12 entry daha
  • time dergisinin yuzyilin insani anketinde en iyi sanatci kategorisi dahil her dalda birincilige kadar yukseltilmesi ve daha da kotusu bu basit organizasyonun gerzek medya ve egitimli essekler tarafindan milli dava haline getirilip anketi takip eden herkese illallah dedirtilmesidir ataturku abartmak. (yani o kadar bikmislar ki dunyanin dort bir yanindaki insanlar dile gelip, "illallah" demisler)

    ataturkun silah arkadaslarinin, uvey kardeslerinin, hayatina girmis kadinlarin, etkilendigi avrupali dusunurlerin, evlat edindigi onca cocugun birinin bile ismi bilmeden, her firsatta ataturku cok sevdigini soylemektir ataturku abartmak.

    kurtulus savasinda turklerin vatansever duygularla yekvucut oldugunu sanmak ve orduya bagis yapmayanlarin idamla cezalandirildigini, 10 yildir kesintisiz savasan ve yoksulluktan beli bukulmus milletin buyuk cogunlugunun gonulsuzce destek verdigini, milliyetcilik ve vatanseverlik kavramlarinin halk tabanina sehitlik kadar yayilmamis oldugunu unutmaktir ataturku abartmak.

    yine kurtulus savasinda, batiyi da gucunun zirvesinde yekvucut bir dusman gibi gormek; ekonomik guclerinin ve askeri kaynaklarinin onemli kisminin 1. dunya savasinda bizden uzak cephelerde tukenmis oldugunu ve bizzat o batililarin birbirlerini defalarca arkadan bicaklayip bize savas boyunca maddi destek sagladiklarini bilmemek, gormemek, anlatana da kin kusmaktir ataturku abartmak.

    her defasinda yedi duvele karsi galip geldiginden dem vurup aslinda kurtulus savasi boyunca sadece ve sadece lloyd georgeun * maddi/manevi destegiyle diklenen yunanlilarla genis capta savastigimizi, bilakis ustteki madde dogrultusunda italyanlar ve fransizlar tarafindan bir miktar, ruslar * tarafindan ise epey bir destek gordugumuzden bihaber olmaktir ataturku abartmak.

    turkiye cumhuriyetinin hic dis borc almadan kalkindigini **, kendi kendine yettigini ve hicbir kanit sunulamadigi halde hazinenin altinla dolup tastigini iddia etmektir * ataturku abartmak.

    ben size savasmayi degil olmeyi emrediyorum sozunun ilk defa, canakkale savasindan tam 3 sene sonra, bir harp mecmuasinin 120. sayfasinda cikacak roportajda bizzat kendi beyani uzerine ortaya ciktigi, o gunden beri bunu gercekten dogrulayabilecek bir kisinin bile cikmis olmadigi, o gune kadar da birakin halk kahramani olup ulusal direnisin lideri konumuna gelmesini, halkin zerre tanimadigi ve hatta ordu ve saray cevrelerinde dahi, ingiliz istihbaratinin 1918 yilina kadar degerlendirmeye almaya gerek gormedigi kadar taninmamis ve siradan oldugu gercegi ilgili baslikta kaynaklari da gosterilerek dile getirildiginde dahi, merak edecegi yerde hazimsizliktan saldirganlasmak, sevdigini sandigi insanin ataturkle ilgisi olmadigini idrak edemeyecek kadar gozu kararmaktir ataturku abartmak.

    amerikan mandasinin amerika tarafindan onerilip de ataturk tarafindan karizmatik bicimde reddedildigi hayaliyle yasamak, aslinda bu onerinin bizzat amerikan senatosunda reddedildigini hic umursamamaktir ataturku abartmak.

    ataturk hukumetinin musul konusunda ingiltereye karsi bizi desteklemeleri icin amerikaya demiryollari tekeli ve hatta bu demiryollari boyunca 100 metrelik (yanilmiyorsam) alandaki her turlu dogal kaynagin ayricalikli isletmesini onerdigini ve bunun da bizzat amerikan senatosu tarafindan reddedildigini ogrenmemekte israra edecek kadar devekusu beyinli olmaktir ataturku abartmak. (halbuki bu manevrayi elestiren de yok, belli ki musulun elde tutulmasi amerikaya verilecek bu imtiyazlara degerdi, ama herhalde amerikaya bagimliligimizin tarihini ozalla baslatacak kadar dangalak olup ustune ataturk olsa da tamamen bagimsiz olsaydik diyenler "ataturkculuklerinin" kof cikmasina delleniyorlar)

    makyavelist manevralarini gormezden gelip, ataturku isa gibi tasvir edecek kadar gercekle ilisigini kesmektir ataturku abartmak. halbuki izmir suikastini bahane edip, kendine rakip gordugu vatansever liberalleri astirmamis miydi; rusyadan gelip turkiyede komunist hareketini organize etmek isteyen grubu once alikoyup sonra oldurtmemis miydi, yahut ceteleri ve mafyalari buna benzer sekillerde rakiplerini sindirmek icin son damlalarina kadar kullandiktan sonra (cankayadaki yerleskesine ozel koruma bile yapmisti topal bilmem kim ve adamlarini, trabzonun en belali, zorba tiplerini yani) zamani gelince de ayni sekilde onlardan kurtulmamis miydi, doguya mufettislik icin gitmisken istanbul hukumeti tarafindan gorevinden alindiktan sonra bile (istifa degildi bu, kovuldugu belliydi zaten) kendisini tutuklattirmakla gorevlendirilen ama bunun yerine tamamen gonullu olarak onun emrine giren ve sonradan yollari ayrilan kazim karabekirin, kurtulus savasini ve hayatini anlattigi anilarini bir turlu yayinlattirmadi mi ve hatta ilgili yayinevi esrarengiz bicimde kundaklanmadi mi (neyse ki bildigim kadariyla ironiye bakiniz ki karabekir bir kopyayi ataturke vermek icin ayirmisti ve o kopya yangindan kurtuldu, cok yillar sonra bu anilarin yayinlanabilmesine yardimci oldu)

    [edit:pesanin sayesinde ayrintilari hatirlayalim; topal arkadasin adi topal osman aga, kendisi trabzonlu degil giresunlu. kurtulus savasinda cetesi sayesinde rumlarla catismis fakat ayni cetesi halkin da bir bolumunu epey bezdirmis anlatilana gore. ataturkun musamahasi, trabzon milletvekili ali sukrunun topal osman tarafindan oldurulmesiyle bitiyor. muhtemelen hic kanitlanmayacak olan ama en gercekci aciklama, ataturkun rakibi ali sukruyu safdisi birakmak istedigi, ataturke cok bagli olan topal osmanin buna dunden razi oldugu, fakat giderek ataturke daha cok yuk olan bu cetecinin bu suikast sonrasinda ali sukru yandaslarina gunah kecisi olarak atildigidir. boylece ataturk bir tasla iki kus vurmustur. topal osman, daha kisa bir zaman once ataturkun kisisel korumasiyken, bu olayin hemen ardindan cesedi meclisin onunde gunlerce sallandirilmis]

    nutuku, ataturkun bu yukarda ornekledigimiz taktiklerini, sonunda ortaya cikan eseri * gostererek mesrulastirmak, yuksek idealleri ugruna izlemek zorunda kaldigi yolun tek secenek oldugunu aciklamak, istiklal mahkemelerinin kararlarini savunmak ve liderligiyle cevresindekilerin sadakatini guvence altina almak icin yazilmis bir yari itiraf/yari politik malzeme olarak degil de, cumhuriyet tarihini birebir dogrulukla anlatmak amaciyla giristigi bir nevi kutsal kitap olarak gorme cahilliginde bogulmaktir ataturku abartmak.

    ataturke hakaretin ayri bir kanunla cezalandirilmasi gibi hic ama hicbir kalkinmis ulkenin anayasasinda (edit: hukukunda) bulunmayan kisiye ozel kanun seklindeki (onlarin da washingtonlari, lincolnleri, napolyonlari, bismarcklari, churchilleri var) akil almaz bir cagdisiligi halen devam ettirmektir ataturku abartmak. ataturkle lincoln bir mi diyen relativite ozurluler, benzer uygulamalarin kuzey korede, cinde, suudi arabistanda, iranda tezahur ettigini ogrenirlerse, gerekli tumdengelime ulasabilirler mi acaba? israrla ve siddetle (bkz: 5816)

    "hayatta en hakiki mursit ilimdir" ve "sanatsiz kalan bir milletin hayat damarlarindan biri kopmus demektir" demis olan bir liderin bustu ve resmi her kose basina kondurulurken -ki bunlar da cogu zaman zerre kadar bir sanat kaygisi ve yetenegi olmadan yapiliyor-, bir tane bile bilimadaminin veya sanatcimizin bustunu ise yahut okula giderken gorememek; onlarin isimlerini tasiyan bir buyuk bulvar hatirlayamazken ataturk bulvarlarindan, meydanlarindan, caddelerinden sapmadan anadoluyu bir bastan bir basa gececek duruma gelmektir ataturku abartmak.

    "ben size hicbir dogma birakmadim" diyen biri hakkinda utanmadan, cekinmeden, hayasizca "elbetteki abartilmalidir... yok yetmez, tanrilastirilmasi normal olmalidir" seklinde "dusunmektir" ataturku abartmak.

    hayir arkadasim, bunlar ataturku abartmaktan da otedir; tarihinle ilgilenecegine resmi tarihi kendine yeterli gorecek tembelligi ve ahlaksizligi utanmadan bir de savunarak gecmis nesillere ihanet etmek gelecek nesilleri karanliga mahkum etmektir, insan olmanin arti degerlerine sahip olmayan bir hayvan gibi yasayip gitmektir, koskoca bir toplumun sosyal evrimini yavaslatmaktir. utancinizdan yerin dibine girin ve mumkunse oradan hic cikmayin...
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap