• abd destekli gruplar, seçimle iktidara gelen evo morales'i devirmek için harekete geçmiş, bazı radyo ve televizyon kanallarını ele geçimişler.
    halk başkente doğru yürüyüşe geçmiş.
    https://twitter.com/…tatus/1193435112744136704?s=21
    https://twitter.com/…tatus/1193316390868062208?s=21
    https://twitter.com/…tatus/1192188751314857984?s=21
    edit: morales istifa etti
  • (bkz: vive la résistance) morales!!
  • latin amerika’daki protestolara darbe diyen bölge hakkında hiçbir bilgisi olmayanlardır.

    (bkz: venezuela)

    edit: bolivya’da neler oluyor?

    20 ekim’de başkanlık seçimi yapıldı ama resmi sonuçların belirlenip açıklanması süreci muhalifler için bardağı taşıran son damla oldu. bolivya’da anayasaya göre bir başkan en fazla 2 dönem başkanlık adayı olabilir/ başkan olabilir. morales is bu seçimle birlikte 4. döneminde. 4. dönem için koltuğu garantilemek adına referandumda hayır sonucu çıkmasına rağmen anayasa mahkemesine giderek kendi atadığı hakimlerin(başkanlık sistemi oleeey) “seçime girebilir” onayı ile seçime gidildi. bununla birlikte ilk turda başkan olabilmek için %50 oy almak gerekiyor ya da %40 oy almakla birlikte en yakın adayla arasında %10 fark olması gerekiyor. son seçim 2. şekilde kazanılmış görünüyor ancak aradaki fark sınırda ve seçim sonuçları açıklanırken aynı istanbul seçimlerinde olduğu gibi veri akışı uzun süre durduruldu. veriler toplanmadan erkenden kendisini kazanan ilan etti bu da seçim sonucu ile ilgili şüphelerin artmasına sebep oldu ve muhalefet sokağa döküldü.

    seçim sonuçlarına baktığınızda kentlerde carlos mesa (muhalefet adayı) öndeyken kırsalda morales önde, ve kırsaldan sonuçların gelmesi uzun sürdü, antidemokratik şartlarda gidilen seçimde de muhalefet bu süreci şaibeli buldu. olan biten bundan ibarettir.

    latin amerika’da her protestoyu abd güdümlü görmeyi bırakmalısınız. cumhurbaşkanlığı sistemine geçtikten sonra türkiye cumhuriyeti vatandaşları olarak latin amerika’daki seçimleri dikkatli takip edip yarın başımıza nelerin gelebileceği konusunda ders almalıyız.

    edit2: uluslararası gözlemciler seçime müdahale edildiği konusunda tespitte bulunduktan sonra morales seçimlerin yenilenmesini kabul etti. seçimdeki usulsüzlüklerin bir kısmı bazı bölgelerde zorla açık oy kullandırma, mühürü hazır morales’e basılmış olarak dağıtılan pusulalar, seçim günü muhaliflerin evlerine düzenlenen baskın ve gözaltılar, oy kullanılan binanın son anda değiştirilmesi ve kapıya asılan tek bir kağıt ile duyurulması, yurt dışında kayıtlı seçmenlerin seçim sırasında oy kullanmasına izin verilmemesini içeriyor. detaylı bilgi: http://yoreportobolivia.org/

    edit3: morales’in seçim yenilenmesi çağrısı ardından önce yerel medya muhalifler tarafından ele geçirildi. ardından ordu morales’in istifa etmesini istedi. bununla birlikte birçok bakan istifa etti. morales ise henüz ortalıkta yok. venezuela ya da küba’ya sığınabileceği düşünülüyor. görünüşe göre günlerdir darbe darbe denen ve darbe ile ilgisi olmayan protestolar an itibariyle “darbeye” evrildi denebilir.

    edit4: ve morales istifa ettiğini duyurdu.
  • bolivya genel kurmay başkanı morales’in istifasını istemiş.
    amınakodumun piyonu. barrientos artığı.

    morales’in en büyük hatası seçime gitmek olur.
    kesinlikle ılımlılık gösterip kazandığı seçimi tekrarlatmamalı.
  • enişte tarafından haber verilmemiş darbe darbe değildir.

    burada ciddi ciddi detaylarıyla venezuela'daki olayları yazdığımızda hoşa gitmedi o yüzden en iyisi böyle yorum yapmak.
  • morales, ordu kendisini istifaya davet edince istifa etmek zorunda kaldı ve istifa etti. üzücü gelişme.
  • 10 kasımda mustafa kemal atatürk'ün ölüm yıl dönümünde olması pek de tesadüf olmayan bir darbe girişimi olsa gerek
  • https://twitter.com/…drt/status/1193640927644000256

    evo morales’in açıklaması geldi.
    savaşacağız. kapitalist sistem insanlık için bir çözüm değil.

    diyor.
  • gerçekleşmiş darbedir, çabucak geçmiş olsundur. darbe yapanlar önümüzdeki bi kaç asır lityum sıkıntısı çekmeyecektir zira rezervin yüzde 70 i bolivyadadır.

    edit: hükümetin düşmesi polis ve ordunun ortak talebi sonucu olmuş.

    cia’e tebrik tweetleri atılıyor güpegündüz.

    halktan venezuela konsolosluğu önünde toplanmaları istenmiş. orayada sıçraması planlanıyor muhtemelen.
  • bugünkü siyasi gelişmeler için (bkz: 20 ekim 2019 bolivya seçimleri/@eachart muller)

    ayrıca genel olarak siyasi kültürün temelleri için (bkz: #74208027)
hesabın var mı? giriş yap