• çöp toplayıcılar bile tenezzül etmez.
  • almanya'da bir pet şişeye 25 cent (~200 kuruş) verildiği düşünülürse türkiye'de şişeye yaklaşık 100 kat daha az değer biçilmiş demek oluyor.

    not: uyaranlar olmuş almanya'da zaten şişeler depozitolu satılıyor, türkiye'de bu uygulama yok diye. belki de bu sisteme geçmek gerekiyor. farkındalık yaratmak ve geri dönüşümü özendirerek artırmak istiyorsak motive edici unsur da dikkat çekici olmalı, 2 kuruş gibi komik rakamlar olmamalı. zaten bu rakam sadece toplu taşımada kullanılacağı için belediye kendi katkısını artırabilir.

    kaynak:
    non-reusable, “one-way” bottles, mostly plastic, come with a higher deposit (usually 25 cents) than reusable, mostly glass bottles which come in at between 8 and 15 cents.
    https://www.theguardian.com/…ng-the-jurys-still-out
  • bir metrobüs parası (3,95tl) çıkarabilmek için 198 tane şişe bulmanız gerektiği manasına gelir.
  • ölücüler bile tenezzül etmez.
  • gayet güzel bir girişim. ama aramkzda kuruş hesabı yapan fakirler var anladığım kadarıyla. evet var. bu aslında sana para kazandırmak için değil teşvik etmek için. o olmayan bilincine biraz suni tenefüs yapmak için gerekli. gerçekten bundan para kazanacağını mı düşündün? ayırın abi şu atıkları. geri dönüşüm olayını dünyanıza sokun. hala çok ucuz diyolar ya. gelde delirme

    edit: zengin olma hayalleri kuran arkadaşlar metal kutuya 7 kuruş veriyor. hadi yine iyisiniz.
  • en az 10 kuruş olmalıydı. sokakta pet şişe kalmazdı. 2 kuruş için kimse o makinanın başına gitmez.
  • 40 yılda bir doğru bir uygulama olacak dedik onu da beceremediler.
    kimsenin tenezzül edeceği bir rakam değil gerçekten.
  • güzel uygulamadır ancak yetersiz..
    ama fikir güzel..

    pet maliyetinden kaynaklı suya zam geliyor, buna orantılı bir şey olsaydı yıldız alırdı..
  • geçenlerde sevinerek kız arkadaşıma bu meseleyi anlatıyordum. o da bana ne kadar verir ki kimse kullanmaz diye bir tepki vermişti. baya haklıymış anasını satıyım. 25-30 kuruş gibi birşey olur diye bekliyordum 2-3-5 kuruş nedir allah aşkına. yine bir işi daha anlamadan, sadece göstermelik yaptıklarının kanıtı. arkadaş amacın teşvik değil mi ? yani pes doğrusu.
  • 2 kuruşum ne kadar komik olduğuna değinmeye gerek dahi yok. ancak almanya ile karşılaştırmak yanlış, zira almanyada o 25 centlik şişe parasını şişeyi alırken başta ödersiniz. her etikette de yazar parantez içinde, kola 0.75 € (+0.25 € pfand) gibi. ulan 25 cent verdik bir şişeye dediğiniz için de kuzu kuzu toplarsınız tüm şişelerinizi, geri dönüşümü burnunuzu sürte sürte sağlar almanya.

    keşke türkiyede de benzer bir sistem olsa. tamam 25 kuruş ilave alınsa orayı yıkarlar ama en azından 5 kuruş falan alınabilir ufak ufak bilinç oluşmaya başlar.
hesabın var mı? giriş yap