• https://twitter.com/…tatus/1348511083015843840?s=21

    her meslekten yüzlerce mağdur var. bu mağdurlardan bir tanesi bu kişi. sürekli yeni mağdurlar görüyoruz. gene bir kişiye paylaştığı için dava açılmış. 30.000 lira para isteniyormuş. bu kişi de dayanamamış yaşadıklarını flood’da anlatmış. 4.500 lira maaş aldığı için parayı ödeyince evini geçindirmeyeceği söylüyor. ama zaten çaresizliği fotoğraftan anlıyoruz.

    ama bu fotodaki hüzün beni çok üzdü? bu kişiye böyle üzüntülü foto çektirmeyi becerdiler ya bu karikatüristler, ömür boyu artık karizmalarını toplayamazlar. avukatlarıyla bir olmuşlar dava açıyorlar. aslında matematiksel olarak kazanan sadece avukatları. avukatlarının dava balı 6000tl gibi bir rakam aldığı söyleniyor. karikatüristler o kadar kazanmıyor. e niye bu kadar gaza geldiler ki? hukuk bürosunun bilerek uzlaşmaya yanaşmadığı söyleniyor. uzlaşırsa davadan gelecek parayı alamayacağı işin bunu yaptığı iddia ediliyor.

    konunun sağlıkçı olmasıyla bağlantısı şu. her meslekteki hatta işsiz insanlara açılıyor bu dava. işine gücüne hayatına odaklanamıyor bu insanlar. hepimiz iyi olmaya çalışan insanlarız, hayatınızda hiç kötülük olarak adlandıracağınız muhatap oldunuz mu? ya şu parayı ver ya da hapis diyen ve geri adım atmayan bir hukuk anlayışı ile muhatap olmak insanı depresyona sokuyor. belli ki bu kişi normal giden hayatında böyle bir kötülük olarak adlandırdığı şeyle karşılaşmış ve ağır depresyonda.

    https://twitter.com/…tatus/1348509659842408451?s=21

    görsel
    görsel

    (bkz: erdil yaşaroğlu’nun herkese telif davası açması)

    şöyle bir yöntem olduğu iddia ediliyor:
    3 karikatürist 1 avukatla 3 dava açıyor. uzlaşmada yüksek rakamlar veriliyor. uzlaşılmasın diye çünkü avukatın asıl beklentisinin davadan gelecek 5900lira civarı para olduğu söyleniyor. 3 ceza davası sonrasında 3 tazminat davası avukat 6 tane avukatlık ücreti kazanacağı iddia ediliyor. 6 çarpı 5900lira 36 bin lira falan avukat kazanırken karikatüristler 300-500 lira arası anca para kazanacağı iddia ediliyor. böyle iddia var. bu doğruysa karikatüristler yok yere kendi kitlesini mağdur ediyor.

    şöyle bir çözüm önerisi var:
    https://twitter.com/…tatus/1348579278246567942?s=21
  • edit : aşağıda
    site sahibi olan sağlıkçıdır. tekrar tekrar paylaşıyor aynı floodu sanırım. zira daha önce de okumuştum aynı floodu. öyle şahsi profilinden paylaşmış da dava yemiş gibi algılanmasın.

    seve seve öğreneceksiniz bu telif işlerini. siteden 5 kuruş kazanmadım ki diyerek yaptığınız hırsızlığı savunamazsınız.

    forumunuzda, sitenizde başkalarının paylaştığı içeriklerden de siz sorumlusunuz. moderatör çalıştırmayacaksanız, takip etmeyecekseniz hiç bu işlere girmeyin.

    evet erdil'in derdi üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek belki ama yapılan işin de normalleştirilmesine anlam vermiyorum.

    edit : yer sağlayıcı başkasının paylaştığı içerikten sorumlu değildir denmiş. evet sorumlu değildir ama kaldırdığı müddetçe sorumlu değildir. bu sözlükte gg neden var o zaman. cumhurbaşkanına hakaret etsinler sözlük de benle alakası yok ya, aha adam orada vereyim ip'sini dava aç mı diyor. kaldırıyor değil mi sakıncalı içerikleri. youtube başkasının videosunu paylaşınca bana ne ya git paylaşanla iletişime geç mi diyor. yer sağlayıcı diye hiç bir şeye karışmayacak mı. gerektiği hallerde yer sağlayıcı da sonuna kadar sorumludur sitedeki işlerden. mevcut olayda adam sıyrılmak için başkası paylaşmış diyor zaten. kaldıracak ey insan canlısı, o site onunsa takip edecek sitesini kaldıracak. bugün ekşi de, twitter de, facebook da kanuna aykırı bir içerik oldu mu kaldırıyor ey insan canlısı. ben yer sağlayıcıyım git paylaşanla hallet işini demiyor.
  • insanlar canla başla mücadele ediyor bunlar ne derdinde yazık günah yahu.
    insanın içini parçalayan sağlıkçı.
  • yakında gülmeye de dava açarlar.
  • ticari amaç güdülmediği halde dava açılması ne kadar yersiz ise dava açılan şahsın "sağlıkçıyım da sağlıkçıyım" diye vurgulaması yersiz.
  • adam belli ki çok üzülmüş.

    yemin ederim ki içinde erdil yaşaroğlu veya selçuk erdem isimlerinin olduğunu bildiğim hiçbir şeye hayatım boyunca bulaşmayacağım. ne dergilerini satın alacağım (ki alırdım) ne de bunların bir karikatürünü sosyal medyada beğeneceğim (ki beğenirdim) ve bunların reklamlarını yaptığı ürünleri alacağım (ki tercih ederdim). açıkçası bu iki karikatüriste bundan sonra sanki hiç yokmuş gibi yaklaşacağım.

    onlar insanlara böyle davranıyorsa ben de böyle davranacağım.

    insaf!
  • açılan davalarda belirtilen tutarların çok fazla olduğu doğru ama dava açma sebeplerinde karikatür sahipleri sonuna kadar haklı.

    sağlıkçı arkadaşın aşırı duygu sömürüsü yapmış olması mevzuyu değiştirmiyor. karikatür paylaşımı özel hesabından değil, sahibi olduğu siteden yapılmış. bu arkadaşın site açma sebebi nedir? para kazanmak. kazanamıyorsan senin sorunun. satmak üzere aldığın mal tutmayınca bunları satamadım deyip geri iade edebiliyor musun?

    beğenirsin veya beğenmezsin, bu adamlar bir şeyler üretiyor ve hayatlarını bu şekilde kazanıyorlar. sen zahmet edip sormamışsın bile adamların eserlerini kullanırken, silmen için önceden haber verilmedi diye niye ağlıyorsun? milyonlarca web sitesi var, herkes her gün birilerinin bir şeylerini çalıyor paylaşıyor, bunların hepsini takip etmek mümkün değil, bu yüzden de en azından bir caydırıcılık sağlanmaya çalışıldığı ortada. dediğim gibi, istenen tutarlar yüksek olsa da adamlar haklı. telif denen bir şey var amk aptal numarası yapmayın, duygu sömürürü de hiç yapmayın, kendi düşen ağlamaz.
  • sağlıkçılar ve eğitimciler hemen her konuda ayrım bekliyorlar. neden kardeşim. sağlıkçı olmanla konunun bağlantısı nedir? makine mühendisi olsan "iyi olmuş siksinler kendine gel" mi diyecektik.
  • sitesinde reklam var ve eser sahibine "ben senin eserinden para kazanacağım, buna rızan var mı?" diye sormadan kullandıysanız bu bir suçtur.

    sağlıkçı olması gereksiz bir ayrıntı. bir doktorun / hemşirenin / sağlık çalışanının suç işleyince "ama ben sağlıkçıyım" demesi herhangi birinin bir suç işleyip "ama ben x mesleğine mensubum" demesi kadar saçma. belli meslek çalışanlarına suç işleme özgürlüğü vermiyor bu devlet. bunu böyle kabul edersek başka insanların da başka kanunları "takmamasına" ve suç işlemesine ses çıkartmamamız gerekir.

    peşin edit: sen ne anlarsın sağlıkçıların halinden diyecek arkadaşlar, doktor çocuğu / yeğeni / kuzeniyim. sağlıkçıların ne halde olduğunun da farkındayım. ama sağlıkçı olmanın kimseye suç işleme özgürlüğü vermediğini düşünüyorum.
  • sağlık çalışanı olmasıyla bunun ne alakası var, niye belirtiyor özellikle? karikatür yüzünden davalık olan diğer insanlardan farkı ne?
hesabın var mı? giriş yap