261 entry daha
  • çocuk kısmına sonra geleceğim ama önce bi dakka, koton kendini ortanın altı seviyesinde konumlandırmışken hedef kitlesi nasıl "orta-üst" kesim olabilir ki? allaam hiç mi segmentasyon nedir duymadınız lan? koton en iyi ihtimalle orta-ortaya geçmek için zorluyor kendini. camper falan gibi markalar ancak orta-üst konumlandırmadayken koton nasıl orta-üst olabilir yahu? bakın a ve a+ grupları saymadım bile! bütün sektörler için, en yukarıdan en aşağıya sıralama yapılır, tekstil, araba yahut saat vs. tekstil için en üstte duran gucci, prada, dior gibi markalardır. sektörel değerlendirmeler de senin benim alım gücüme göre hesaplanmaz (çünkü herkesin alım gücü değişeceğinden birine orta gelen öbürüne üst gelebilir), denir ki "abicim en üstte bu bu bu duruyo, ona göre sıralandırıyoruz". şu sıralama meselesini düşünmediği için tissot'yu üst grup sayanlar görülüyor, opel corsa üst sınıf araba oluyor filan ajhsjsgdjh çünkü gücünüzün yetebildiği şeyi "üst" diye lanse etmek istiyorsunuz. hayır canım, bunlar üst olmuyor, kendini olduğundan zenginmiş gbi göstermekten vazgeç, zira dünyada kraliyet ailelerinin kullandığı markalar var ve a+ olanlar onlar. sen ben en fazla ortanın üstünü görebilecek insanlarız, kimi kandırıyoruz allasen?

    neyse gelelim esas meseleye, reklam. koton, tam da orta-alt kesime hitap ettiği için onlara bir "yaşam tarzı satıyorum"culuk oynuyor. tasarımı güzel ve kaliteli şeylere parası yetmeyen, ancak dergilerde gördüğü gibi giyinmek isteyen, bu yüzden düz fakat kaliteli ürünleri tercih etmek yerine ıncıklı cıncıklı fakat %100 polyester şeylere para veren, ki genellikle bunun için indirim zamanlarını beklemek durumunda olan genç bankacı, öğretmen, genç beyaz yakalılar vs. buradan alışveriş yapıyor. koton da bunun farkında olduğu için ürünleri çıktıktan sonra 2 hafta içinde indirimlere başlıyor. e burdan alışveriş yapanların çocukları da oluyor tabii, victoria beckham'ın çocuklarına burberry trençkot giydirişine bakıp "ayy çok şıııkkk" diyen bu anneler ve babalar el örgüsü hırkaları beğenmiyor, kızları küçük kadınlar, oğlanları küçük adamlar gibi giydirmenin matah bir şey olduğunu zannediyorlar. (bu arada çocuğun rahatlığı, üstündekinin içeriği kimin ne kadar umrunda tabii?)

    dikkatinizi çekerim, çocuklar artık hiç olmadıkları kadar popüler birer statü göstergesi. saçları, başları, kıyafetleri, "tarzları" her zamankinden önemli. yüksek gelir seviyesinin yaşam tarzı televizyon, internet ve dergilerle duyuruldukça alt gelir seviyesindeki gruplar da aynı şeyleri istemeye başlıyorlar. koton'un yaptığı bu anlamda "dalgayı yakalamak". bunun için ürettiği/ürettirdiği/onayladığı reklamları kesinlikle korkunç, yetişkin gibi gösterilen kız ve erkek çocuklarıyla dolu. (üstelik o reklamlarda sadece kız çocuklarının görüntüsünden rahatsız oluyorsanız bence sizde de bir sorun var, çünkü küçük adam gibi gösterilen erkek çocukları da eşit derecede sinir bozucu.) fakat belirtmeden duramayacağım, sorun sadece bu reklamlarda değil, çocuklarını küçük yetişkinler gibi görmek isteyen anne-babalarda. çünkü bu tarz reklamları sadece koton yapmıyor, mango da yapıyor, zara da yapıyor, şu an aklıma gelmeyen başkaları da yapıyor. hepsinin reklam kampanyalarıyla ayrı ayrı savaşmalıyız kesinlikle, bu gerekli, ancak yeterli değil, anne-babaların da çocuklarını öyle bir görüntüye kavuşturmaya çalışmasının yanlış olduğunun görülmesi gerek diye düşünüyorum. çocuğunuz sırf sizden doğdu diye diye sizin "malzeme"niz, kişisel beğeninize göre şekillendireceğiniz bir hamur değil, o bir çocuk ve bir birey, dolayısıyla çocukken çocuk gibi dolaşmalı, giysilerinin amacı onu sıcağa-soğuğa karşı korumak olmalı, dikkat edeceğiniz şey "tarz"ından önce ipliğinin kalitesi, boyası, içeriği vs. olmalı, en önemlisi çocuğun rahatı olmalı, görüntüsü değil.

    reklamları kaldırtmak için çaba harcarken, kendimize karşı dürüst olmakta da fayda var, neden çocukları küçük yetişkinler gibi göstermeye çalışıyoruz, bunu neden "tarz" buluyoruz?
691 entry daha
hesabın var mı? giriş yap