149 entry daha
  • gercek islam bu degil ile bu da mi gol degil arasina sikisanlara ben daha radikal bir alternatif sunayim: gercek islam/hristiyanlik bundan bin kat daha zalim ama herkes sanki oyle degilmis gibi tiyatro oyununa devam ediyor.

    burada 1 birim barbarlik goruyorsun, kanli canli, ve miden kalkiyor. bu vahseti dininle, yani kimliginin onemli bir kismiyla badgastiramadigin icin, bunlari sapkinlik olarak goruyorsun.

    halbuki ayni vicdanin, 1000 birim barbarlik iceren ve sapkinlik olarak nitelenemeyecek cehennem ogretisine karsi isyan ettirmiyor seni. cok liberal yorumlar haric, "gercek" islam tebligini alip da hala ona ve tek tanriya inanmayan, bilakis ona karsi gelen benim gibi insanlar iskence cekecekler. isidcilerin yaptigi gibi iki tokat atip, kafaya kursun sikmak degil bu. ruhen ve bedenen iskence, ve bu acilardan olerek kurtulmak mumkun degil. zaten olememek, olerek kurtulamayacak olmanin bilincinde olmak basli basina bir iskence.

    niye buna isyan etmiyor vicdanin? cunku videosu yok, ustunde cidden dusunmek ve hayal etmek lazim, sen de bundan imtina ediyorsun hayatin boyunca, baskasi adina duyacagin acidan kacinmak ve kimlik catismasini yasamamak icin.

    kismen benim de aclik ceken insanlarin videosunu gorunce icimin parcalanmasi, ama normal hayatimda bunlara son kurusuma kadar yardim edecegime kendi konforumu fazla bozmamam (mesela bu yaziyi bir laptopta yaziyorum, satsam kac sise sitma ilaci alabilirim) ve hala iyi biri olduguma inanabilmek icin de onlarin durumunu dusunmekten mumkun mertebe imtina etmem gibi.

    bu psikolojik kendini koruma mekanizmalari hepimizde var. ama dini ozel kilan bir faktor su ki, en azindan yukardaki ornekte ben o aclarin acligi hakettigini dusunmuyorum, o yuzden celiskilerim daha kontrol edilebilir seviyede.

    ama buyuk dinler sadece 1000 birim barbarliga maruz kalacagimi soylemekle yetinmiyor, bunu hakettigimi ogretiyor, hem de en yanilamaz, en mukemmel merci tarafindan yargilandiktan sonra. yani icinde yasadigimiz dunyevi ahlak, adalet, hukuk ilkeleri ne olursa olsun, bunlarin evrilip de ulasabilecekler en kusursuz ve saf halleri, benim gibi milyonlara, milyarlara sonsuz veya yoruma gore onemli olcude iskenceyi reva goruyor.

    ***

    surada goz acip kapayincaya kadar gececek omrum boyunca, yani sana gore varligimin sonsuzda biri boyunca, bana tolerans gosterdigin icin kendini isidin cellatlarindan ustun goruyorsun. insan haklari ve ifade ozgurlugu gibi insanlik icin son derece yeni, senin kulturuneyse hepten yabanci, ve en nihayetinde dunyevi oldugu icin sana gore tanim itibariyle yetersiz bir ahlak standardini, kor topal bir sekilde benim gibiler icin de uygulayabildigin icin, bana kafamin kesilmedigi bir 60-70 yil bahsettigin icin kendini isid'dan cok farkli goruyorsun.

    halbuki dini duzlemde ahlakiniz arasindaki fark, 1000 ile 1001 arasindaki fark kadar. allahtan cognitive dissonance diye birsey var da, allahtan o dunyevi ahlak sistemleri ve dogandan gelen empati yeterince ciddi bir denge unsuru oluyorlar da dini ogretilere (ve bu sayede kimlik karmasasina sebep olmakla tehdit ediyorlar bilincinin altini ustunu), bu sayede davranislarina yon veren guduler dini ahlaktan ibaret olmuyor ve tutarsizliginin, celiskilerinin izin verdigi olcude ben varolabiliyorum. sagolasin izocam.
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap