• (bkz: nihal atsiz)
  • bana necip fazıl'ın "arabacı nasıl araba degilse türkçü de türk değildir" lafını hatırlatan akım..
    (bkz: ziya gökalp)
  • sembolleri yücelterek yerlesik milliyetçi dürtülere gaz veren, her kösede bayrak gördükçe ayaklari yerden kesilen, "ya sev ye terket" cümlesiyle heyecanlanan , milliyetcilikle ilgili kendisinden farkli konusan herkesi bölücülük ya da bölücülere gizli destekle itham eden, böylece cogunluğun ezici gücünü arkasinda hisseden ve bu gazla yoluna cikanları hakli olsun, haksiz olsun ezip gecme arzusuyla yanip tutusan hastalikli ruh halini ifade eder.

    ama...

    adam gibi adam olmaya calisirsan, tarihini arastırırsan, dilinden utanmazsan, birey olarak basarili, saygideger ve sevilesi biri olursan zaten ülkeni de yüceltmis olursun. o zaman sana adam ve milliyetci denilebilir.

    ama türk soyundan gelmeyen herkesi düsman görürsen, senin gibi düsünmeyenlere vatan haini iması yaparsan, kendi yapmadigin ve yapmaya üsendigin ama senden önce atalarinin yaptigi seylerle böbürlenmekten baska birsey yapmazsan, sembollerle kendin gibileri gaza getirip akliselimi degil öfkeyi yüceltmeye calisirsan bi boka yaramazsin. ülkene de bit kadar faydan dokunmaz. bunlara biz türkcü diyoruz evet. fasizan ve essekce bir ruh hali olarak tanimliyoruz.

    türk ile türkcü tanimlarini ayri tutuyoruz. ahlakli ve ahlakci tanimlarini karistirmadigimiz gibi...
  • ideoloji haline getirilmesinde en büyük çabayı kürt ziya gökalp, çerkes rauf orbay, yahudi munis tekinalp'in göstermesi ve ideolojinin yerleşik hale gelmesinde gürcü reha oğuz türkkan'ın önemli çalışmaları oldukça dikkat çekicidir.
  • (bkz: yusuf akçura)
  • muhtemelen 301 tarafindan korunan "dusunce" bicimidir (vurgu tirnaklarda). (not: bu entry elestiri amaciyla yazilmistir.)
  • objektif bicimde ele alindiginda, diger soyagaci yuceltmesi calismalarindan ve ayrimciliklarindan farkli bir "dusunce" bicimi degildir. grup halinde yasayan butun hayvanlarda bir "kin selection" gudusu bulunmaktadir. bu ilkel gudu insana ait soyutlama ve genelleme yetenekleriyle birlesince, irkin ideasi kavrami ortaya cikmaktadir. buna bir de insanlarin hissiyati eklenince, sanirsam sizin genlerinizle ortakligi cok olanlarla aranizda ozel bir bag oldugu hissi dogar. bu ve bunun gibi bircok hayal mahsulu duygular sanat eserleri ve folklor tarafindan pekistirilince tartisilmaz gercek seviyesine yukselirler. o yuzden "x"cilik adi altinda inceleyebilecegimiz bir kavimin/irkin/vs. yuceltilmesi durumu temel olarak irkciliktan farkli bir tutum degildir. icerdigi mitolojik ogeler bakimindan da sanirsam dinle kapisir. oyle ya hepimizin gonlunde savasci atalarinin ne kadar yuce olduguna dair bir mit vardir. halbuki onlar da insandi. biz de insaniz. x olmayanlar da insan. eger tarihimizin zenginliklerinden ve kavimimizin guzelliklerinden soz edeceksek, herhalde bu bir ustunluk ispatlama calismasi olarak ele alinmamalidir.

    buradaki sorun: bir tarafta turkculer, diger tarafta birtcilar varsa, ve paylasamadiklari birsey varsa, turkler ve birtlar nasil anlasirlar? savasirlar. aynen genlerinin hukmettigi gibi.

    (not: bu entry elestiri amaciyla yazilmistir!!)
  • bildiğin "ırkçılık" tır.

    "içinde türk geçen her türlü ziki gönülden desteklerim" mantığıyla hareket eden kesimce,cahillilik /bilgisizlik yüzünden milliyetçilikle karıştırılır. oysa ki türkçülük, türklük ve milliyetçilik birbirine karıştırılmaması gereken yegane şeylerdir.

    işin garip yanı ise, bu akıma destek verentürk ün türkten başka dostu yoktur mantığındaki abilerin/ablaların ata olarak atatürk'ü seçip,en büyük türkçü olarak bizzat kendisini göstermesidir.

    oysaki onlar, biraz gerileyip resmin bütününe bakabilselerdi eğer atatürk ün söyleminin "ne mutlu türk olana!" değil "ne mutlu türküm diyene" olduğunu idrak edebilirlerdi.
  • türkçülüğü "ırkçılık" diye nitelendirip bir kenara atmak yanlıştır.

    "ben türkçüyüm" diyen bir insan "ben ırkçıyım" demek istemiyor olabilir. bunun yanında ırkçılığa meyilli de olabilir. "türkçülük" kavramı bu yüzden tam olarak bir zemine oturmamıştır. yani zıt fikirlerin sahiplenebildiği bir kavramdır türkçülük.

    türk milletini dünyadaki diğer milletlerden üstün görmek türkçülük değil ırkçılıktır. türkçülüğü türk kültürünü ve tarihini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak bunun yanında türk birliğini kurmak için buna uygun ortamı hazırlamak gayesiyle çalışmak olarak da görebiliriz ayrıca. yani bunu savunanlar da var.bu anlayışa göre kurulacak olan türk birliğinin dini de müslümanlıktıır. bunun yanında "islam" dinini dışlayan bir türkçülük anlayışı da görüyoruz. bu anlayışa göre "islam" arap kültürünü sahiplenmekten başka bir şey değildir. bu yüzden benimsenmemelidir.

    velhasıl bu kadar farklı düşünce arasında türkçülüğün ne olduğunu tam olarak söyleyemiyoruz.
hesabın var mı? giriş yap