31 entry daha
  • zamaninda, su anda ulkemizin basbakani olan sahis bir siir okumustu ve "camiler kislamiz, kubbeler mihverimiz, minareler de sungumuzdur." diye bagirmisti. mahkum oldu, yatti, cikti ve basimiza basbakan aman pardon basimam oldu... iste simdi de o zihniyete sahip kisiler tarafindan boyle bir proje ile karsimiza cikiliyor. yesil alanmis, sayfiye yeriymis, suymuy buymus onemli degil... isin din ve vicdan ozgurlugu ile alakasi yok. kimse kimseyi kandirmaya kalkmasin. bu kisilerin niyetleri belli. su son cikarilan tck'daki hukumlere bile bakmak bunun icin yeterli. mesela artik kuran kurslarinin -olmayan- denetimi tamamen kaldirildi. sonra imam hatip liseleri ile ilgili olarak yapilmaya calisilan duzenlemeler de ortada... neyse konuyu dagitmayayim...

    simdi turkiye genelinden, istanbul'a dogru sayilar ile yavas yavas gelelim. yapilmaya calisilan seyin daha dogrusu sacmaligin vehameti daha da net bir sekilde ortaya cikacaktir.

    buyrun:

    egitim kurumlari icin (turkiye geneli):

    derslik basina dusen ogrenci sayisi: 56
    okula devam etmeyen cocuk sayisi: 600.000 (sadece istanbul' da bu rakam 23.000)
    calisan cocuk: 3.5 milyon.
    egitimli gencler arasinda issizlik orani: % 29.4
    egitim butcesinden bir okula dusen pay: 105 ytl.
    ortalama ogretmen ucreti: 330 dolar (550 ytl).
    okuryazar olmayan kadinlarin sayisi: 9 milyon.
    gayri safi milli hasiladan egitime ayrilan pay: % 2.2.
    butceden egitime ayrilan pay: turkiye dunyada 105. sirada.
    sinif tekrari yapan ogrenci sayisi: 560.000
    kisi basina yapilan egitim harcamasi: 70 ytl.
    egitim yatirimlarina ayrilan pay: 650 milyon ytl.
    ikili egitim yapan okullarin sayisi: 11.000
    birlestirilmis sinifta egitim yapan okul sayisi: 17.000

    saglik kuruluslari icin (turkiye geneli):

    hastane sayisi: 1.156
    saglik ocagi sayisi: 6.300
    toplam saglik kurulusu sayisi: 7.456
    hastanelerin toplam yatak kapasitesi: 189.000
    pratisyen ve hekim sayisi: 20.848
    toplam saglik personeli (ezcaci, laborant vs): 21.092

    kisaca: yaklasik her 60.000 kisiye bir hastane, her 400 kisiye bir yatak, her 3.500 kisiye de bir doktor dusuyor.

    camiler icin (turkiye geneli):

    cami sayisi: 77.151 (ki ulke genelindeki bu camilerin 1.424 adedi mevsimlere gore aciliyormus. 2.919 tanesi ise sadece ramazan boyunca acik tutuluyormus. yani yaklasik 5.000 cami yilin buyuk bir bolumunde -11ay kadar- kapali.)
    cami personeli sayisi: 66.356 (kadrolu), 10.795 (kadrosuz)
    toplam cami kapasitesi: ~26.000.000
    toplam din adami sayisi: 88.563 (kadrolu)
    diyanet isleri 2005 yili butcesi: 1.12 milyar ytl

    kisaca: yaklasik her 353 kisiye bir cami, her 295 kisiye de bir din adami dusuyor. baska bir deyisle her bir saglik kurulusu icin 70 adet camimiz, her doktor icin 4 adet din adamimiz var. ulke genelindeki cami kapasitesi toplam hastane (yatak) kapasitesinin tam 140 kati. ya da egitim yatirimlarina ayrilan paranin iki kati para diyanete butce olarak ayrilmis... ne guzel!!! ne hos!!!

    ulke geneline bakildiginda din adina yapilan sacmaligin vehameti ortada. hastane veya egitim kurumlarina verilmeyen onemin misli ile camilere ve din personeline yatirildigi acik... ki daha imam hatiplere, kuran kurslarina, tarikat okullarina, seyhlere veya yesil sermayeye deginmedim bile. buradaki somuruyu anlayamiyor muyuz acaba?

    simdi baska bir ulkeye daha uzanayim. iran'dan bahsedeyim biraz... bilindigi gibi iran seriat ile yonetilen bir ulke. turkiye ise laik ve demokratik bir ulke. peki simdi kisi basina dusen cami sayisi goz onune alindiginda turkiye'de iran'dakinin uc kati fazla cami var dersem tepkiniz ne olur? sasirdiniz degil mi? ama ne yazik ki gercek. valla iran'dakiler muslumaniz diye gezmesinler ortada. evet arastirinca ortaya cikiyor her sey...

    sonra gene iran'da kultur bakani cikip daha cok camiye degil daha cok okula ihtiyacimiz var diye devlet adina aciklama yapiyor. ama ayni seyi bizim kultur bakanimizdan beklemek saflik olur... zaten kultur bakani surekli uyuyor, uyumadigi zamanlar da ise ne tur cok "gerekli" islerle ugrastigi ortada... o da ayri bir konu ya konuyu dagitmayayim simdi.

    bu sefer de hani su girmek icin yanip tutustugumuz ab var ya ona bakalim. acaba orada durum nasil? mesela nufusu yaklasik 82 milyon olan almanya'da saglik ocaklari da dahil yaklasik 70.000 adet saglik kurulusu varmis. buna karsilik kilise sayisi ise sadece 8.000. 60 milyon insanin yasadigi fransa'da ise toplam saglik kurulusu sayisi yaklasik 60.000 iken kilise sayisi sadece 9.000. (ki bu kilise denen yere her yastan, her cinsten insan gidebiliyor. camiye ise genellikle sadece belli bir yas araligindaki erkekler gidebiliyor. ayrica islama gore evde veya kapali herhangi bir yerde de ibadet yapilabilmektedir.)

    gelelim istanbul'a...

    toplam okul sayisi: 2.283
    toplam ogrenci sayisi: 2.175.768
    toplam ogretmen sayisi: 92.638
    toplam universite sayisi: 22
    toplam universite ogrencisi: 170.192
    toplam ogretim gorevlisi: 12.987

    toplam hastane sayisi (hizmet binalari ile birlikte): 323

    peki camiler?

    toplam cami sayisi: 2.982
    toplam cami kapasitesi: ~2.000.000

    hedefi biraz daha kucultup kadikoy'e gelelim:

    kadikoy'deki toplam cami sayisi: 99
    goztepe parki'na yurume mesafesindeki cami sayisi: 3

    goruldugu gibi istanbul'da da bir sey degismiyor. adim basi cami var. ve gene cami sayisi okul ve hastane sayisindan fazla... hatta hastane ve okul sayisinin toplamindan bile fazla...

    yani asil neye ihtiyac oldugu ortadadir. tabii bir de artik kalmayan yesil alanlarin korunmasi zorunlulugu vardir ki onemi kelimeler ile ifade edilemez.

    simdi olayin diger bir kismina gelelim ve ortadaki sacmaligi iyice anlayalim.

    bilindigi uzere yakin bir tarihte istanbul'da buyuk bir deprem bekleniyor. yuzbinlerce ve hatta milyonlarca olum olacagindan bahsediliyor... yetkililer uyariyor...

    peki olasi bir depremden daha az etkilenemek icin neler yapilmali? mesela yapilar guclendirilmeli degil mi? dunya bankasi adina yapilan arastirmalara gore istanbul'daki 2.283 okulun -ki hergun yaklasik 2.5 milyon insan (cogu cocuk) girip cikiyor iclerine- 686'sinin acil olarak takviye edilmesi gerekiyor. peki hastanelerde durum ne? 323 adet hastane binasinin 279'inin acil olarak guclendirilmesi gerekiyor... gerci hastane ve okullar yikilsa fena da olmaz ki... yerlerine cami yapariz degil mi? belki oyle dusunuyorlardir.

    ama mantik ve akil kurallari cercevesinde dusunuldugunde saniyorum belediyelerin veya hukumetlerin yesil alanlara cami kondurmak disinda yapacak veya para harcayacak daha onemli seyleri olsa gerek sonucuna varabiliyorum. ama gerci cami yapip, buyuk istanbul depreminden sonra olenlerin arkasindan dua okumak veya cesetleri musalla tasina yatirip yikamak icin daha fazla camiye ihtiyacimiz var diye dusunuyor olabilirler. ama ben buna baska bir sey derim... (ama icimden diyebiliyorum sadece.)

    sonuc: birakin goztepe parkina, herhangi bir yere bile fazladan bir cami daha kondurmanin, camiler icin para harcamanin hicbir mantikli aciklamasi olamaz. hele hele egitim icin ayrilan butceden okul basina yillik 150 ytl dusen ulkemizde, bir de 70 kusur bin caminin elektiriginin, suyunun -ki cami basi ayda en az 50 ytl demektir- devlet tarafindan odenmesi sac bas yolduracak bir gercektir. ki goztepe parkina gelirsek birakin camiyi oraya hicbir bina yapilmamali. gerci bu zihniyet orman alanlarini da satmaya kalkmisti. islamin rengi yesil ama dogal yesile karsi bir allerjileri var galiba. kisaca ortadaki akil ve mantik disi yaklasim, din somurusu ve hatta kotuluk (ah keske baska kelimeler kullanabilseydim) daha da net bir sekilde ortaya cikmaktadir.

    yazida gecen sayilara ve kaynaklara ulasmak icin:

    (bkz: turkiye de her 353 kisiye bir cami dusmesi/@niketese)
    http://www.diyanet.gov.tr/…sh/tanitimistatistik.asp
    http://www.guardian.co.uk/…8,4263838-103681,00.html
    http://www.farsinet.com/…ews/oct99wk3.html#minister
    http://www.yapirehberi.net/haberlermayis03-1.htm
    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=149208
    http://www.ntvmsnbc.com/news/213792.asp?0m=-1hx
    http://dosya.hurriyetim.com.tr/…ldepremi/hasdep.asp
    http://www.sabah.com.tr/2004/06/15/gnd101.html
    http://www.sabah.com.tr/…p/gnc101-20041024-102.html
105 entry daha
hesabın var mı? giriş yap