• milli eğitim bakanlığı rehberlik hizmetleri yönetmeliği

    2012 yılından bugüne kadar taslak olarak tartışılan yönetmelik; 2001 tarihli yönetmelik yerine resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

    psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri alanının bilimsel temelleri ile çeliştiği gerekçesiyle çoğu psikolojik danışman ve rehber öğretmenler tarafından eleştirilmektedir.

    • "psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri yönetmeliği " yerine "rehberlik hizmetleri yönetmeliği" getirilmiştir.
    • çok fazla görev yüklenmiştir.
    • danışmanlık tedbiri dahil edilmiştir.
    • haftalık çalışma süresi 30 saat ile sınırlandırılmıştır.
    • tercih dönemlerinde ve komisyonlarda görev alır.
    • belletmenlik ve nöbet görevi vardır.
    • izin ve tatil günlerinde görev verilebilir.
    • sınav görevi verilebilir.
    • evde veya hastanede eğitim alan öğrenciler için rehberlik hizmetleri evde ve hastanede verilebilir.

    meb rehberlik hizmetleri yönetmeliği

    haberler
    anadolu ajansı
    milliyet
    evrensel
    mebpersoneli.com
    ogretmenlericin.com
    kamupersoneli.net
    ogretmenlerhaber.com
    hürriyet
    birgün

    eleştiriler
    anadolu eğitim sen
    kamu gündemi
    eğitim ajansı - abbas güçlü
    dergipdr
    türk eğitim sen
    eğitim sen
    eğitim bir sen
    eksen eğitim sen
    eğitim-iş
    anadolu eğitim sen
    türk eğitim sen
    birlik eğitim sen
    şevket kemerli
    eğitim ajansı - alaaddin dinçer
    eğitim ajansı - özkan göğercin
    nuran çakmakçı - hürriyet
    birgün - eğitim sen
    hürriyet - eğitim sen / eğitim iş
    ogretmenlerhaber.com
    karar - turgay polat
    cumhuriyet
    evrensel - eğitim sen- pdr derneği - chp mv. gaye usluer - chp mv. tur yıldız biçer - hdp mv lezgin botan
    birgün - eğitim sen
    adana - eğitim sen
    kocaeli barış gazetesi / chp kocaeli mv. fatma kaplan hürriyet
    çorum haber - türk eğitim sen
    tokat - milliyet - türk eğitim sen
    izmir - gazete dokuz eylül - türk eğitim sen
    manisa - türk pdr
    aydın - süleyman koçay
    trabzon - vedat uzuner
    bolu - eğitim sen
    manisa - milliyet - eğitim bir sen
    zonguldak - eğitim sen
    muğla - türk eğitim sen
    balıkesir - hürriyet - türk pdr derneği
    eskişehir - milliyet
    rehber öğretmenler isyanda...
    meb müsteşarı yusuf tekin'in açıklaması
  • adına her ne kadar okul psikolojik danışmanı dense de yaptıkları şey öğretmenliğe yaklaştırmaktır. mesleğin neye yaradığını bilmeyenler tarafından yönlendirilip yine bilmeyenler tarafından imzalandığı bir yönetmelik yaptılar. sistemli bir şekilde eğitim sistemini yıpratıyorlar çocuklara da yazık.
  • görev tanımları bölümünde psikolog, psikometrist, sosyal çalışmacı, fizyoterapist ve ergoterapist tamamında ilgili lisans bölümü mezuniyeti belirtilmişken - ki doğrusu budur- rehberlik öğretmeni için tanım rehberlik hizmetlerini yürüten personel olarak geçiyor.

    (bkz: başka sözüm yok hakim bey)
  • yine öğretmen düşmanlarının üşüştüğü başlık olmuştur.
    teneffüste öğrencilere durmadan "oğlum, kızım içeri gir, koridorlarda koşma, o duvara çıkma vb..." gibi örnekleriyle boğazını yırtan rehber öğretmenin teneffüste bağırmak zorunda kaldığı öğrenciye yapacağı rehberlik hizmetleri ve görev tanımını içeren yönetmeliktir.
    haftalık çalışma süresi 30 saattir maddesine istinaden, sabah 8 akşam 5 saatlerinde herhangi bir ortaöğretim kurumunda görev yapan, pardon nöbet tutan bir rehber öğretmen günlük 6 saate tekabül eden çalışma saati dolduğu zaman nöbet görevini bırakıp nereye gidecektir? ya da öğrenci ile görüşme halinde olan psikolojik danışman ve rehber öğretmen, teneffüs zili çaldığında öğrenciye "sen konuştuğumuzu unutma, ben nöbet tutayım gelince devam edelim" mi diyecektir? nasıl bir çelişki, nasıl bir tezatlık...
    okul öncesi öğretmenlerine teneffüs olmayıp öğrencilerin başında durduklarından dolayı nasıl nöbet ücreti ödeniyorsa, özel eğitim öğretmeninin normal şartlar altında teneffüs yapmadığı, rehber öğretmen ile görüşmeye gelen öğrencinin mesuliyeti de tamamen rehber öğretmende olduğu için özel eğitim öğretmenleri ve rehber öğretmenlere de fiili nöbet tutmadan nöbet ücreti ödenmesi gerekir.
    kısacası bu yönetmelik sayesinde okul idareleri rehber öğretmeni joker öğretmen gibi istediği şekilde kullanabilecektir.
    bu yönetmelik uygulama aşamasında bir çok sorunuda beraberinde getiren yönetmelik olacaktır. çözüm olarak ya yürürlükten kaldırılması ya da revize edilmesi gerekmektedir.
    üstteki entry'e istinaden; rehber öğretmen tam olarak doğrusunu söylemiş. rehber öğretmen 1.sınıfta okuyan bir öğrenciyi ilk dönem rehberlik ve araştırma merkezine tanılama için gönderdiği zaman ram aynı cevabı verip geri gönderiyor. oradaki muhatap bu durumda okul rehber öğretmeni değil, ramda görev yapanlar. kimsenin yattığı falan yok yani (ram hariç), ayrıca 4,5 yaşındaki çocuğa okumayı yazmayı kim öğrettiyse ram'a bir zahmet o gönderiversin.

    not: rehber öğretmen olmayan öğretmen
  • adım adım gidilmesi gerekir.

    1- tekil örneklerden yola çıkıp, röhbör öğrötmenlödö pörösünü hök ötmüüür, diye böğürmek anlamsız. önce pdr nedir, ne değildir bir öğren. durumuna öğretmen çare olamadıysa ilgili birime dilekçe ver, sonucunu bekle gör. okiş.

    2- yönetmeliğin 38. maddesinden başlayalım. "millî eğitim bakanlığı rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır." yani mesleğin yarısını meb çöpe atmıştır. nedir o "psikolojik danışmanlık." kaldı mı size rehberlik?

    3-2. madde üzerinden karşılaştırma yapalım. kaldırılan yönetmelikte
    madde-4: rehber öğretmen (psikolojik danışman) ifadesi varken,
    yeni yönetmelikte ise, madde-3 sadece "rehberlik öğretmeni" tanımı var. peki bu bir kişi sadece rehber öğretmen ise psikolojik danışmanlığı nasıl, hangi yetki ile yapacak. ne alakası var demeyin. yeni yönetmelikte "psikolojik danışma" tanımı sadece süreci tanımlıyor. rehberlik ayrı bir alandır, psikolojik danışma ayrı bir alan. bu nedenle iki ayrı alanı birleştiren bir bölüm var bu ülkede: rehberlik ve psikolojik danışmanlık.

    4-) madde 25:
    rehberlik araştırma merkezinde (ram'da) "görevlendirilecek diğer personel
    madde 25 – (1) rehberlik ve araştırma merkezinde gerektiğinde çocuk gelişimi ve eğitimcisi, sosyal çalışmacı, eğitim programcısı, psikometrist, psikolog, fizyoterapist ve ergoterapist görevlendirilir."

    bu yönetmelik ram'a kadro yönetmeliğidir bana göre.

    5-) pdr öğretmeni nöbet tutamaz, tutmamalı. nedeni çok basit. teneffüste nöbet görevi gereği otorite gösterdiğin bir öğrenciye daha sonra "gel bak sana ben rehberlik yapıcam" diyemezsin. o öğrenci sana güvenmez. tabiri caizce pdr öğretmeni iyi polistir. ama aynı anda hem iyi polis hem de kötü polis olunmaz. nokta.

    6- başa dönüyorum. tekil örneklerden bilinmeyene konularda ahkam kesmemek faydalı bir aktivedir.

    not: meb sertifikası ile rehberlik ve ölçme değerlendirme öğretmeni(ydim dersanelerde). bakın, ben meslekten bile değilim, yönetmelikteki hataları bulabiliyorum.

    iyi bir savunma ile yargıdan döner. sendikalara büyük iş düşüyor. çünkü pdr'nin meslek birliği yok malesef.

    not-2: sinirim geçmedi. başa dönüyorum tekrar . bilmediği konuda ahkam kesem zavallı. türkiye'de geçerli olmayan belge ile her konuda ahkam kesen aşkım kapışmak oku sen. sen onun bilgileri ile hayatın anlamını bulurken, o da malı götürür zaten. sana da bu tür yetkin olmayan, diplomasın, çapsız insanlar yakışır.
hesabın var mı? giriş yap