• sözlükte hemen herkesin bildiği bir olay butonu hadisesi var. bu fasilite sayesinde moderasyon, gerekli gördüğü açıklamaları, duyuruları bu buton aracılığıyla sözlük yazarlarına daha etkin ve düzenli bir şekilde ulaştırabiliyor.

    fakat, son günlerde gözlemlediğim enteresan bir durum söz konusu bu olay butonuyla ilgili. sözlük içindeki entrylerle didişildiği, yazılanların içeriği akıl fikir vasıtasıyla iğdiş edildiği bir esnada, olay ışığının yandığını fark ediyorum. merak hisleriyle tıklıyorum butona. ve karşıma evlilik haberi, moderasyon kurallarındaki bir değişiklik, ölüm haberi türevinde duyurular çıkıyor. şimdi gerçekleştirdiğim bu eylem yaklaşık 30 saniye sürüyor. şayet duyurunun içinde bir entry ye yönlendirilme yapılmışsa entry uzunluğuna göre süre elbette değişiyor. ama biz buna ortalama 30 saniye diyelim. elbette ki normal düzeyde işleyen bir beyine sahip olarak yazılanların bende oluşturduğu izlenimi muhakeme etmem, değerlendirmem de duyuruyu okumak için harcadığım süreye tekabül ediyor. yani ortalama bir iki dakikalık bir süreç içerisinde olay butonunun bana vermiş olduğu hizmeti hazmediyorum.

    sol frame dediğimiz “şol cennetin ırmakları” akarken az önce olay butonundaki taze duyuruyu okumuş bünye şok edici bir hadiseyle karşılaşıyor. daha iki dakika evvel duyurulmuş hadise hakkında çoktan sözlükte başlık açılmış, altına ondan fazla entry girilmiş bile.

    nasıl? ne zaman? kardeşim bu nasıl bir reflekstir, nasıl bir muhakeme gücüdür, hangi güç kaynağına takılmış omurilik soğanınızla anında mevzuyu kavradınız da bir hışımla fırtına gibi esmeye başladınız?...

    örnek verelim tam olsun:

    olan biten

    376. sevgili sözlük yazarları ayarlar bölümüne çıplak kadın resim galerisi ekledik. karı getir butonu vasıtasıyla seçtiğiniz yavruyu adrese teslime diyoruz.

    söz konusu duyurunun üzerinden daha bir dakika bile geçmeden:

    karı getir butonu

    1. 76 numaralı melez hatunu bonus card sayesinde yüzde 10 indirimle istediğim fasilite.

    2. iki dakika farkla 34 numaranın çoktan kargoya verildiğini görünce sinirimden kendimi siktiğim süper olay.

    3. sözlüğün seksist uygulaması. nereye gidiyoruz?

    4. (bkz: o duruşa bir vuruş kaç kuruş)

    5. (bkz: amına koyim 26 numara)

    örnekte de gözlemlediğimiz üzere, ortaya konan yeni bir uygulama daha ilk dakikasını bile doldurmadan sözlükte yerini aldı ve tartışılmaya, konuşulmaya başlandı. fakat dediğim gibi duyurunun yapıldığı anda bu ambiyansın gerçekleşebilmesi için organize bir oluşumun bu işi takip etmesi gerek:

    -mavi takım, konum bildirin
    -ssg şu an ofiste kahve içiyor
    -kırmızı takım rapor ver
    -armonipolisi öğle yemeğinde
    -yeşil takım son durum?
    -kırmızı alarm! guru olan biten bölümüne girdi!
    -termal kamerayı açın…yazılanların tam dökümü için üç saniyeniz var!
    -karı getir butonu…galeriden hatun seçilecek…adrese teslim..yeni uygulama
    -ankara’yı bağlayın
    -buyrun efendim?
    -online kaç yazarımız var?
    -86
    -klavye hızı en yüksek olana hemen gönderdiğim iletiyi girmesini isteyin
    -emredersiniz
    -karı getir başlığı boşta mı?
    -dolu efendim
    -karı getir butonu olsun…beş saniyemiz kaldı
    -girildi efendim

    yani diyorum ki bu ne şiddet bu celal? yarın öbür gün başından kalkamayacağımız hadiselere yol açarsa bu durum ne yaparız a dostlar? sözlük moderasyonunun her uygulamasını vakit kaybetmeden kurcalamaya başlarsak ileride şu acı olay yaşanacak ondan korkuyorum:

    olan biten

    458. birleşmiş milletler tarafından kuzey afrika’da ele geçirilen dünyayı yok et butonu bir süreliğine ekşi sözlüğün korumasına verildi. butonu dış ataklardan korumak için yeni bir güvenlik ağı gelişt…
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap