• şöyle bir baktım da oyunun nasıl oynandığına dair açıklayıcı şeyler göremedim sözlükte. o yüzden bu görevi üstleniyorum hemencecik.

    genel kurallar:

    * oyun 21 taş ile oynanır. nihai amacınız bitmektir fakat dört kişilik oyunlarda genelde taşlar çabuk bittiğinden bitmek zor olduğu için elinizi açarak az puan yemeye çalışırsınız.

    * el açmak: oyunda iki şekilde elinizi açabilirsiniz. ya perlerinizdeki sayıların toplamı 101'i geçmeli ya da en az beş çiftiniz olmalıdır. (bazı yörelerde 81'e de el açılabiliyor ama çoğu yerde açılmaz) böyle bir durumda el açabilecek pozisyonda olursunuz. eğer, yükseltmeli oynuyorsanız (bu kısım oyun başında kararlaştırılır), masada açılmış en büyük eli geçmek zorundasınızdır. masaya ilk defa siz el açıyorsanız yine yukarıdaki gibi 101'i geçmeniz yeterlidir. elinizde bulunan per halindeki bu taşları masaya açarak gösterirsiniz. per olmayan taşlarınız ıstakanızdadır ve oynamaya devam edersiniz. eğer çift açtıysanız daha sonra per açamazsınız. çifte devam etmek zorundasınız. perleri ancak rakibin açılmış eline, eğer bağlantılıysa, işleyebilirsiniz.

    * işlemek / işler taş : diyelim ki hem siz hem de rakibiniz el açtınız. bu durumda siz ıstakanızdaki per olmayan taşları, eğer işliyorsa rakibinizin perine işleyebilirsiniz. örn, rakibiniz siyah 9 10 11 şeklinde per açtı. sizde siyah 12 varsa bu taşı o pere işleyebilirsiniz. böylece ne yapmış oldunuz? elinizdeki bir fazlalık taştan daha kurtularak bitmeye bir adım yaklaştınız.

    * elinizi açmadan taş işleyemezsiniz.

    * eğer elinizi açmamışsanız, üstünüzdeki oyuncunun size verdiği taşı alamazsınız. yerden çekmek zorundasınız. taşı almak için elinizi açmış olmanız ya da alıp elinizi açmanız gerekiyor.

    * eğer altınızdaki oyuncuya işler taş atarsanız 101 puan ceza yersiniz.

    * oyunda taşlar bittiğinde elinizi açmamışsanız 200 ceza puanı yersiniz (bunlar yörelere göre değişiklik gösterebiliyor). elinizi açmışsanız elinizdeki kalan taşların toplamı kadar ceza yersiniz. eğer yere çift açmışsanız, taşlar bittiğinde elinizdeki kalan taşların toplamının iki katı kadar ceza yersiniz.

    * eğer açılmış perlerde okey varsa bu okeyi şu şekillerde alabiliyorsunuz. eğer sıralı bir perde ( 9 10 11 gibi) okey varsa okeyin yerindeki taşı koyarak direkt okeyi alabilirsiniz. eğer 12 12 12 gibi bir per varsa ve bunların birinde okey kullanılmışsa o 12'lerin dört rengini de tamamlamadan okeyi alamıyorsunuz. eğer bir çiftte okey varsa o çifti bulduğunuzda okeyi alabiliyorsunuz.

    * oyun biri bitene veya yerdeki taşlar bitene kadar devam ediyor.

    bazı detay bilgiler:

    * 12, 13, 1 şeklinde per yapma olayı 101'de yoktur.

    * eğer oyun sonunda el açmışsanız ve başka bir oyuncu bittiyse ve sizin elinizde okey kaldıysa (yani bir şekilde bitme ihtimalinize karşılık okeyi elinizde tutma riskini almışsanız, o okey 101 ceza olarak değerlendirilir. oyun sonunda yiyeceğiniz ceza hesaplanırken, elinizdeki taşlar +101 olarak yazılır. (daha önce de dediğim gibi puanlamalar yöreden yöreye çok farklılık gösterebiliyor. eğer ilk defa bir grupla oynuyorsanız bunları önceden kararlaştırmak çok mantıklı)

    * eğer yerdeki taşlar bittiği için oyun bitmişse, elini açamamış olanlara direkt 200 ceza yazılır. elini açmış olanlar, elinde kalan taşların toplamı kadar ceza yerler. çift açmışsa, elinde kalan taşların toplamının iki katını yerler.

    * eğer biri bittiği için oyun bitmişse, adam kimse el açmadan direkt elden bitiyorsa 400 siler kazanır. diğer oyuncular da 400 ceza yerler. eğer yine kimse el açamamış fakat adam elden bitemediyse, (yani daha önceden elini açıyor, bir sonraki turda yerden, ıstakasında kalan taşlardan per olacak taşı çekiyor ve o peri de açarak bitiyor) bu durumda 200 siler kazanır, diğerleri de 200 ceza yer. eğer yerde açılmış eller varken biri bitiyorsa, biten kişi 200 siler alır, elini açmış olan kişi elindeki sayılar kadar ceza yer. elini açamamış olanlar 200 ceza puanı yerler. eğer biten kişi okey atarak bitiyorsa veya çifte bitiyorsa bahsedilen sayılar 2 ile çarpılarak yazılır. (entryde bir çok kısımda defalarca yazdığım gibi, bu puanlamalar yöresine göre epey farklılık gösterebiliyor.)

    *normal 101'de eğer elden bitiyorsanız genelde 101'i geçme zorunluluğu getirilmez ancak yükseltmeli oyunda elden bitecek olsanız dahi, yerdeki açılmış en yüksek eli geçmek zorundasınızdır. bunun yüzünden eli bitmesine rağmen, yerdeki açılmış eli geçemeyerek 200 ceza yiyen ne yiğitler gördü bu gözler.

    ufak tefek öneriler:
    oyunda 101'i geçtim heemen elimi açayım diye düşünmeyin. eğer eliniz iyiyse, atıyorum 45 falan diyebilme ihtimalini yüksek biçimde taşıyorsa, elinizi açmadan son turlara kadar beklemek daha mantıklıdır. (yükseltmeli oynandığını varsayıyorum.) aksi halde elinizi açtığınızda elinizi belli etmiş oluyorsunuz ve rakipleriniz açtığınız ele bakarak kendi işlek taşlarını kenara ayırıyorlar.

    işime yaramıyor diye büyük taşları hemen sallamayın. onlar ileriki turlarda çok işinize yarayacak taşlar olabilir. elinizde bir adet boşta 11 tutmak (genelde) 123 şeklinde per tutmaktan daha mantıklıdır. en kötü işlek taş olur o. atacak taşınız kalmadığını düşündüğünüzde 123 şeklindeki peri bozmak en rasyonel eylemdir.

    çifte gitmeseniz dahi, elinize default gelmiş çiftleri koruyabildiğiniz kadar korumaya çalışın. bakarsınız biri çift açar, siz de o kenarda tuttuğunuz çiftleri hemen işlersiniz ya da hayvanın biri 48 der, sizin eliniz fakir gibi 34 anca diyordur. bu durumda elinizi çifte çevirme şansınız olabilir.

    atılan taşları takip edin tabi ama, asıl ilginizin odağı olması ereken kişiler sürekli yüksek taşlar atan adamlar olmalı. yoksa genelde herkes 1, 2, 3 falan atar. bu kişiler ya bitmeye oynuyordur ya da çifte gidiyor olabilirler.

    diyelim ki iki oyuncu da el açtı. oyuncu 1'in açtığı bir perde okey kullanılmış. "12 12 okey" gibi bir per. bu durumda sizin elinizde bulunan 12 bu pere işliyor olabilir ancak bunu amele gibi hemen işlemeyin. yoksa okeyin alınması için tek taş bırakmış oluyorsunuz. sizde olmayan 12'yi tutan kişi, sırtlan gibi onu beklettiği için siz işledikten sonra hemen kendi 12'sini de işleyerek o okeyi alabilir. bu tür taşları son turda işlemek daha mantıklıdır.

    şimdilik aklıma gelenler bunlar. herkese bol şans. gözünüzü açın işlek atmayın hoşaflar. dayarım 101'i tabelya hemen kaçmaz.
  • - dört, ondört, yirmiiki, otuz, yan on kaç eder lan? has.tir açmadı.
  • amerikan standartlarına dayanan üniversite eğitim sistemlerinde, herhangi bir konu ile alakalı ilk dersi temsil eden nümerik kod, math 101 , eng 101 vs...
  • okey taslariyla oynanan ama okeyden bin kat daha zevkli olan oyunun adi.
  • introduction to hede, principles of hödö gibi derslerin, ders kısaltmasından sonra gelen uzantısıdır. hed101, hod101 gibi.
  • düz okeyden daha farklı ve düz okeye göre kat kat daha eğlenceli oynanan oyun. zaten 101i bilen adam düz okey oynamaz, oynarsa sıkıntıdan patlar.

    şayet günü gelir meb bakanı olursam çıkaracağım kanun hükmünde kararnameyle bu oyunu okul öncesi eğitimin zorunlu dersi haline getireceğim. böylece anaokuluna giden minik yavrucaklarımıza sayıları sevdirip, kronikleşen matematik sorununa bir nebzede olsa yardımcı olmak istiyorum. minikler sadece sayıları sevmeyecek, parti vurmayı da öğrenecek. minikleri meşakatli hayat yolculuğuna erkenden hazırlamış olacağım.
    ekstradan topluma da faydamız dokunacak. şöyleki; artık bizden sonraki nesil 101e dördüncü aramayacak.

    son olarak;
    bu yazının ve bu orjinal fikrin tüm hakkı bende saklıdır.
  • kuralları şehirden şehire ve hatta kahveden kahveye değişen oyundur. şu oyunu aynı oynayan iki gruba rastlamadım neredeyse. yok çifte gidenin taşı alınmaz, yok çifti olanın attığı taş alınmaz. yok biri çift deyince şundan aşağı açmamak, son taşa bitememek, 4 çift bir seri açabilmek, göstergeyi çifte giderken okey yerine kullanmak. yok mu bunun bir standardı?
    en kral şekli gamyun.net da oynanır.
  • bu oyunda her oyuncuya 21'er taş düştüğü için geriye kalan çekilecek taş sayısı çok az kaldığı için oyun hemen bitmektedir. bilen birisiyle oynamak çok zevk verir. bilmeyene ise anlatmak ve onu oyuna alıştırmak derttir. cezalı oynanırsa daha zevkli olur, cezaları şu şekilde sıralanabilir.
    -yere, işler taş atarsan,
    -yere açtığın okey'in, başka bir oyuncu tarafından yerine taş konulup alınırsa,
    -çifte açtığında elinde kalan sayıların toplamı 101'i geçerse,
    -oyun sonunda elinde okey kalırsa,

    mevcut puanına 101 eklenir.

    bu sebeple eline okey gelse bir derttir, gelmese bir derttir, okeyin varsa açmak için daha önce çıkmış taşların yerine koyarak alınmamasını sağlamaya çalışırsın. o da olmuyorsa ardışık sayıların arasına değil, iki tane farklı renkli iki sayının yanına koyarsın ki okeyin alınma ihtimalini düşürmeye çalışırsın.

    oyunda taş takibi çok önemlidir bu durumda da.

    oynaması aslında çok kolay, kolay olmasına rağmen zevkli, (bu kadar kolay ve zevkli oyun az bulunur), hemen bitmesiyle tadını damağınızda bırakan bir oyundur. bir parti biter, hemen diğerine başlamak ister insan.
  • dörtte üçü kullanılmış yapıştırıcı. *
    (bkz: 404)
  • okey taşları ile oynanan, tasların yediser yediser dizildigi, her oyuncunun 21 tas aldıgı. bir oyun. bir sure sonra o kadar sarıyor ki normal okey oynayanlara "ne yapıyor lan bunlar boyle" diye bakıyorsunuz. bir kez ogrendikten sonra normal okey onayanını gormedim henuz. elinizdeki perlerin toplamı 101 e ulaştıgında elinizi acabiliyosunuz. okeyde oldugundan biraz daha uyanık olmanız gerekiyor. biraz daha beceri istiyen bir oyun+-, cezaları falan biraz abartırsanız (ki batman'lılar ceza olayının suyunu cıkarmış durumdalar...) saatlerce şakır şakır oynanabilecek bir oyun. antep'in batısından itibaren oynayanına rastlamadım. ankara'da bir cafede gormustum birilerinin oynadıgını...diyarbakır'da sur diplerindeki cay bahcelerinin yakınından gecerken sıkırtılar yol boyu bitmezdi. duydum ki yıkmışlar simdi oraları, nerde oynarlar bilmem...
    velhasıl keyiflidir...
hesabın var mı? giriş yap