*

  • yani 00:00 saatinin geceye denk gelmesi. kullandığımız zaman sisteminin en eleştirilesi yanı. gece yarısı gün mü başlar lan? şu an 06:00'a tekabül eden zamanın değil de 00:00'a tekabül eden zamanın gün başlangıcı kabul edilmesinin nasıl mantıklı bir açıklaması var?
  • gayet normaldir. o mantıkla düşünürsek gün bitişi de 06:00'da olmalı. sabahın köründe gün mü biter lan?
  • insanları uyutan dünyanın(ülkeler bazında) şaşırılmayacak türden kuralı.
  • en mantıklı kabullerden biridir. aktif olunan gündüz saatlerinde gün başlangıcı olamayacağına göre başlangıcın gece saatine konulması kadar doğal ve mantıklı bir şey olamaz. asıl gün içerisinde gün mü başlar?
  • (bkz: norvec) (bkz: finlandiya) (bkz: isvec)
  • türkiye coğrafyasına "yeni saat"in kullanılmaya başlanmasıyla gelmiş ve bugüne kadar yerleşmiş olan kabuldür. ahmet haşim müslüman saati isimli denemesinde bu yeni saati "iki ucu gecelerin karanlığıyla simsiyah" diyerek eleştirmiş, eski saate hasretini de "ziyada başlayıp ziyada biten, on iki saatlik, kısa, hafif, yaşanması kolay bir günümüz vardı" diyerek anlatır.
  • uykusuz bir gecenin güne dönüşmesidir. yatağında dönüp durursun, kafanda gezen tilkileri uzaklaştırmaya çalışırsın. ama rahat vermez huzursuz hayvanlar. zaten koyunları da onlar yemiş olmalı. öyle böyle gecen gündüze dönüşür, güneşin doğuşunu izlerken bulursun kendini. işin ilginci her gün geceyle başlarmış, ama gizlemişler senden. işte bunun farkındalığını yaşarsın, geceler günlere, günler gecelere karıştıkça. ve her yeni lanet gün geceyle başladıkça...
  • kaynak:baba parası
  • gece 12 tam olarak döngüsel bir şeye denk gelmiyor. insanlar günün başlangıcını sabah güneşin doğduğu saat olarak almaya çalışmış ancak malumunuz gün doğumu her gün değişiyor çünkü gündüz ve gece süreleri her gün farklı. yani bir gün doğumundan, diğer gün doğumuna geçen süre tam 24 saat değil. ama şöyle bir şey var, güneşin tam tepede olduğu saat, her gün için tam 12'ye denk gelir. yani yerel saate göre bakarsanız, güneş hep saat 12'de tam tepededir. bu bir gün dönümü için ideal bir dönüm noktası olabilirdi, ancak günün ortası olduğu için, ve günlük faaliyetlerimizin çoğunu gündüz gerçekleştirdiğimiz için gündüz 12 pek uygun olmuyor. yani gündüz 12'yi geçince sonraki güne geçmek, günlük işlerimizde aksaklığa ve karışıklığa sebep olur. bu yüzden bu saatin 12 saat sonrası olan gece 12 seçilmiş ki günlük işlerimiz açısından da gayet uygun bir saat.

    12 sayısıyla ilgili de bir dip not: 12 kullanılmasının sebebi parmaklardaki boğumlar. baş parmak hariç her parmakta 3 tane var, baş parmakla da bu boğumları sayıyoruz. 4 parmakta 3'er boğumdan 1 elde 12 boğum.

    edit: imla *
  • can sıkıcı durum. sabah 06.00 sıralarında günün başlaması daha anlamlı olurdu. 06.00 günün başlangıcı, yani 00.00 olsaydı, şu an saat 09.14 olacaktı.
hesabın var mı? giriş yap