*

  • * a return to salem's lot abd yapımı (1987) yönetmen: larry cohen cast: michael moriarty-samuel fuller yorum: antropolog moriarty, küçük kasabaya gelir ve geçmişte yaşanan vampir olaylarının tarihçesini yazmaya başlar ama onlar geri dönerler. devam niteliğinde ama ilkini tekrarlayan sıradan bir vampirizm kurgusu.

    * andy warhol's dracula fransız/italyan yapımı (1974) yönetmen: paul morrisey cast: udo kier-arno juerging-joe dallesandro-vittorio de sica-roman polanski yorum: dracula, yaşamak için bakirelerin kanını içmesi gerektiğini öğrenir ve harekete geçer. serinin öteki filmi "andy warhol's frankenstein" idi. az kan, gereğinden fazla uzun ve şuursuz.

    * atom age vampire italyan yapımı (1961) yönetmen: anton giulio majano cast: alberto lupo-sergio fantoni no garrani-susanne loret yorum: çılgın bir profesör dansçı kızların yüzlerini gerçekleştirmek için, başka kadınları öldürüp hücrelerini çalmaktadır. italyan sinemasının beceriksizlik örneklerinden.

    * bat people abd yapımı (1974) yönetmen: jerry jameson cast: stewart moss-michael pataki marianne mcandrew-paul carr yorum: bir doktor balayında bir yarasa tarafından ısırılınca herşey değişir. sıradan bir korku filmi.

    * beverly hills vamp abd yapımı (1989) yönetmen: fred olen ray cast: eddie deezen-britt ekland tim conwey jr.-jay richardson yorum: neşeli, ucuz bütçeli bir komedi. deezen jerry lewis havalarında, üç müridiyle beraber kan peşinde koşan ekland'dan kaçıyor.

    * billy the kid vs. dracula abd yapımı (1966) yönetmen: william beaudine cast: chuck courtney-melinda plowman john carradine- virginia christine yorum: bill kid evlenmeye karar verir ama gelinin amcası vampirdir. saçma ve aptalca.

    * blacula abd yapımı (1972) yönetmen: william crain cast: william marshall-denise nicholas vonetta mcgee-thalmus rasulala yorum: dracula, bir siyah prensi ısırır ve los angeles sokaklarında dolanmaya başlar. zaman zaman etkin sahneler ve başarılı diyaloglar. türün iyilerinden.

    * blood and roses (kan ve gül) fransız/italyan yapımı (1961) yönetmen: roger vadim cast: mel ferrer-elsa martinelli annette vadim-marc allegret yorum: kıskanç bir genç kızın ve ailesinin öyküsü; öyküdeki vampirizm teması, sheridan le fanu'nun "carmilla" adlı kitabından alınma. vadim'in başarılı çalışmasının yanısıra iyi bir oyuncu kadrosu. aynı öykü "the vampire lovers" adlı filmde de kullanıldı. kamerada claude renoir'in görüntüleri olağanüstü, film roma'dan kalma hadrian villa'sında çekildi.

    * blood of dracula abd yapımı (1957) yönetmen: herbert l. strock cast: sandra harrison-gail ganley jerry blaine-louise lewis yorum: kendi halinde bir programcı, genç bir kızı hipnotize eder ama o zaman genç kızın vampir olduğu ortaya çıkar. kendi halinde bir film.

    * blood of dracula's castle abd yapımı (1967) yönetmen: al adamson cast: john carradine-paula raymond alex d'arcy-robert dix yorum: seksle karışık ucuz bütçeli vampirizm. dracula peşpeşe evlenerek gelinlerini ısırır. çok kötü.

    * blood of the vampire ingiliz yapımı (1958) yönetmen: henry cass cast: donald wolfit-barbara shelley yorum: potansiyel olarak iyi bir film ama yapımın sefaleti nedeniyle sonuç kötü. bir hapishane hastanesi, çılgın bir doktor, başka söze gerek yok. wolfit, lugosi taklidinde başarılı.

    * bloodsuckers ingiliz yapımı (1970) yönetmen: robert h. davis cast: patrick macnee-peter cushing alex davion-patrick mower yorum: antik yunan adası hydra'da geçen bir kült-korku filmi. bazı sahneler anlatı ile gerçekleştirilmiş yani konuşma yok. iki iyi oyuncunun varlığına rağmen başarılı değil.

    * buffy the vampire slayer abd yapımı (1992) yönetmen: fran rubel kuzui cast: kristy swanson-donald sutherland paul reubens-rutger hauer yorum: bir vampir mitinden yola çıkılmış iyi bir film. bir kızlar okulunda geçiyor, genç kız vampirleri öldürmek için seçilmiştir. sutherland ise onun hocası veya rehberi. hoş bir komedi, filmde natalie wood'un kızı da oynuyor.

    * bram stoker's dracula abd yapımı (1992) yönetmen: francis ford coppola cast: gary oldman-winona ryder anthony hopkins-keanu reeves-cary elwes yorum: gerçekten çok iyi bir film, stoker'ın romanına birebir sadık kalınmış. öykünün temelinde romanyalı kont vlad tepes var, 15. yüzyıl'ın bu kanlı savaşçısı intihar eden karısının acısıyla vampire dönüşür ve çağları aşarak victoria dönemi londra'sında soluğu alır. bir de bakar ki büyük aşkı, winona ryder kılığında dolanıp duruyor, aslında bunu hissetmiştir. dracula fanlarının sinirine dokunan tek şey, oldman'ın dracula tiplemesindeki romantizm, dracula aşkına öncelik tanıyor, sevdiği kadının kanını içmeye kalkışmıyor. ölümsüz vampire insanı nitelikler kazandırmak, coppola'nın sözüyle dracula'ya yaşam hakkı vermek demek. michael ballhaus'un görüntüleri ve wojciech kilar'ın muhteşem müziği unutulmazların arasına girecek.

    * the brides of dracula ingiliz yapımı (1960) yönetmen: terence fisher cast: peter cushing-martita hunt yorum: hammer serisinden, ortalamanın üstünde. dracula'nın öğrencisi hem öğrenmekte hem de nedense sadece kadınları av olarak kullanmaktadır.

    * captain kronos:vampire hunter ingiliz yapımı (1974) yönetmen: brian clemens cast: horst janson-john carson-caroline munro yorum: türün iyilerinden, avrupa-atlantik arasında kılıçlı-bıçaklı vampir kovalamacası. hammer'in en iyi yapıtlarından.

    * count dracula and his vampire bride ingiliz yapımı (1973) yönetmen: alan gibson cast: christopher lee-peter cushing michael coles-freddie jones yorum: efsanevi hammer filmlerinin sonuncusu; çağdaş bir uyarlaması. dracula'nın elinde insanlığı yok edecek bir virüs vardır. iki vampir oyuncusu bir arada ama yeterli olamıyorlar.

    * count dracula alman/italyan/ispanyol ortak yapımı (1970) yönetmen: jess franco cast: christopher lee-herbert lom klaus kinski-maria rohm yorum: zayıf bütçeli ama yeterli bir film. öykünün teması, bram stoker'ın romanından uyarlama ama ilişkiler yeterli sayılmaz? lee, geleneksel çizgisinin dışında.

    * count yorga, vampire abd yapımı (1970) yönetmen: bob kelljan cast: robert quarry-roger perry yorum: yapmacık ama zeki bir vampir günümüz california'sında. inandırıcı. daha sonra devamı çekildi.

    * countess dracula ingiliz yapımı (1972) yönetmen: peter sasdy cast: ingrid pitt-nigel green yorum: kontes'in gençleşmek için kana ihtiyacı vardır ve bunun içing gerekeni yapar. öykü, gerçek bir kişilik olan çılgın kontes elizabeth bathory'nin yaşamından alınma ama hepsi o kadar. ötesi başarılamamış.

    * the devil bat abd yapımı (1941) yönetmen: jean yarbrough cast: bela lugosi-suzanne kaaren-dave o'brien guy usher-yolande mallott yorum: vampir kurbanlarını vampirleştirmekte ve sonra onları eğitmektedir. lugosi'nin unutulmaz görüntüleri bu filmdeydi ve salt lugosi için klasiklerin arasında yerini aldı.

    * dracula a.d. 1972 ingiliz yapımı (1972) yönetmen: alan gibson cast: christopher lee-peter cushing stephanie beacham-michael coles yorum:modern bir öykü, vampir avcısı dr. van helsing (cuzhing), ebedi düşmanı lee'yi kovalıyor. iki ünlü oyuncu burada da beraberler ve ellerinden geleni yapıyorlar ama öykü yeterince korkunç değil.

    * dracula and son fransız yapımı (1979) yönetmen: eduard molinaro cast: christopher lee- bernard menez yorum: iyi bir vampir komedisi. lee, farklı ama başarılı bir çizgide, film boyunca rakibi vampir menez'le uğraşıyor.

    * dracula-prince of darkness ingiliz yapımı (1966) yönetmen: terence fisher cast: christopher lee-barbara shelley yorum: "horror of dracula"nın devamı ama ilkine erişemiyor. vampir kont, turistlere rehberlik yaparak ele geçirdiklerini şatosuna götürüyor vee.. ötesi malum.

    * dracula has risen from the grave ingiliz yapımı (1968) yönetmen: freddie francis cast: christopher lee-rupert davies yorum: küçük bir kasaba ve vampir lee, karşısında da sarışın bir afet. hammer en iyilerinden ve üçüncüsü.

    * dracula vs. frankenstein abd yapımı (1971) yönetmen: al adamson cast: j. carrol naish-lon chaney jr. russ tamblyn-jandor vorkov caroline munro-shane briant yorum: tek yıldızlık bir komedi, her iki öykü biraraya getirilip harcanmış. naish ve chaney'in son filmi.

    * dracula's daughter abd yapımı (1936) yönetmen: lambert hillyer cast: gloria holden-otto kruger hedda hopper-marguerite churchill yorum: lugosi'ni öyküsünün tekrarı. kadın avcısı vampir,günahlar işliyor, duygusal yönden etkin ama yönetmen yeterli olamamış.

    dracula's dog abd yapımı (1978) yönetmen: albert band cast: j.ose ferrer-michael pataki caroline munro-shane briant yorum: dracula'nın emrindeki transilvanya'lı vampir ve köpeği los angeles'e giderler. öylesine bir vampir daha uygunu dracula filmi.

    * dracula's widow abd yapımı (1989) yönetmen: christopher coppola cast: josef sommer-sylvia kristel yorum: yine l. a. ve yine oraya gelen bir vampir. çayıf ve ruhsuz bir film. yönetmen francis coppola'nın yeğeni.

    * dracula abd yapımı (1931) yönetmen: tod browning cast: bela lugosi-david manners helen chandler-dwight frye caroline munro-shane briant yorum: tek yıldızlık bir komedi, her iki öykü biraraya getirilip harcanmış. naish ve chaney'in son filmi. film aslında londra'ya gelen bir grup vampirle ilgili ama filmin asıl ünü lugosi'nin ölümsüz yorumundan kaynaklanıyor.dracula'nın sinema efsanesinin başlangıç noktası.

    * dracula abd yapımı (1979) yönetmen: john badham cast: frank langella-laurence olivier donald pleasence-kate nelligan yorum: bram stoker'in dracula'sının tekrarlarından. bir broadway oyununu hatırlatıyor, öykünün değiştirilmesi aşırı. oyuncuların varlığı filmi etkilememiş.

    * dracula abd yapımı (1973) yönetmen: dan curtis cast: jack palance-simonward-nigel davenport yorum: dracula filmlerinin en kötülerinden olmasına rağmen kameranın başarısı şaşırtıcı. öykü bildiğiniz gibi...

    * ed wood abd yapımı (1994) yönetmen: tim burton cast: wohnny depp-martin landau-sarah j. parker bill murray-patricia arquette yorum: ekzantrik sinema adamı edward d. wood'un yaşam öyküsü. filmde, wood'un arkadaşı bela lugosi filmin odak noktası. film çok başarılı, hele depp olağanüstü, landau ise oscar kazandı. bu bir vampir filmi değil ama lugosi filmen temeli olduğu için literatüre uyuyor.

    * the fearless vampire killers ingiliz yapımı (1967) yönetmen: roman polanski cast: jack macgowran-roman polanski-sharon tate yorum: mizah ve korku birarada. sakar ve budala profesör ile asistanı, slovak vampirleri yok etmeye kalkışırlar, sonrasında komediyle, dehşet birbirine girer. türün en iyilerinden, özellikle polanski her iki işinde de çok başarılı.

    * goliath and the vampires italyan yapımı (1964) yönetmen: giacomo gentilomo cast: gordon scott-jacques sernas gianna maria canale yorum: antik çağ vampirleri. sandal terlikler, kısa kılıçlar, tolgalar ve togalar. emekli herkül scott vampirlerin canına okuyor...

    * horror of dracula ingiliz yapımı (1958) yönetmen: terence fisher cast: peter cushing-christopher lee michael gough-melissa stribling yorum: hammer filmlerinin belki en etkileyicisi. öykü aynı yani stoker'ın öyküsü ama şiddet dozu düşük tutulmuş. muhteşem ikili yan yana, lee naif bir kont dracula, cushing ise van helsing rolünde çalışkan. bunu beş film daha izledi, kısacası türün en iyi örneklerinden.

    * house of dracula abd yapımı (1945) yönetmen: erle c. kenton cast: onslow stevens-lon chaney jr. john carradine-martha o'driscoll yorum: bu filmdeki vampir, lokal olayların peşinde değil. bu vampir evrensel olayların peşinde. idare eder, ötesi zaten beklenemez.

    * the hunger abd yapımı (1983) yönetmen: tony scott cast: catherine deneuve-david bowie susan sarandon-cliff de young yorum: bu film, birçok vampir tutkunu için çok önemlidir. aslında sıradan bir korku filmi olarak yorumlanabilir. deneuve yaşamak için kan bulmak zorundadır, ona eşlik eden sessiz ve de kameraya yabani yabani bakan bowie kan peşinde ağır bir tempoyla koştururlar. filmdeki yaşlanma sahnesi unutulmaz, bir diğer kalıcılık ise deneuve ile sarandon'in beraberliği.

    * interwiev with the vampire abd yapımı (1994) yönetmen: neil jordan cast: tom cruise-brad pitt-christian slater antonio banderas-stephen rea yorum: çok beğenildi ama iyi değil. anne rice çokdaha ötelerdeydi. aslında film, bir vampir biografisi (vampire chronicles). cruise uyumsuz, pitt gayretli, banderas ise şov yapıyor. literatürde yerini alacak ama bir baş yapıt olarak değil.

    * kiss of the vampire abd yapımı (1972) yönetmen: don sharp cast: clifford evans-edward desouza noel willman-jennifer daniel yorum: bir hammer yapımı. renkler iyi, çekim başarılı. olağanüstü değil ama yine de hammer.

    * lady dracula abd yapımı (1973) yönetmen: richard blackburn cast:cheryl smith-lesley gibb yorum: sıfıra yakın bütçeyle iyi niyetli olunabildiğini kanıtlayan lesbienist vampirizm.

    * lifeforce abd yapımı (1985) yönetmen: tobe hooper cast:steve railsback-peter firth-frank finlay mathilda may-patrick stewart yorum: bilim kurguyla vampirizmin kokteyli. işin sonunda kıyamet yaklaşımı bile var. zombileşmiş ve londra'yı ele geçiren dünyalı vampirler ve çırılçıplak dolaşan güzel uzay vampiri. üstelik, dünyalıların birisi de seksi uzaylıya aşık, canını, kanını vermeye hazır. öykü colin wilson gibi iyi bir gizemcinin. sonuç üzücü.

    * the lost boys abd yapımı (1987) yönetmen: joel schumacher cast: jason patric-corey haim-dianne wiest kiefer sutherland-edward herrmann yorum: california'ya gelen bir aile sokak çetesi halinde dolaşan bir grup vampirle karşılaşır. gençliğin karıştırılmasıyla kurnazlık yapılmış. filmin sonundaki yangın sahnesi gerçek ve akılda kalan tek sahne.

    * mama dracula belçika/fransa ortak yapımı (1988) yönetmen: boris szulzinger cast: louise fletcher-maria schneider yorum: fletcher, korkutucu bir vampir tiplemesiyle "guguk kuşu"nu hicvediyor.

    * mark of the vampire abd yapımı (1935) yönetmen: tod browning cast: lionel barrymore-bela lugosi-lionel atwill donald meek-elizabeth allan yorum: çok başarılı ve etkin. öykü bir köyde geçiyor, lugosi vampirin kendisi, peşinde bir polis ve bir de vampir uzmanı var. filmin akışı ve ulaştığı son mükemmel.

    * nosferatu alman yapımı (1922) yönetmen: f. w. murnau cast: max schreck-alexander granach gustv von wangenheim-greta schroeder yorum: dracula'nın en eski ve en parlak versiyonu, sahnelerdeki duyarlılık ve derinlik çok az vampir filminde görüldü. schreck'in vampir tiplemesi tarihin en çirkin vampir tipi olarak kabul edilir. kısacası vampir sinemasının baş yapıtı...

    * nosferatu the vampyre batı almanya yapımı (1979) yönetmen: werner herzog cast: klaus kinski-isabelle adjani-bruno ganz yorum: türün ünlü filmlerinden hatta çoğu kişi için bir başyapıt. dracula fanlarının vazgeçemediği film. daha önceki f.w.murnau'nun nosferatu'sunun iyi niyetli hali ama kinski bir schreck olamıyor.

    * the omega man abd yapımı (1971) yönetmen: boris sagal cast: charlton heston-rosalind cash anthony zerbe-paul koslo yorum: görsel bir ziyafet, richard matheson'un "i'am legend" adlı bilim kurgu filminin ikinci uyarlaması. heston kimyasal bir savaş sonrasında çöken uygarlığın kalıntıları arasında, vampirimsi zombi bir ırka karşı tek başına savaşır amacı geriye kalan tek insan-dişiyi kurtarmaktır. aynı rolü "the last man on earth" adlı filmde vincent price oynamıştı ama heston ondan ötede.

    * old dracula ingiliz yapımı (1974) yönetmen: clive donner cast: david niven-teresa graves peter bayliss-jennie linden yorum: komedi korku. niven ciddi, ağırbaşlı ve nüktedan bir vampir, izin alarak kurbanlarının kanından örnekler alıyor. bu arada tavşan kızlar niven'in boşadığı uyuyan karısını uyadırmak için uygun kan grubunu arıyorlar. biraz gülmece sonra da unutmaca.

    * planet of blood abd yapımı (1966) yönetmen: curtis harrington cast: john saxon-basil rathbone judi meredith-dennis hopper yorum: korku-bilim kurgu. efektler bir rus filminden çalınma. dünyaya gelen uzay vampirleri filmin konusunu oluşturuyor.

    * the return of the vampire abd yapımı (1943) yönetmen: lew landers-kurt neumann cast: bela lugosi-frieda inescort-nina foch miles mander-roland varno yorum: lugosi londra'da bir kurt adamın yardımcısı rolünde ama aynı zamanda da vampir. büyük oyuncu önceki filmine göre daha gevşek ama filmin final sahnesi unutulmazların arasında yera alıyor.

    * the return of dracula abd yapımı (1958) yönetmen: paul landress cast: francis lederer-norma eberhardt ray stricklyn-jimmie baird yorum: küçük bir bütçe. kont bir adam öldürür, kağıtlarını alır ve abd'ye gelir. yetersiz ve sıkıcı.

    * rockula abd yapımı (1990) yönetmen: luca bercovici cast: dean cameron-tawny fere susan tyrell-bo diddley yorum: komedi korku. cameron bir türlü bakireliğini yitiremeyen gençbir vampirdir çünkü yüzyıllar öncesinde lanetlenlenmiştir. yetersiz oyuncu kadrosu ama ilginç bir öykü.

    * salem's lot abd yapımı (1979) yönetmen: tobe hooper cast: david soul-james mason-lance kerwin yorum: "aman tanrım" dedirten filmlerden. stephen king'in ünlü romanının piç edilmiş hali. bir kere olay salem'de geçmiyor. küçük bir ingiliz kasabasında geçiyor. james mason kaptan nemo pozlarıyla günahkar bir antikacı. berbat vampir tiplemeleri vs... üstüne üslük bir de devamı çekildi.

    * scars of dracula ingiliz yapımı (1970) yönetmen: roy ward baker cast: christopher lee-dennis waterman yorum: dracula, genç bir adamın kayıp kardeşini arıyor. hammer döneminin son yapıtlarından, başarılı bir film.

    * the seven brothers meet dracula hong kong/ingiliz ortak yapımı (1974) yönetmen: roy ward baker cast: peter cushing-david chiang-julie ege yorum: vampir avcısı helsing yani cushing 19. yüzyol sonunda dracula'yı yot etmek için çin'e gider ve karatecileri yardımcı olarak yanına alır. hoş ve çekici. literatürde iyilerden birisi olarak kabul edilmekte.

    * son of dracula abd yapımı (1943) yönetmen: robert siodmark cast: lon chaney jr.-robert paige yorum: nereden geldiği belli olmayan gizemli bir adam ortaya çıkar, her ne kadar oğlu denmişse de aslında adam dracula'dır. filmin atmosferi iyi, efektler mükemmel, oyuncular harika ve beklenmedik bir final.

    * scream, blacula, scream abd yapımı (1973) yönetmen: bob kelljan cast: william marshall-don mitchell pam grier-michael conrad yorum: "blacula"nın fakir versiyonu, siyahi bir vampir ebedi huzura kavuşmak için siyah abd'ye gelir. vampirizm sömürüsü.

    * slaughter of the vampires italyan yapımı (1961) yönetmen: roberto mauri cast: dieter eppler- walter brandi graziella granata-paolo solvay yorum: bir vampir avusturya'da bir şatoya yerleşir ve şatoya gelenlerin başına gelenleri söylemeye gerek yok. italyan felaketi.

    * taste the blood of dracula ingiliz yapımı (1970) yönetmen: peter sasdy cast: christopher lee-geoffrey keen-linda hayden yorum: bir hammer yapımı daha. victoria dönemi ingiltere'sinde intikam peşinde koşan bir vampir, aralarda da kara büyücüler. müzik olağanüstü ama film zaman zaman dracula'yı unutuyor. başı ve sonu çok başarılı.

    * theatre of death ingiliz yapımı (1967) yönetmen: samuel gallu cast: christopher lee-julian glover yorum: vampir benzeri yaratıklar paris'i kana buluyorlar, bir sahne oyuncusu, güzel asistanı vs... birazcık operadaki hayalet uyarlaması. bütçe düşük, yorumlar öylesine...

    * the thirsty dead abd yapımı (1975) yönetmen: terry becker cast: john considine-jennifer billingsley yorum: bir sinema aktrisi ve arkadaşları shangri-la ormanlarına kaçırılırlar. orada insan kanı içerek gençleşen garip bir ırk vardır. olmasa da olur filmlerinden.

    * thirst avustralya yapımı (1979) yönetmen: rod hardy cast: chantal contouri-david hemmings henry silva-max phibbs yorum: garip, stilize, zaman zaman mizahi. gizli bir tarikat bir baronesin beynini yıkayarak, vampir haline getirir. öykü şöyle biyle ama karakterler başarılı, yönetmen ise çok çok iyi. görülmeye değer, hele bir de avustralya yapımı olduğu anımsanırsa. öyle ya, transilvanya neresi, avustralya neresi...

    * transylvania 6-5000 ingiliz yapımı (1985) yönetmen: rudy deluca cast: jeff goldblum-joseph bologna ed begley jr-geena davis-carol kane yorum: iddiayla ortaya çıkan fakat başarıyı yakalayamayan bir film. korku-komedi ve saçmalık. film, yugoslavya'da çekildi. "independence day"in dahi bilgisayarcısı, "jurassic park"ın kaos bilimcisi goldblum'un çaylaklık dönemi...

    * twins of evil ingiliz yapımı (1972) yönetmen: john hough cast: peter cushing-madeleine collins mary collinson-dennis price yorum: ikizlerin birisi vampirdir ama hangisinin olduğu bilinmez. bir hammer filmi, başrollerde oynayan ikiz kızlar, playboy dergisinin ilk ikiz aylık güzelleriydiler. hoş, seyredilebilir ve kalıcı.

    * vamp abd yapımı (1986) yönetmen: richard wenk cast: chris makepeace-sandy baron robert rusler- grace jones yorum: korku ve komedi. şaka yapmayı seven kolej öğrencileri gerçek bir dişi vampire çatarlar, sonrasında komediyle, kan gölleri birbirine girer. hollywood'un saçmalıklarından.

    * vampire man of the lost planet abd yapımı (1971) yönetmen: al adamson cast: john carradine-robert dix yorum: bilim adamları dünyayı ele geçirmeye çalışan dünyadışı vampirlerin izlerini bulurlar. hepsi bu ve bu kötü filmin en inanılmaz yanı başka filmlerden yapılan alıntılar. yeşilçam'ı hatırlatıyor.

    * vampire's kiss abd yapımı (1989) yönetmen: robert bierman cast: nicolas cage-maria c. alonso jennifer beals-elizabeth ashley yorum: new york'lu yayın ajanı bilinmeyen birşey tarafından ısırılır ve sonra bilinenler olur. önemli bir film değil ama cage'in performansı gözden kaçırılacak gibi değil.

    * the vampire abd yapımı (1957) yönetmen:paul landres cast: john beal-coleen gray-dabbs greer yorum: bir bilim adamı vampirleşir. bütün hikaye bu, beal başarılı ama film o kadar iyi değil...

    * the vampire bat abd yapımı (1933) yönetmen: frank strayer cast: lionell atwill-melvyn douglas fay wray-george e. stone yorum: kötü bir öykü, mükemmel bir oyuncu kadrosu. atwill çılgın bir doktor rolünde ve bir kasaba dolusu insanı öldürüyor. idare eder asla bir klasik değil.

    * the vampire lovers ingiliz yapımı (1971) yönetmen: roy ward baker cast: ingrid pitt-pippa steele-peter cushing dawn adams-george cole yorum: yine sheridan le fanu'nun "carmilla"sından uyarlama. lesbian vampirler ve bol erotizm. bir hammer yapımı.

    * vampyr alman/fransız ortak yapımı (1932) yönetmen: carl theodor dreyer cast: julian west-maurice schutz sybille schmitz-henriette gerard yorum: dreyer'in ustalık gösterisi. işık, gölgeler ve kamera açıları harika. bir şatoda geçen olaylar. bu da bir "carmilla" uyarlaması. avrupa sinemasının en iyi vampir filmlerinden.

    * vampire circus ingiliz yapımı (1971) yönetmen: robert young cast: john moulder brown-adrienne corri laurence payne-thorley walters yorum: hammer serisinden. 19. yüzyıl'da avrupalı bir sirk grubu, kentten kente dolaşır ama sirkteki herkes vampirdir hatta hayvanlar bile. filmin son dakikalarında işler o kadar karışır ki, seyirci içinden çıkamaz. ama yine dikkat çekici ve etkili.

    * the velvet vampire abd yapımı (1971) yönetmen: stephanie rothman cast: michael blodget-celeste yarnall sherry miles-jerry daniels yorum: bilinen vampir öyküsünün vahşi batı'ya uyarlaması. seksi bir dişi vampir, kovboylar, iyiler, kötüler ve derken filmin sonu. denenmemiş bir konunun denenmesi ama vampirler ve kovboylar uyum sağlayamıyorlar.

    * vaxwork abd yapımı (1988) yönetmen: anthony hickox cast: zach galligan-deborah foreman david warner-patrick macnee michelle johnson-john rhys-davies yorum: komedi-korku. şeytani bir sihirbaz tarihin ünlü canavarlarını uyandırır amacı insanlığı yok etmektir. dracula, frankenstein, mumya, kurt adam, operadaki hayalet vs. biraraya gelirler ve tabii sonra da işin suyu çıkar. karakterler zayıf, filmin ironisi eksik ama mizah unsuru yeterli.
  • başlık altında yazanlara sadece ıceberg'in su yüzündeki kısmı diyebiliriz..1921 yılında rusya'da ve macaristan'da dracula adında 2 film yapıldığına dair kayıtlar bulunmaktadır.1921 den günümüze şatosu rusyadaki komunist sistem tarafından kamulaştırılıp abd'ye göç eden vampirden tutun da uzay piliçleriyle karşılaşan(bkz: dracula meets the outer space chicks)drakula istanbuldaya..christopher lee den klaus kinski'ye bela lugosi'den quentin tarantino'ya, ed wood'dan john carpenter'a werner herzog'dan francis ford coppola'ya a sınıfından b movie'ye trash'ten başyapıta'kadar..sayısız konuda,sayısız oyuncunun,yönetmenin,film kategorisinin elinden geçmiş bir konudur sinemada vampir.sinemada en çok canlandırılan karakter'de ta kendisidir..asla bütün vampir filmelrini bulamazsınız bulsanızda izlemeye ömür yetmez.
  • şu hayatta oruç aruoba'ya duyulan hayranlık kadar şaştığım bir şey varsa, bu, vampir filmlerine olan akıllara durgunluk verici rağbettir ve vampir filmleriyle ilgili kesin olan bir şey varsa, o da sinemada hakettiklerinden çok daha fazla yer kaplıyor oluşlarıdır.

    transilvanya'da gözlerden uzaktaki ürkütücü şatosunda yaşayan ve sadece geceleri çıktığı avında uzun dişlerini damarlarına sapladığı kurbanlarının kanını içerek hayatını idame ettirebilen mizantrop bir kontun hikayesinin yarattığı gizem ve gerilim karışımı hisler, kırmızı başlıklı kız'daki kurda çocuklukta duyduğumuz hıncın zamanla bir acımaya, hatta cinliğin takdirine dönüşmesi gibi, silindi gitti. vampirliğin infertil, dışsallık yaratmayan olanakları çoktan tüketildi. vampir pathos'u kaybetti.

    bugüne dek çeşitli vesilelerle nosferatu'sundan dracula'sına; vampirle görüşme'sinden near dark'ına, the lost boys'undan buffy the vampire slayer'ına, lat den ratte komma in, underworld sikleri ve blade'inden twilight'ına baktım. tamam, önyargı yeter sayısına ulaştıktan sonra artık göz ucuyla baktım, ve evet her zaman aynı hakkaniyetle yaklaşmadım, ama türde en ufak bir ilerleme olmadığını yine de gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. vampir filminden bir şey çıkmıyor aga.

    öte yandan, vampirlerle aynı evrenin sakini olarak bir akranı, bir muadili addettiğimiz zombiden çeşitli vesilelerle farklı tatlar alınabildiğini, yapımcıların bu yöne kanalize edilmesi gerektiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.
  • ada:zombilerin düğünü. bir de bunlar anket girenleri yiyorlarmış, öyle dediler.
  • yazdık çizdik bunları hep, buyrun: su olsam ateş olsam, tabuttaki vampir olsam

    bu da mevzunun bir başka ayağı: zombilik kader olamaz
  • akla hep beyaz tenli, kızıl saçlı ve büyük memeli dişileri getiren filmlerdir. ayrıca genellikle bu dişiler, filmin bir kısmında yavaş çekimde çıplak olarak koşarlar.
  • sıradışı denebilecek ve izlemeye değer birkaç örnek

    (bkz: bakjwi)

    (bkz: cronos)

    (bkz: interwiev with the vampire)
  • (bkz: konulu)
hesabın var mı? giriş yap