• ön bilgi: olayın metro turizim ve türkiye ile alakası yoktur..

    yunanistan ekonomik kriz nedeniyle, halkı çok bunaltmamak adına, toplu taşımayı ücretsiz yapmışlardı. sanırım son bir kaç aydır da, ücretli sisteme geri dönüldü. ama sistem yeniden oturana kadar isteyen ücretli, isteyen ücretsiz biniyor. otobüs şoförleri pek takmıyor, metrolarda da çoğu yerde güvenlik yok zaten.

    geçen hafta kız arkadaşım almanya'dan sürpriz bir teftişe geldi. biraz kalıp, bugün geri döndü.

    ama öncesinde, sabah atina havaalanına ulaşmak için, metroyu kullandık. tek geçişli metro biletlerimizi aldık, kullandık ve attık. metrodan havaalanına giriş kısmında, metro güvenlik görevlileri ellerindeki pos cihazlarıyla yolcuları durduruyor, bir şeye bakıyor sonra pos'dan çekim yapıp gönderiyorlardı.

    sıra bize gelince, havaalanına gelmek için kullanmış olduğumuz metro kartı vs. biletlerimizi, görmek istediklerini söylediler. biz de tek kullanımlık bilet aldığımızı, girişte kullanıp attığımızı söyledik. inanmadılar, ücretsiz metro kullandığımızı ve bu nedenle de kişi başı 42 euro ceza keseceğini, eğer bu cezayı 10 gün içersinde ödemezsek, sonraki 10 günde ise cezanın iki katına çıkacağ... yahu bir durun ne cezası, böyle bir şeyden haberim yok. ama uzatmamak için isterseniz gidip tekrardan metro kartı alıp gelebiliriz dedik. dedik ama etrafta her hangi bir bilet gişesi ya da makinesi falan da yoktu. (sanırım bu nedenle pos cihazlarıyla bekliyorlardı) isterseniz geçiş ücretlerini k.kartımdan çekelim dedim. fakat hala ege bir yunan gölüdür dayatması gibi "hayır! kesinlikle cezayı yazacağım" diye tutturdu. ceza yazmak için pasaportlarımızı istedi. biz de ege yunan gölü değildir, ege tük gölü de değildir amk ege bir kere göl değil ki neden bahsediyorsun sen dedik pasaportları vermedik. "polis çağırırım" dedi, "bi zahmet çağır da bitsin, (türkçe) amk şaçmalığı" diye yükseldim. baktım yan tarafta genç türk hanımlar var. hemen kendime çeki-düzen verip, lütfen" diye de ekledim tebessümle.

    bu at suratlı güvenlik gitti, az sonra iki polisle birlikte döndü. polislere samimi bir şekilde, ege’nin durumunu anlatır gibi tekrar tekrar anlattık derdimizi. polisler kendi aralarında biraz yunanca konuşup, pasaportumuzu istediler. biz de tereddüt etmeden verdik. kadın polis pasaportları alıp şöyleee bir göz gezdirdi. tuttu babamın adını, anamın ad.. "hopppa( hoop) polis hanım, ben ege'den bahsediyorum siz anamdan bahsediyorsunuz" dedim. "yapabileceğimiz birşey yok, bu ceza yazılmak zorunda" diyerek, pasaportumuzu ceza yazan güvenliğe verdi. anladık ki ne desek boş . ceza makbuzunu yazan pos cihazlı malaka , makbuza imza atmamı istedi. her ne kadar cephede kazanamamış olsam da, masada kaybetmeye hiç niyetim olmadığından, atmadım imzayı. "çokta sikimde" der gibi bir hareketle, benim yerime kendisi imzasını atıp makbuzu elime tutuşturdu. kısa sürede yediğimiz 84 euroluk cezanın şokuyla makbuza şaşkın şaşkın bakıp, binanaleyh ceza kesen güvenliğe çok teşekkür edip havaalanına girdik.

    uleen bu ne çeşit bir sevişme tarzıdır? kıçımın üstüne oturamadım, ceza makbuzu arka cebimdeyken. kullandığım bileti, kullandığıma dair delil olarak sunamadığımda 84 euro ceza yedim. zorla yunanistan ekonomisine, katkı sundurttular bana.

    tek solukta yazdım..
  • rezaletin metro turizmle ilgili olduğunu düşünerek tam "bu devirde metro kullanmak kadar büyük bir rezalet değildir" yazıyordum ki olay başkaymış.

    cezalar hakkında yapılacak bir şey yokmuş gibi görünüyor umarım yakın zamanda böyle mağduriyetlerin oluşmasını engelleyecek önlemler alırlar.
  • bu devirde metro kullanmak kadar büyük bir rezalet değildir.
  • suç sizde
    ne diye bileti atıyorsunuz ki. ben 2 sene önce budapeşte'de kullandığım haftalık bileti bile hala cüzdanım da saklıyorum aq ne olur ne olmaz diye :p
  • genelde biletlerin uzerinde yolculugunuz bitene kadar atmayin yazar. yazmasa da common sense olarak yolculuk bitene kadar o bileti atmaman gerekir. cunku yolculuk sirasinda da trende kontrol olabilir. cikista da olabilir.

    ozet: viyana’da olsa 105€ + bilet parasi ceza odeyecek yolcunun fakir yunanistan’da oldugu icin sadece 42€ ceza yemesi olayidir.
  • avrupada bütün metrolarda aynı uygulama mevcut tek kullanimlik bileti yolculuk bitene kadar atmamak gerekiyor. aynisini italyada yaşamıştık ailece durumu bildigim icin sikinti olmadi. geçmis olsun pahali bir tecrube olmuş.
hesabın var mı? giriş yap