12 entry daha
  • bu yazı bana bazı sorular sordurttu. şunlar:

    1) mor ve ötesi ekşi sözlük'te beğenilmediği için harun tekin "naziler ekşi sözlükte" diye yazı yazdı, demek tam da harun tekin'e yakıştırılan şeyi yapmak değil midir? belki de harun tekin samimi hislerini yazdı. nereden biliyorsun? bu da bir nevi belden aşağı vurmak sonuçta. geçiniz bir kalem.

    2) ekşi sözlük'te mor ve ötesi'nin beğenilmemesi, savaş karşıtlığının samimiyetsiz, içerikten yoksun bulunması olumlu olarak karşılanmış reşat çalışlar tarafından. yani ekşi sözlük bu konuda doğru tavır almış yazara göre. peki ama:

    a) ekşi sözlük (yazarları) buna mukabil derinlemesine ve samimi bir savaş karşıtlığı geliştirmişler mi ki? hayır. burada da varolan genel hüküm savaş karşıtlığı değil yüzeysel abd karşıtlığı. birkaç yazar dışında derinlikli bir savaş karşıtlığı temeli yok ekşi sözlükte. bilakis savaşa güçler dengesi çerçevesinde stratejik bakılan bir tutum hakim.

    b) mor ve ötesi'nin tavrını beğenmemek niye illa ki doğru tutum olarak yüceltilsin? ne zararı var yani mor ve ötesi'nin bu tavrının? savaşa karşı bir şeyler yapmak doğru tutum ise mor ve ötesi'nin yaptığı, ekşi sözlük'ün yapmadığından daha çok ses getirmiş ve daha çok insana ulaşmıştır.

    c) bir soru daha: sol adına özgürlük adına bir şeyler söyleyen hemen herkesin ekşi sözlükta taşşağa sarılması sözlük yazarlarının külyutmaz olmasından mı ileri geliyor acaba? ben pek öyle düşünmüyorum. burada (sözlükte) varolan hakim tavır, soldan, derinlemesine bir demokratikleşmeden pek hazzetmeyen tavır aslında. evet muhalif ama sağcı bir muhalefet, sözlükte hakim olan. ayşe kadıoğlu'ndan ödünç alacağım terim belki bu tavrı tam olarak özetleyecek: sağcı anarşizm. devlet ve milletin kutsallığını koruduğu, onun dışında kalan her şeyin taşağa sarıldığı bir durum. cinsellik, aile, ırklar, etnik gruplar hakkında alabildiğine eleştirel; iş devlet (hükümet değil, devlet) ve millet'e gelince, hop dur bakalım diyen bir zihniyet. şüphesiz daha tutarlı bir demokratikleşme ve özgürlükten yana olan yazar sayısı hiç de az değil ama hakim durum, sağcı anarşizm. ve yeni bir durum değil, baştan beri böyleydi. şöyle bağlayayayım: ekşi sözlük savaş karşıtlığı ve sol, demokratikleşme gibi konularda mor ve ötesi'ni beğenmiyor da kimi beğeniyor, müttefiken? ben yanıt bulamadım.

    3) ekşi sözlük'te kalabalıklaşmaya paralel olarak milliyetçi ırkçı yazarların arttığı bir veri. bunu kabul etmeyen, görmeyen yok. bu durum harun tekin'e de böyle görünmüş. yanlış algılamış olabilir, ama tamamen kıçtan uydurma da değil. burada belki eleştirilmesi gereken nokta "milliyetçiler ekşi sözlük'te" demek "ne var bunda?" gibi bir tepki yaratacağı için "naziler ekşi sözlük'te" demek gibi kaçamak bir yola sapılmış olması olabilir. bu açıdan tatsız bir çıkış olmuş harun tekin'inki.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap