• yazarın önemli soruları google arama motoruna ingilizce sorması gerektiğini henüz fark edememiş olduğunu gösterir. türk toplumunun henüz kültürel ve bilişsel yapısı bu soru için yeterli değil maalesef.

    edit: tabi ingilizceyi ve uzunluk ölçülerini de adam akıllı bilmeli. bir akre 4 dönüm olduğuna göre cevap 1 ile 4 arası oluyor. uyarı için haberk2002 ye teşekkürler.
  • valla bildiğim kadarıyla 1 dönüm araziye 10 koyun veya hayvan neyse, ona göre diye hesaplanıyor mera şeysi. benim de cevabından emin olamadığım bir soru. hayvancılık yapan qızlar eqlesin.
  • öncelikle bir dönüm dediğin 1000 metrekare ve kapalı sistem olsun diyorsun...
    şimdi bunun yazı var kışı var, baharda ot olur yerler ama yazın sonlarına doğru ot kurur, kışın ot olmaz hayvan aç kalır vs. yani öyle bir yıl boyunca kapalı devre hayvanı besleyecek ot çıkmaz ordan, ayrıca yer küçük olduğu için hayvanlar sürekli orada duracaksa hayvan da bastığı için otların ömrü fazla olmaz.

    işin özü bir dönüm yerde kapalı devre hayvan bakamazsın, illaki dışarıdan takviye yem gerekir, en olmadı saman vermen gerekir...
    minimum samanla yemsiz belki 5-6 tane besleyebilirsin fazlası olursa hayvanlar açlıktan gider.
  • bugüne kadar ekşi sözlükte gördüğüm en harika başlık.
    koyunculuktan anlamıyorum .1 dönüm 1000 m2 yapıyor ve 1 dönümlük alanda 10 koyun beslenebiliyormuş. alıntı yaparsak:
    ''mera 1 dönüm araziye 10 koyun olarak hesaplanır. eğer mera kalitesiz ise 7 hayvana kadar düşülebilir.8.mera münavebeli kullanılacağından ve bir bitkinin ortalama büyüme süresi 6 hafta olduğundan dolayı 10hayvan için 1 dönüm kuralı 6 ile çarpılmalı yani 100 koyun için en az 60 dönüm arazi ihtiyacı doğmaktadır.'' siteden link verelim;
    http://koyunculuk.blogspot.se/…ik-fizibilitesi.html
  • bizim fabrika bahçesinde kurban için koyun besleyen abimizden öğrendiğim kadarıyla koyun milleti çok da koyun değil. iş boğaza geldi mi bir aristokratlık, bir gurmelik ki sorma gitsin. her gün her gün aynı şeyi yemiyor bunlar. tuzu ayrı, yemi ayrı, otu ayrı, samanı ayrı... her gün farklı vereceksin. kapali sistem merada dön dolaş aynı ot. yürümez bu iş.
  • arkadaş, şehirli isen ve zamanında bizim de yaptığımız gibi, bir koyun çiftliği falan için fizibilite yapıyorsan, boşuna vakit kaybetme, bırak hemen. aslen bu işin içinde büyümemişsen, ne kadar teşvik, hibe, ucuz kredi alsan da batarsın. ne kadar bilgili ve bilinçli olursan ol. köylü çalışanın sana çalışmaz hiçbir zaman. kendine çalışır. seni hep en güvendiğin adam soyar, batırır. şehirden gidip bu işi yapanların yüzde doksan beşi battı. ya başında duramadığı için, ya da doğru yönlendirilmediği için. tarım desen neyse de, hayvancılık çok zor, canlıyla uğraşıyorsun sonuçta. iki tanesini kapına bağla da bir ay bakmaya çalış anlarsın zaten.

    ille hayvancılık dersen büyükbaş daha kolay, koyun gibi yayılmak da istemez. hayvan küçüldükçe derdi artar, sakın unutma.
  • koyundan önce geleceğe yatırım düşünülüyorsa böcek yetiştiriciliği konusu düşünülmeli. şurda da görüldüğü üzere koyun yetiştirmek hiç de o kadar cazip bir fikir değil. bir çok sitede böcek ve türevlerinin yetiştirilmesi tavsiye ediliyor, insanoğlu da bu hızda üremeye devam ederse sanırım gelecek kuşaklar yavaş yavaş böcek tüketimine alıştırılacak. yanlış hatırlıyor olabilirim ancak 1000 kilokalorilik sığır eti için ayrılması gereken otlak miktarı, 1000 kilokalorilik böcek için ayrılması gereken otlak miktarının 70 katıydı diye hatırlıyorum, gerisini siz düşünün.
  • herşeyi bilen ekşisözlük yazarları bu konuda da yorumlarda bulunmuş. ben mi? ben hiç anlamam koyun yetiştirme işinden. ama arkadaş siz o kadar anlıyormuşcasına iddialı yazıyorsunuz ki'' hmm mantıklı demek ki böyle'' diyorum. ama sonra bakıyorum her entry farklı bir rakam telafuz etmiş. nasıl insanlarsınız len siz. ben okuyunca hemen inanıyorum siktirin gidin piçler.
  • bence bu sayıya bir isim vermeliyiz, böylece o bizim uluslararası çiftçilik literatürüne ölümsüz katkımız olmuş olur. yani adamlar 1 abonenin şebekede 1 saat konuşmasına 1 erlang demiş, tüm gsm sektörü bu birimi kullanıyor. erlang denilen adam da akşam yemeğinde kedi köpek yiyen çinlinin tekiydi muhtemelen.

    özetle, 1 dönüm arazide 1 yıl içinde yetişen koyun sayısına 1 fettah denir.

    örneğin 3 hektar arazide 2 yılda 60 fettah koyun yetişir.

    neden fettah derseniz, bizim orda tavacı fettah usta vardı, ondan.
  • arazinin sulaklıgı, içindeki organik maddelerin oranı ile ilintili sayıdır.
    ot güneşi sever, o da önemli.

    bu nedenle kesin cevabı yoktur. araziyi iyi incelemeli, ona göre bakılmalıdır.
    içinde bol miktarda mineral tuz barındıran bi topraksa sıfır koyun beslenebilir mesela. çöl ise ot mot büyümez.
    ama nem fazla ise, otlar normal büyüme süresinde büyüyor ise, fazla sulak dönemlerde otları biçer, silaj yapar ya da kurutursun, kış dönemi için saklarsın.
    arazi gübreli arazi ise daha hızlı büyüyebilir.
    bir de arıların bitki büyümesi için bayaaa faydalı oldugunu okumuştum bir yerlerde.
    ister meyvecilik, ister ot olsun, arılar büyümeyi hızlandırıyor.
    sulak arazi ise solucan bol olur, oda otları daha çok büyütür mesela.

    ayrıca evdeki her türlü organik maddeyi degerlendirmekte fayda var. yapraklar, çay artıkları yumurta kabukları, yemek artıkları, salata artıkları, uygun bir yerde çürütülüp doğal gübre haline gelirse topraga bayaaa faydalı oluyorlar.

    güvercin gübresi iyi yakılıp çürütülür ise otları bitkileri uçuruyor resmen. ama iyi çürütülmez ve yanmamış olursa amına koyuyor.
hesabın var mı? giriş yap