118 entry daha
  • doom, 90'larda oynayan gençleri şiddete yöneltiyor suçlamalarıyla bütün dünyada hakkında yaygara kopartılan ve eleştiriler çıkan bir oyundu..

    bu özelliklerinin dışında benim dikkatimi çeken bir nokta da doom'un bağımlılık yapmasıdır. bağımlılık derken internet bağımlılığı, ya da alkol gibi değil.. şöyle açıklamak gerekirse;

    ergenlik ya da gençliğinde bu oyunu oynamış ve beğenmiş kişilerde ilerleyen zamanlarda dönem dönem "doom oynama isteği krizleri" gelişiyor. aşermek gibi bir şey bu.. aylarca umrunda değilken bir anda doom'u açıp kırma tüfekle monsterların arasına dalmak, berserkle tek yumrukta zombimanları pinçik etmek ihtiyacını hissediyorsun. bilgisayarda yoksa hemen indirip kuruyorsun.

    genelde nostaljik oyunlar akla gelince şöyle olur, yaa fifa99 vardı ne güzel dur bakayım diyerekten kurulur, oynanır, sonra silinir gider.. doom'la olan ilişki ise biraz farklı. genelde depresyon ya da sorumluluktan kaçma ihtiyacı hissedilen durumlarda insan daha çok doom'suyor.. hayvanları öldürdükçe rahatlama etkisi mi, yoksa oynarken gençlikteki eski güzel günlerin hatırlanması mı bu isteğe neden oluyor tam bilemiyorum. ama rahatlama duygusu verdiği bir gerçek..

    hani kimi insan deşarj olmak için maça gider bağırır, kimi horoz dövüştürür kimi kerhaneye gider ne bileyim vesaire.. galiba doom ve benzeri fps'ler insandaki şiddet duygusunu ortaya çıkarmaktan çok onu bastırmaya yardımcı olan oyunlar diyebiliriz. yine bir dönem çok tartışıldı, seks filmi seyretmek tecavüz, istismar veya taciz gibi suçlarda artış mı yapar, yoksa bu bu duyguları bastırıcı etkiye mi sahiptir diye.. fps oyunları ile şiddet suçları, porno izleme ile seks suçları arasındaki bağlantı gibi araştırılmalı bence. anketler ve bilimsel çalışmaları merak ediyorum. hani yakın zamanda birini kesme ihtimalim var mı bilmek lazım, ona göre hareket etmeyeceğiz tabi ama bilgi olarak bulunsun..
195 entry daha
hesabın var mı? giriş yap