesiyle 20 milyon insan öldürüp 7 milyar insanın güvenliğini sağlayabiliriz kafasıyla hareket eden hydra'nın, adeta bir tapınakçılar gibi bütün devlete yerleştiğini görmek assassin's creed severlerin hoşuna gidecek bir ayrıntı.

    öte yandan bütün bunlar net özeleştirileri de beraberinde getiriyor. güvenlik bahanesiyle insanları dinlemek ve niyet okuyarak onları potansiyel bir suçlu olarak görmeye başlamak, 11 eylül paranoyasından beslenen kontrol çılgınlığını iyiden iyiye hissettiriyor.

    önümüzdeki dönemde person of interest ve azınlık raporu tadında hayatlar yaşamayacağımız garantisini kim verebilir ki?

    bu arada söylemeden geçemeyeceğim, filmin en güzel yanı zola'nın gösterdiği arşiv görüntüleriydi. castro'dan girdiler, kuzey kore'den çıktılar. bunları gösterirken de zola'nın ağzından savaşları nasıl desteklediklerini, bununla nasıl beslendiklerini anlattılar.

    sanki biz aslında yediğimiz bokun da farkındayız, der gibiydiler.

    bu savaşları kim kazanırsa kazansın, kaybedenler hep halklar olacak. orası net.

    --- spoiler ---
82 entry daha
hesabın var mı? giriş yap