628 entry daha
  • şu dünyada bana ercan taner'i savunduracaklar.

    f=ma demişsin kardeş de işin içine açısal momenti kattın mı acaba? hareket eden kütlenin kendi etrafında dönme durumunu düşün hele. topun enerjisi eğer topa spin verildiyse temas anında iki kuvvetin bileşkesi olacaktır. kendi etrafında dönmesini sağlayan, vuruş anında verilmiş olan ivme, ve vuruş anında topun ileri gitmesini sağlayan ivme.

    top ilerlediği yönde spine sahipse yere temas ettiği anda dönmesini sağlayan enerjinin bir kısmı doğrusal harekete çevirilir ve top gerçekten de hızlanabilir.

    eğer bunun gerçek olduğundan şüphen varsa bir snooker maçı aç ve iyi spin verilmiş bir topun aheste aheste giderek banda çarptıktan sonra nasıl coşarak uzaklaştığını gör. imkanın varsa eline bir futbol topu al (basket topu da olur, başka bir top da). topu ileri doğru döndürerek fırlat (yani topspin ver) sonra yere çarptıktan sonra nasıl hızlanarak uzaklaştığını gör.

    gelelim ıslak zemin oalyına. ıslak zeminde topun temas ettiği çim yüzey kuru çim sahaya göre daha az darbe emici özelliğe sahiptir. kuru zemin topu tutar, çimler arasındaki hava yastık etkisi yapar. dolayısıyla dönme etkisinden kaynaklanan ivme farkı ıslak zeminde daha fazla ortaya çıkar.
723 entry daha
hesabın var mı? giriş yap