• n-queen

    öncelikle hemen heveslenmeyin, zor bir soru. hatta iddia o ki, soru şu an mevcut süper bilgisayarları bile zorlayabilirmiş. kısaca anlatmaya çalışayım;

    sekiz vezir bulmacası isminde zaten var olan bir soru var. satranç oynayanlar bilir. 8x8'lik bir satranç tahtasında 8 tane veziri öyle yerleştireceksiniz ki, bu vezirler birbirlerini tehdit etmeyecekler. bu sorunun şu an mevcut 92 cevabı var.

    tabi ilk defa the queen's puzzle olarak 1848 yılında max bezzel tarafından ortaya atılan bu sorunun, 4 milyar 426 milyon küsür olasılıktan sadece 92 tane olması matematikçilerin uzun süre ilgisini çekiyor.

    asıl soru ise şu,

    8x8 değil de nxn tane kare ve 8 vezir yerine yine n tane vezir olsa ve bunu formüle döksek her nxn'li tahtada n tane vezir birbirini tehdit etmeyecek şekilde bu formülü kullanabilir miyiz?

    yani 30x30'luk satranç tahtası ve 30 tane vezir gibi. işi daha da zorlaştırmak için bu nxn tahta üzerinde bir tane vezir zaten yerleştirilmiş olsa siz yine n tane oluncaya kadar vezirleri birbirlerini tehdit etmeyecek şekilde dizmeniz istense bunu nasıl yapardınız? sonra bu bulmacaya n-queen’s puzzle ismini veriyorlar.

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap