• dönüp dolaşıp aynı konulara değiniyoruz fakat sıkıntılı nokta sadece bir kaç kişi konuşuyor. devlet büyüklerimize göre her şey yolunda.
  • çomar tayfanın artık kelime oyunu yapamadan, matematikten anlamıyor ayaklarına yatmadan doğrudan isveç-türkiye hayat pahalılığı karşılaştırması yapılabilecek.
  • o nedenle japonya dunya'nin en geri kalmis ulkesi olma durumu var. cunku bir amerikan dolari 104 yen. diger taraftan bir amerikan dolari 4 kambocya riel'i yapiyor. buradan kambocya ekonomisinin japonya ekonomosinden 25 kat daha iyi oldugunu cikarabiliriz. lutfen bu toplara girmeyin.
  • buradaki konu şu anda 1 isveç kronu’nun 0.097 euro etmesi değil. devalüasyon yok ülkede.

    geçen ay 1 isveç kronu 0.095 euro mesela.

    ama bizim ülkede geçen ay 1 tl 0.11 euro iken şu anda 0.10 euro.

    adamlardaki değişim 0.002 euro iken bizdeki değişim 0.010 euro. yani isveç kronuna göre paramız 5 kat fazla değer yitirmiş euro çaprazında.

    analiz için rakamlara değil, rakamlar arasındaki değişikliklere bakarsak karşılaştırmayı daha sağlıklı yaparız.

    edit: başlığı açan yazar isveç ile türkiye ekonomisinin kur haricinde benzer olmadığını belirtmiş. ama başlık her yöne çekilebilecek, imalı bir başlık. benim kıyaslamam bak isveç’te de euro 10 kron, her şey yolunda deme potansiyeli olan pür zekalılaradır. başlık sahibi ile aynı fikirdeyim.
  • lan olum susun la. bi susun aq.

    isveç ekonomisi ile türkiye ekonomisini karşılaştırmak nasıl bir salaklıktır. açıklama bile yapmam.
  • bir yıl evvel 60 kuruş olan isveç kron'unun şuan 1 lira olduğunu farkedemeyen mal kıyaslamasıdır.

    her para karşılaşasında çöken bir türk lirası var arkadaşlar.
  • sorun neyin kaç euro olduğu değil devalüasyon denen nane! yani dün euro kaç tl/kron imiş bugün ne kadar ve yarın ne kadar olacak? 2016'da avrupa'ya taşındığımda 1 euro 3 lira civarıydı şu anda 10 lira. 2016'da euro 9 kron civarıyken bugün anca 10 kron civarı.

    bunun dışında alım gücü var, enflasyon farkları var, avrupa birliğinden aldıkları veya katkı yaptıkları yardımlar var da oralara hiç girmeye gerek bile yok.

    bir de isveç kronunun euro karşısında güç kaybetmesi avrupa birliğinin isveçten daha çok ilerlemesinden kaynaklanır, isveç'in geriliğinden değil. bunu da şu örnekle açıklayalım: 2016'dan bu yana 1 amerikan doları 8-9 kron aralığındayken, bugün hala aynı yerde seyretmekte. yani kimse alıp başını gitmemiş veya kimse geriye düşmemiş.

    benim asıl merak ettiğim ise, 2000 krizinde dolar ikiye katlanınca ekonomik krizden dolayı bir hükümet devrildi, akp başa geldi, meclisin komple şekli değişti, o zamana kadar meclise demir atmış partilerin çoğu dışarda kaldı, liderler değişti, uzun zamandır olmayan tek partili hükümet geldi ve deyim yerindeyse bir devir kapandı, yenisi açıldı. şimdi ise son 4-5 senedir 3'e 4'e katlanan bi devalüasyon olmasına rağmen, insanların bir çok açlık sınırında yaşamasına rağmen?!?..
  • 2016 yılında isveç'te bir suya 23tl vermişliğim var.şuanda 100tl olmuştur heralde.evet bizimle aynı durumdalar puahah :d
  • asgari ücretin 11400 isveç kronu olduğu da eklenirse daha mantıklı bir bakış olacaktır.

    ee o zaman yapın asgari ücreti 11500 türk lirası olsun bitsin.

    ortalama maaş da 45100 isveç kronuymuş.

    link
hesabın var mı? giriş yap