• tüzüğünde belirttiği üzere işçi partisi 'nin parti marşı
  • şahsen bir türlü ısınamadığım ve fazlaca militarist bulduğum marştır. türk solunun her zaman düştüğü hataya düşmüş ve yeterince sivil olamamıştır kanımca. sanki ordu marşı filan gibidir, öyle bir başlar ki ardından kuleli askeri lisesi resmi geçit yapacak filan zanneder insan.
  • ankara sanat tiyatrosu'nun oynadigi maksim gorki'nin ana adli oyunu icin sarper özsan tarafindan yapilan mars. özsan, iscilerin olduğu bir sahne icin müzik yapmak istemektedir. özgün bir sey olmasini ister ve ortaya 1 mayis marsi cikar. en güzel yorumu cem karaca'dan dinlenebilir...
  • fenerbahçe'nin 100. yılı kapsamında kıraç tarafından sözleri değiştirilerek piyasaya sürülen marş.
  • yakında febe ve kıraç sayesinde tüm ülkenin neymiş bu 1 mayıs marşı bir bakalım hele diye sözlerini dahi ezberleyeceklerini düşünmeye başladığım marş.kimbilir belki de kıraç kardeşimizin bir bildiği vardır,hiç belli olmaz bu işler.
  • kemal sunal'ın köşeyi dönen adam filminde, bol bol tkp korosu versiyonunu duyabildiğimiz marş.
  • günlerin bugün getirdiği baskı zulüm ve kandır
    ancak bu böyle gitmez sömürü devam etmez
    yepyeni bir hayat gelir bizde ve her yerde

    1 mayıs 1 mayıs işçinin emekçinin bayramı
    devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı

    yepyeni bir güneş doğar dağların doruklarından
    mutlu bir hayat filizlenir kavganın ufuklarından
    yurdumun mutlu günleri mutlak gelen gündedir

    1 mayıs 1 mayıs işçinin emekçinin bayramı
    devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı

    vermeyin insana izin kanması ve susması için
    hakkını alması için kitleyi bilinçlendirin
    bizlerin ellerindedir gelen ışıklı günler

    1 mayıs 1 mayıs işçinin emekçinin bayramı
    devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı

    ulusların gürleyen sesi yeri göğü sarsıyor
    halkların nasırlı yumruğu balyoz gibi patlıyor
    devrimin şanlı dalgası dünyamızı kaplıyor

    gün gelir gün gelir zorbalar kalmaz gider
    devrimin şanlı yolunda bir kağıt gibi erir gider
  • hikayesi şöyle imiş:

    mahmut hamsici

    1 mayıs marşı: sahnelere niyet, alanlara kısmet
    1 mayıs marşı ilk kez ast oyuncularınca, 'ana' adlı oyunda söylenmişti.

    "1 mayıs, 1 mayıs işçinin emekçinin bayramıdevrimin şanlı yolunda ilerleyen halkın bayramı"
    dilden dile dolaşan ve nakaratı ile miting meydanlarını coşturmayı başaran ünlü 1 mayıs marşı, özellikle 1970'li yılları yaşamayan kuşaklarca, yabancı bir marştan uyarlama olarak biliniyor. oysa 1 mayıs marşı, sözüyle bestesiyle bir türkiyeli sanatçıya, sarper özsan'a ait. özsan bir tiyatro oyunu için hazırladığı marşın hiç hesapta yokken nasıl bir eylem marşı haline geldiğini işçi filmleri festivali'nde şöyle anlattı:
    "1974'te ankara sanat tiyatrosu (ast), maksim gorki'nin 'ana' romanından bertolt brecht tarafından aynı adla uyarlanan tiyatro oyununu sahneye koyacaktı. oyunun müziklerini benim yapmam istendi. memnuniyetle kabul ettim. oyunda birçok yerde müzik vardı ve bunların sözleri brecht tarafından yazılmıştı. ancak sadece bir sahne, 1 mayıs 1905 (rusya'daki kanlı pazar) sahnesi, için hiç söz yazılmamıştı. o sahneyle ilgili brecht şu notu düşmüştü: 'işçiler marş söyleyerek sahneye girerler'.
    bu sahne için bir marş kullanmak gerekiyordu.
    bir marş yazma ihtiyacı hissettim hem sözlerini hem bestesini hazırladım ve böylece 1 mayıs marşı ortaya çıktı. tabii o zaman oyun müziği olarak yazdığım bu marşın sonradan oyun sınırlarını aşarak mitinglere, devrimci gecelere çıkacağı aklımdan dahi geçmiyordu. ast oyunu devrimci bir ruhla sahneledi. ve bundan sonra da marş, oyunun sınırlarını aştı. birkaç yıl içinde tüm gruplarca sevilen bir marş haline geldi. sanırım 1976'da da artık büyük meydanlarda söylenen bir marşa dönüşmüştü."
    bu marş, 1977 1 mayıs'ında ruhi su dostlar korosu tarafından büyük coşkuyla söylendi. cem karaca bundan etkilenerek dervişan grubuyla '1 mayıs' plağı çıkardı. plak büyük ilgi gördü. türk pop müziği uzmanı murat meriç'in bir araştırmasından aktaracak olursak hey dergisi ocak 1978'de plağı, "sözlerdeki anlam, müzikteki ahenkle yıllarca dillerden düşmeyecek bir yapıt" diye tanıttı. marşın 1980'den sonra en çok bilinen yorumu ise grup yorum'a aitti.

    yazının tamamı için: http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=220631
hesabın var mı? giriş yap