• bogazici moleküler biyoloji ve genetik bölümünde ve türkiye ve dünya capinda benzeri kimi diger bölümlerde okutulan hacimli ders kitabi. kirmizi kapli 1994 tarihli yaklasik 1300 sayfalik ücüncü baskisinin yazarlari bruce alberts, dennis bray, julian lewis, martin raff, keith roberts ve james d. watson'dir.

    icindekiler:

    part i: introduction to the cell

    chapter 1 - the evolution of the cell
    chapter 2 - small molecules, energy, and biosynthesis
    chapter 3 - macromolecules: structure, shape, and information
    chapter 4 - how cells are studied

    part ii: molecular genetics

    chapter 5 - protein function
    chapter 6 - basic genetic mechanisms
    chapter 7 - recombinant dna technology
    chapter 8 - the cell nucleus
    chapter 9 - control of gene expression

    part iii: internal organization of the cell

    chapter 10 - membrane structure
    chapter 11 - membrane transport of small molecules and the ionic basis of membrane excitability
    chapter 12 - intracellular compartments and protein sorting
    chapter 13 - vesicular traffic in the secretory and endocytic pathways
    chapter 14 - energy conversion: mitochondria and chloroplasts
    chapter 15 - cell signalling
    chapter 16 - the cytoskeleton
    chapter 17 - the cell-division cycle
    chapter 18 - the mechanics of cell division

    part iv: cells in their social context

    chapter 19 - cell junctions, cell adhesion, and the extracellular matrix
    chapter 20 - germ cells and fertilization
    chapter 21 - cellular mechanisms of development
    chapter 22 - differentiated cells and the maintenance of tissues
    chapter 23 - the immune system
    chapter 24 - cancer

    yeni milenyum baskisi derhal ele gecirilmesi gereken moleküler biyoloji incili.
  • 4. basımı hücrenin moleküler biyolojisi adıyla dilimize kazandırılmış eser, yeri gelmiş albert'la sevdiklerimizden çok zaman geçirmemize sebep olmuş, hacimli, oturaklı*, esaslı* bir biyoloji kitabı.
  • meşhur bir kitap olduğundan azcık aramayla internette pdf formatlı hali bulunabilir...
  • molekuler biyologun kutsal kitabidir.
  • işbu entry fazla kişisel olup, okuyacak olana pek bir şey katmayacaktır lakin kitabın bende yarattığı nostaljiye engel olamıyor, kendimi tutamıyorum.

    zamanında "moleküler biyoloji okuyacam beeen" deyü deyü gezinirken, dönem ödevi projesi araştırması için gebze'deki tubitak kampüsüne gidip, lise öğrencilerini almamalarına rağmen güvenlik görevlisinin yardımıyla kütüphaneye girebilmiş, yine aynı güvenlik görevlisinin "gelmişken akşam servisini de beklersin değil mi?" sorusuyla kendimden geçmiştim.

    işte o gün, ödevle ilgili kısmı hallettikten sonra, raftan bana bakıp diğer kitapların arasında adeta parlayan bu şahane mahlukla tanışmış, akşam 5'e kadar hoşça vakit geçirmiş, ayrılık zamanı bir hayli hüzünlenmiştim. bir de üstelik o sıralar dna ile yatıp dna ile kalkıyordum, watson demek tanrı demek gibi bir şeydi. ismini görünce, kendimi adeta "chosen one"gibi hissetmiştim. o kadar ulaşılmaz geliyordu..pdf filan, konduramıyorum.

    velhasıl, güzel hayallerimin objesiydi..
  • çok fazla gereksiz cümle ve paragraf barındıran kitap.
  • fiyatiyla beni üzen kitaptir. allahim... 5. baskisi icin 150- 200 euro'lar havada ucusuyor. kullanilmislari desen 50 eurodan asagi yok. keza amerika fiyatlari da ayni. okulun kütüphanesinden alsam 2 ay sonra geri vermek zorundayim. e bu kitap benim tüm hayatim boyunca elimin altinda olmasi gereken bir kitap. bilgisayara indir calis desen, i-ih bilgisayardan calisamayacagimi biliyorum. ama el insaf! bu kadar pahali olmamali.
  • biyolojinin pek çok farklı alanından talebenin istifâde ettiği bir kaynak olmasının yanında, gözden kaçan nefis bir ayrıntı mevcuttur kitapla ilgili:

    kitabın farklı baskılarının arka kapaklarında the beatles albümlerinin kapakları yazar(ya da bilim adamı) kadrosu tarafından pek güzel kopya edilir. kitabın ismi de ''mboc'' kısaltması ile bir müzik grubu adıymışçasına fotoğraflara yerleştirilir. 5. baskı(meşhur kırmızı kitap)da revolver, 4. baskıda sgt. pepper's lonely hearts club band, 3. baskıda ise abbey road vardır. 6. baskı (güncel baskı, 2015 baskısı; yeni olmasından mütevellit henü pek bilinmeyen mavi kitap)da ise please please me'yi tercih etmişler.

    6 kişilik iskelet kadro(alberts, johnson, lewis, morgan, raff, roberts ve sonradan dahil olmuş roberts) aynı zamanda essential cell biology'nin de yazarları arasında bulunduğu için (bkz: garland science),essential cell biology'nin arka kapağında da the beatles'a selam çakmayı ihmal etmemişler bu arada, başlıktan sapma pahasına yazıyorum:

    1. baskıda with the beatles, 3. baskıda help!, 4. baskıda ise a hard day's night olduğu gibi canlandırılmış.

    ihtiyar delikanlılarımız beatlesvâri pozlarını verirken kitabın adının da hakkını vererek, ayrıntıları ihmal etmemişler:

    * abbey road'lu baskıda(ki karşıdan karşıya geçtikleri cadde de, kitap üzerinde çalışırken her zaman buluştukları yer imiş) birinin ayağı çıplak. (bkz: paul mccartney) daha da muazzam olanı, en solda(en arkada, kaldırıma yakın olan tarafta)ki isim ise james watson. dna'yı bulan adamın abbey road pozu vermesi de ayrı müthiş.

    *sgt. pepper's lonely hearts club band'li baskıda ise yazarlarımız kendi kolajlarını oluşturmayı da ihmal etmemiş. içlerinde ''kendilerini etkileyen'' bilim adamları ve politikacılar varmış. (arka sırada robert johnson'ın olmasına da şaşırmamak elde değil) öndeki objeler de doğal olarak farklı, dikkatinizi çekerim: -bunlar kendi tahminlerim, zira internette pek bilgi yok- öndeki heykel sanıyorum charles darwin'e ait, koyunlar dolly'i simgeliyor, gitar yerinde dna konmuş ve dna sarmalının ucu açık, yani büyük ihtimal yanındaki büyük demet de dna polimeraz gibi bir enzimi temsil ediyor. tam ortada, heykelin yerinde duran spiral yapının da yine büyük ihtimalle mikrotübülü temsil ettiğini düşünüyorum. harikulâde.

    * essential cell biology'e ait kapaktaki help!'te de güzel bir şaka mevcut: semafor alfabesiyle dna dizisi oluşturulmuş, üst sıra g, t, c, a iken alt dizi de bunun komplementeri olan c, a, g, t.

    hayat çok kısa tabii, ancak ilerleyen baskıları elimize alıp şöyle bir çevirdiğimizde beatles for sale , magical mystery tour, rubber soul, let it be ya da white album parodilerinden biriyle (tabii ki yine aynı kadroyla) karşılaşabiliriz umarım.
  • hicbir zaman sevemedigim, laf kalabaligi kitap.

    bence kotu yazilmis, insanlari yanlis egiten anlamsiz bir kitap. molekuler biyoloji ogrenmek isteyenlere stryer'in biyokimya kitaplarini oneririm. ben "yesil" stryer ile biyokimya ogrenmistim, biyokimya hocamiz "kirmizi" stryer'ciydi. buyuk ihtimalle herhangi bir stryer mbotc'den daha iyidir.

    peki neden mbotc'den bu kadar nefret ediyorum?

    1) surekli geyik yapiyorlar

    2) geyik yapiyorlar neyse bir de durmadan, sacmasapan pastel renklerle bezeli, yuvarak yuvarlak protein gorselleri kullaniyorlar. butun proteinler jelly belly anasini satayim. bu sekilde biyoloji ogrenen bircok gencin zihni zehirleniyor, bir turlu molekuler biyolojinin organik kimya, inorganik kimya, termodinamik gibi bilimlerle yakinen iliskili oldugunu, molekuller seviyeye indigince hicbir seyin oyle jeli beli olmadigini kavrayamiyorlar. evet aq pcb proteini akk proteinine sip diye oturuyor (jeli beliler birbirine yapisiyor), o yuzden dna'miz replike olabiliyor. afedersin bokumu oluyor oyle o.

    3) bu jelly belly molekuler biyologlari otomatik olarak sekilci, renklere ve sunuma asiri kafa yoran, ama biyolojinin temel ilkelerini kafa yoramayan insanlar olarak kariyerlerini devam ettiriyorlar

    4) mbotc gibi bir kitap yazmak zor tabii ki, molekuler biyoloji cok dalli budakli, icik vicik detayli bir bilim. ama mbotc yuzunden boyle oldugunu anlasilmiyor! cunku adamlar oturmusler "biz her seyi yazacaz bu kitaba" diye sacma sapan bir ise girismisler ve icinden cikamamislar, cikamiyorlar. her seyi anlaticaz diye hicbir sey anlatmiyorlar sonuc olarak.

    5) mantikli olan mbotc'nin hacim olarak su anki halinin yuzde 20'sine inmesi ve surekli guncellenen, online bir further reading kismi ile orijinal makaleler veya review dedigimiz, mbotc'nin olmaya calistigi ama olamadigi makalelere ogrencileri yonlendirmesi

    6) eger mbotc'yi cok begeniyorsaniz, bilin ki yeterince molekuler biyoloji'nin icine girememissiniz ve temel prensiplerini tam kavrayamamissiniz. bunu bir dost olarak soyluyorum, niyetim kesinlikle kimseyi asagilamak degil. duzeltiyorum, profesor, docent falansaniz kesinlikle asagilamak icin soyluyorum

    genelde nefret edilen lewin'in genes'i mbotc'den 10 kat falan daha iyi bir kitap. ama o kadar ayrintili ki insani boguyor biraz.

    ayrica alberts'in o rezil kitabi yazip hala research kasmasi, lewin'in cell dergisini kurup daha sonra satip su an sarapcilikla ugrasiyor olmasi da bence durumu cok iyi ozetliyor. yok lan aslinda pek de ozetlemiyorum ama her turlu lewin diyorum ben yine de.
  • ben bıktım bu kitaptan, bizim bir hoca verdi öyle çok iyi böyle çok süper diye kaynak olarak. zaten ana dersim, bir hoca olarak hiçbir bok öğretememişsin bana çat-pat protein sentezini öğretebildin, sınav yapıyorsun tamam geçiriyorsun anlatamadığını bilerek de, ben ilerde ne bok yiyicem bu kaynakla. bok gibi bir türkçesi var, boşboş anlatıp sonra özet geçiyor, intron ile exon gibi basit bir konu için 10 sayfadan fazla boş muhabbet okumaya gerek var mı, oraya gelene kadar uykum geliyor zaten kapatıp uyumaya gidiyorum. bıktım ya iki dönemdir. seneye de dersime girerse ne yapacağım hiç bilmiyorum. rektöre falan da şikayet ettik o kadar, neymiş bilgi birikimi fazlaymış, labları ver olsun bitsin teoriyi verme o zaman illa çalıştırmak istiyorsan. bana aktaramadıktan sonra ne yapayım ben onun bilgisini. ege üniversitesi'nde yaz okulu aldıktan sonra anladım ki bizim üniversitede ben hiçbir bok öğrenememişim iki senedir, yazıklar olsun. tüm hocalarımdan nefret ediyorum.
    edith: allahını seven, biri düzgün bir kaynak atsın üstüme.
    edit: @tonks mbg ve @k mo4 isimli yazarlara çok teşekkür ediyorum çok yardımcı oldular.
    edith: o hoca bu sene dersime girmediği için çok şey öğrendim, moleküler biyoloji ve genetik derin derya, bölümüme tekrar aşkım alevlendi.
    edit: bu sene bilgi konusunda yardırdım resmen, ayol resmen bilim adamıyım teşekkürler öbür hocam.
hesabın var mı? giriş yap