• --bu entarinin öncesi için #43172840 --

    lisenin son yıllarında bir çetele tutuyordum. kısa bir dosya halindeydi. okuma listesi vardı. bir de her kitap için kişisel yorumlarım ve özel notlarım vardı. üniversiteye geldikten sonra baktım böyle olmayacak. dedim ki madem yazılımcıyım. yapayım şöyle bir site de düzene oturtayım. başladım siteyi tasarlamaya. yaparken çok heyecanlıydım doğrusu. bana muhteşem bir fikir gibi geliyordu ve araştırmama rağmen böyle bir site bulamamıştım. sitenin ismini bul, css'ni yaz, php'sini yaz derken mayıs 2012'de site hazır sayılırdı. bir ara gecenin ikisinde harıl harıl kod kasarken arkadaş birden odaya daldı. "lan yasa kitapokuyoruz.com" diye bir site var dedi. siteyi inceledim. kafamdaki siteyi yapmış adamlar. hayallerim suya düştü. bildiğin dumura uğradım. fakat sonra da siteyi inceleyince asp ile yapılmış dandik bir site olduğunu anladım. o zaman da daha düzgün bir şey yapayım ki işe yarasın dedim. sonuç olarak mayıs 2012'de yayına aldık siteyi. sitenin ismi de 1000kitap oldu. slogan da "1000kitap okuma projesi." yaşımdan yola çıkarak ölmeden önce en az kaç kitap okuyabilirim düşüncesiyle 1000 sayısını elde ettim. (yaş 20, iki haftada bir kitap, yılda ortalama 25 kitap olsa bu da 40 sene de 1000 eder.) sonuç olarak bir hevesle yayına aldık siteyi. başlarda kötü olsa da şimdilerde iyi bir yerlere gelmeye başladı.

    an itibariyle 18.332 kitap, 6.311 yazar, 6.161 okur, 2.139 haber, 192 röportaj, 278 alıntı ve 3.605 kitap incelemesi barındırıyor. içeriklerin hepsini kullanıcılar ekliyor. (2016 editi: bu veriler 2014'ten kalma. 2016'nın sonu itibariyle 65bin+ kitap, 20bin+ yazar, 64bin+ okur, 200bin+ alıntı, 60bin+ kitap incelemesi bulunuyor. şu anda kitap sosyal ağı alanında türkiye'nin en büyük sitesi oldu.)

    sonuç olarak ortaya şöyle bir site çıktı: http://1000kitap.com/

    dipnot: entry reklam gibi oldu. fakat 1000kitap başlığına bakanlar hiç entry girmediğimi görebilir. 1 senedir sözlükte yazar olmama rağmen entry giremiyorum bir türlü. yazarların reklam demesinden korkuyorum doğrusu. okuma alışkanlığı kazanmanın yolları başlığını görünce bir şeyler yazasım geldi.

    dipnot2: entry'yi baştan okuyunca ben'li çok cümle kurduğumu fark ettim. aslında kodlar vs fikir bana ait olsa da siteyi ayakta tutan tamamen editörler, kütüphanecilir ve okurlar. insanlar girip kitap ekleyip, profillerini vs güncellemeseydi sanırım 2 ay bile dayanamazdı.

    dipnot4: mayıs 2012'de bir şöyle amatör bir tanıtım videosu yapmıştım. eğlenmek için izleyebilirsiniz: https://www.facebook.com/…0940543620&type=2&theater

    tanım: okuma çetelenizi tutabileceğiniz, kitap arkadaşlıkları kurup, kitaplara yorum yapıp oy verebileceğiniz sosyal kütüphane-ağ.

    edit: video linkini düzelttim.

    ek: bir de goodreads'le tanışma anım var da onu da sonra anlatırım.
  • kendi okuduklarımı arşivlemek ve okuyacaklarımı listelemek için kullandığım site. olabildiği kadar kullanıcılardan uzak durmaya çalışıyorum fakat ne yaparsam yapayım ana akış içerisinde rastgele bir hanımefendinin sikko bir kitap alıntısına maruz kalıyorum. takip etmediğim alakasız bir hülya ile karşılaşıyorum ve hayatımda hiç duymadığım bir yazarın hiç duymadığım sikko bir kişisel gelişim kitabı alıntısıyla karşı karşıya kalıyorum. yaklaşık üç dört aydır ne zaman siteyi açsam, önerilen kişi olarak karşıma gamze diye bir hanımefendi çıkıyordu. kitap eklemek için giriyorum gamze hanım ile karşılaşıyorum. kitap incelemesi için giriyorum gamze hanım ile karşılaşıyorum. en sonunda gamze hanımı engellemek zorunda kaldım. bir süre ayşenur hanıma maruz kaldım. hiç tanımadığım ayşenur hanımın elif şafak okuduğunu beynime kazıdım. ayşenur'a da bastım engeli. şimdi de tuğçe hanım ile uğraşıyorum. tuğçe aldous huxley okuyor. alıntılarında çok fazla yazım yanlışı yapıyor. kusura bakma tuğçe hanım sana da basacağım engeli yakında az kaldı.
  • yeni keşfettiğim site. hemen üyelik aldım. tek tek ekliyorum okuduğum kitapları. alıntılar paylaşılıyor, beğeniliyor, yorum yapılıyor... çok hoşuma gitti. çevreme de reklamını yapacağım bu sitenin.
  • hemen sık kullanılanlarıma kaydettiğim site.
  • güzel site lakin daha kitap eksiği var. hem de öyle kenarda köşede kalmışlar değil, geçen senenin bilindik kitapları, akademik camianın tanınmış kişilerinin çalışmaları filan. neyse zamanla düzelir sorun değil. yalnız ben biraz garip hissettim kendimi, "aha bak ben bu kadar kitap okudum" der gibi (sizler üzerinize alınmayın dostlar tamamen benimle alakalı bir durum), sanki bir şeyleri kanıtlama telaşı var, sileyim mi hesabımı bilemedim.
  • çok geç keşfettiğim bir “kitap takip” uygulaması. goodreads falan kullanıyordum, ilk kez türkçe ve özenli bir uygulamayla tanıştım ve aşırı memnun oldum. ilk izlenimlerime göre de gayet güzel olmuş.

    + okuduğum/okuyacağım kitaplar listesi yapabiliyorsunuz. (benim asıl kullanım amacım. belli bir plan çerçevesinde okumayı seviyorum, en azından ileride okuyacağım hedef kitaplarım var. onları listelemek güzel. kitap çeşitliliği de gayet iyi )

    + en sevdiğim şeylerden biri kitaptan alıntıları yazabiliyorsunuz. küçük notlar gibi. hoş bir ayrıntı olmuş. ne kadar effektif kullanırım bilemem ama iyi bir fikir. kitabın altını çizmeyi tercih edenlerdenim ben; ama ebook okuduğumda kullanabilirim.

    + bu alıntılar da herkese açık olabiliyor. yani başkalarının kitaptan alıntılarını da görebiliyorsunuz. hiç bilmediğiniz bir kitap hakkında bir fikir verebilir diye düşünüyorum, ne kadar kullanırsınız size bağlı. (ben pek tercih etmem çünkü pek rastgele kitap okuyacak vaktim olmuyor, planlı okuyorum belli kitapları)

    +sosyal medya gibi bir platform yapmışlar. sözler paylaşılıyor, başlıklar var, böyle tweet benzeri şeyler var. hiç bana hitap etmiyor ama bir nevi sosyal platform olmuş bir yandan da, ilgilisi elbet var.

    +takipleşme mantığı da var. yani takipçi kasmak mantıksız tabi ama kafadengi birkaç arkadaşının okuduklarını görmek vs fikir verici olabilir. motive edici de olabilir. fena fikir değil ilgililerine.

    genel olarak kitap listelerinden, ekşi-twitter karışımı sosyal platformuna; bir çok kategori seçeneklerinden, alıntılar kısmına kadar iyi düşünülmüş, planlanmış bir uygulama olmuş. goodreads falan kullanmam artık bu gayet işimi görür, zaten orada türkçe kitaplar vs yoktu.
    olmuş bu uygulama, yapanların ellerine sağlık.
  • kimsenin yorumunu, alıntısını vs. okumadan kendi halimde takıldığım muazzam site. kendi deneyimime göre goodreads'ten çok daha kullanışlı ve kaliteli. oluşumunda ve sürdürülmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. umarım sitenin başına bir şey gelmez.
  • yeni tasarımla beraber kullanıcılarına reklamları kapatma olanağı sunmuş site.

    şaka maka türkiye'de hiç karşılaşmadığım bir durum bu. bakalım nasıl tepkiler gelecek.
    şöyleki ziyaretçi trafiğine baktığında 1000kitap'ta kullanıcıların yüzde 80'inden fazlası kayıtlı değil. reklamları kapatmak için de kayıtlı olmak şart. bu durumda zaten reklamların büyük oranda ziyaretçilere gösteriliyordu. ama son gelişme sayesinde kayıtlı kullanıcı sayısı da artacak, insanlar "reklamların dayatılmamasından" hoşnut olarak gıcık da kapmayacaktır.

    edit: bu 1000kitap başlığına paranoyak gibi, hepten sadece ben yazmaya başladım. uzun bir süre yazmayacağım.
  • buram buram analog fotoğraf makinesi kullanan, üsküdar'da ikamet eden, özel bir üniversitede %50 burslu psikoloji okuyan, evi şekil şükül kahve kupalarıyla dolu türbanlı kız kokan site. ayrıca edebiyatta en nefret ettiğim şeylerden biri olan aforizma kültürünü de besliyor
  • bu tabirim biraz kaba olacak, özellikle amacına uygun kullananları tenzih ederek söylüyorum, %90 gibi bir oranda piyasa yapmak isteyen kadın ve erkeklerle dolu bir yer. aforizma, laf dokundurma ve başka şekillerde aklınıza gelen ne varsa her türlü varoşluk diz boyu. beğeni ve takipçi peşinde koşma açısından çakma ınstagram bile denebilir.
hesabın var mı? giriş yap