• jedi'larin en onem verdigi yetenektir.
  • (bkz: farkındalık)
  • bir deneyimden kaçınma davranışına karşıt bir mantık içerir. deneyimden kaçmak yerine onu yaşarkenki durumu, bütün dikkatini vererek gözlemlemeyi, kısacası o ana odaklanmayı savunur. bi çeşit "maruz bırakma" diyebiliriz. misalen, araba kullanmaktan korkuyorsun. araba kullanırken kaygını azaltmaya çalışmak yerine kaygını nasıl yaşadığına odaklanıyorsun(kalbin ne kadar hızlı atıyor, ellerin ne kadar terliyor..vb)
    gestalt terapisindeki burada ve şimdi mantığını aklına getirir insanın.
  • budizm kaynakli meditasyon ve dikkat uzerine kurulu ogreti ve uygulamadir.
  • kendinin bedeninin hayatının nefesinin şu andaki varlığının efendisi olmak
  • aslında doğuştan gelen bir yetenek değil geliştirilebilir bir beceri olduğundan kursları falan olan uygulama. biz human being olmaktansa human doing gibi yaşayıp yanlış yapıyoruz diyen jon kabat-zinn adlı biyoloğun onlayn kursu varmış mesela.
    üşenmeyip 8 hafta deneyeceğim, bakalım gerçekten beyin bağlantılarını modifiye edebilecek miyim.

    6 yıl sonra edit: bunun işe yarayıp yaramadığı ile ilgili birçok mesaj aldım. aslını isterseniz benim için çok efektif olmadı; ama bence benim için uygun değildi, birçok durum için kurtarıcı olabileceğini düşünüyorum, ancak 8 haftalık bir şey değil de bir yaşam şekli haline getirilmesinin gerekliliği herkesçe biliniyor.
    yıllar içinde mindfulness popularitesini bine katladı, bu kadar populer olmasını günümüz dünyasının deyimi yerindeyse "mindless" yaşamayı pompalıyor olmasına borçluyuz bence, mindful olabilmek bir kaçış gibi oluyor bana kalırsa.
    hala mindful yaşamayı başardığımı sanmıyorum; bunu başarmanın birçok insan için de çok zor olduğunu biliyorum ancak çabalamaya değer olduğunu düşünüyorum.
  • 'herd of gazelles being chased by leopard'

    bu lafi cok duymusuzdur

    iste burda hayvanlari insanlardan ayiran ozellik gorulebiliyor.. o ceylanlar o leopar kendilerinden birini yakaladiktan sonra kacmayi birakiyorlar. insanlarin akli durmuyor, bir olay olsa bitse de gecmiste de kalsa insan zihni dusunmeye devam ediyor. beyin dusnuyor, dusundukce yoruluyor, yoruldukca daha da cikmaza giriyor.

    iste tam burada farkındalık ve bunun pratige donusumu karsimiza cikabiliyor.
  • içinde bulunulan ana dikkati yoğunlaştırmayı temel alan, ozellikle budizm gibi doğu meditasyon ogretilerinden kaynağını alan bir terapi ekoludür. en temel egzersiz nefes teknigidir. dikkatimizi tamamen nefesimize odaklamamiz gerekir. söylendiği kadar kolay degildir. bunu basarabildiginizde özgürlüğünüzü kazanmış olabilirsiniz. bir de kuru üzüm tekniği vardır ki akıllara zarar.
  • bir yemeği yerken onu koklayarak, tadına vararak yemek,
    bir müzik dinlerken tüm bedeninizle, duyumsamalarınızla (sensation) onu dinlemek,
    bir yere giderken etrafınıza, insanlara, olan bitene bakarak, görerek ve şeyleri fark ederek gitmek,
    herhangi bir olumlu/olumsuz deneyimi biliş (cognition), duygu (emotion) ve davranış (action) ile bütünsel olarak yaşamak...

    üzüntü, hayalkırıklığı, şok olma gibi "istenmeyen" duygulardan kaçmak yerine, onu sonuna kadar yaşamayı içeren bir kavram... bir yaşantıyı rasyonalize etmeden, tüm savunmalarınızı bırakarak bir parçanız gibi kabul etmeniz.

    bana hep şu sözleri hatırlatır: "more than machinery, we need humanity. more than cleverness, we need kindness and gentleness."

    itiraf: ne zaman akıl edip de taktiklerini uygulasam, kendimle daha bir barışık, insanlara karşı daha anlayışlı olurum. çatışmalarımın yerini huzur alır. ama her an hatırlamak ne mümkün!
  • "mindful bir şekilde seks yapmak, seksten daha fazla tatmin olmayı sağlayabilir." yazı biraz kısa ve yüzeysel, ayrıntı isteyenler yabancı kaynaklara da bakabilir.

    işte bunlar hep yoga hep meditasyon.
hesabın var mı? giriş yap