• 11 ocak 2020 sabah 06:28 - 08:34 arası marmara denizi tekirdağ açıklarında 24 tane küçük deprem meydana gelmiştir. elbette depremi önceden tahmin etmek mümkün değil, ancak çok kısa sürede bu kadar sık deprem olması çok normalmiş gibi gelmedi. konu hakkında bilgisi olan arkadaş varsa lütfen bizi aydınlatsın.

    kaynak: http://udim.koeri.boun.edu.tr/zeqmap/osmap.asp

    1999 izmit depremi öncesi de buna benzer sismik aktivite yaşanmış. deprem fırtınasının büyük depremleri tetiklediğine dair kesin bir bilgi yok ama büyük deprem olma ihtimalini artırdığı düşünülüyor.

    konu hakkında yazılmış bir makale: https://academic.oup.com/…/article/169/1/259/649669

    edit:
    açtığım başlıkta ve girdiğim ilk entry'de ne kanal ne de istanbul kelimesi var, buna rağmen konuyu gündeme getirenler olmuş. şimdi birkaç şeyi açıklayayım:

    1. kanal istanbul depremi tetikleyemez, bilimsel olarak böyle bir şey mümkün değil. siz yere kazma vurdunuz diye deprem olmaz.

    2. haarp diye bir silah yoktur, yapılamaz ve yapılması mümkün değildir. mariana çukurunda atom bombası patlatırsanız bu bir depremi tetikleyecektir fakat depremin nerede olacağını bilemezsiniz. yani haarp deprem tetiklese bile istenen bölgede bir deprem yaratması söz konusu değil. amerika istanbul'da deprem oluşturacağım derken texas'ta 9 şiddetinde bir depreme sebep olmayacağının bir garantisi yok. siz olsanız nişan alamadığınız silahı kullanır mısınız?

    3. deprem fırtınası illa büyük bir depremi tetikleyecek diye birşey yok. sadece önlem almamıza gerek olup olmadığını öğrenmek için açtım başlığı.

    yani amacım siyaset yapmak değildir, sadece insanları bilgilendirmektir. sabahın köründe deprem olabilir diye arayıp uyandırdığım arkadaşım bana sizin kadar laf etmedi, hatta teşekkür etti.

    çok sonradan gelen edit:
    teşekkür eden ve destekleyen arkadaşlar olmuş çok sağolun. sabah kanal mevzusu açılınca sinirlenip yazdığım kısmı siliyorum. umarım korktuğumuz gibi büyük bir deprem olmaz.

    büdüt:

    @kenjin adlı arkadaşımızın attığı mesajı da ekliyorum. kanal istanbul depremi tetikler veya tetiklemez, o konuda kendi fikrimi söyledim sadece, yanlış anlaşılmasın:

    --- @kenjin in ---
    (#100368025) kesin bir dille kanal istanbul depremi tetikleyemez denemez. bilimsel olarak böyle birşey olamaz demek için de kaynak göstermek gerek, ki tarihte yaşanmış örneği var: http://www.australiancoalalliance.com/…rthquake.htm

    1989'da avustralya'daki depremi civardaki kömür madeninin tetiklediği bilimsel çalışmayla iddia ediliyor.

    kısacası kesin bir dille tetiklemez demek yanlış. milyarlarca metreküp toprağı bir yerden hareket ettiriyorsun. bunun sonuçlarını kestirmek kolay değil.
    --- @kenjin out ---
  • epeyce sıkıntılı görünüyor. lütfen herkes önlemlerini alsın ve sevdikleri insanlara haber versin. dikkatli olmakta fayda var. deprem çantalarınızı kontrol edin.

    işi şansa bırakmayın.

    edit: haklıydım. iyi ki tüm tanıdıklarımı uyarmışım. gerisi gelebilir, öncü olabilir. herkes çok dikkatli olsun.

    4.4
  • keşke devletin böyle olağanüstü durumlarda açıklama yapacak, insanları bilgilendirecek bir kurumu olsa. böylece insanlar neler olduğunu oradan öğrense de boş insanların yaptığı açıklamalar sonundaki panik yapmasa.
  • kandillinin sitesine girince korktum. uykulu ve açılamayan gözlerim cin gibi oldu.
    bu ne amk :/
  • "acaba?" dedirten depremlerdir.

    kandilli'nin sitesinde gözlerim yanıltmadıysa an itibariyle 33 deprem saydım.
    hepsi aynı yerde...
    3 saat içinde...
  • hani şu sürekli bahsedilen, kırılmayan bölgenin (5.8’i üreten) ucunda olan depremler silsilesidir.

    paniğe gerek yoktur lakin uzman birilerinin ciddi bir şekilde izah etmesi gerekiyor diye düşünenlerdenim.zira ülkede önüne gelen deprem yorumcusu.
  • büyüklükleri 0.9 ila 3.1 arasında değişen ve halen devam eden depremlerdir. kanalcıların itibar ettiği bir din adamı tarafından kanalın yapılmaması için ilâhî ikaz olduğuna yönelik açıklama gelirse fena olmayacaktır. kaldı ki kanal güzergahında olası depremin çok şiddetli sonuçlara yol açacağı yadsınamaz bir gerçek olarak uzmanlarca vurgulanmaktadır.
  • ya bu kadar deprem olması normal mi?yani böyle üst üste olupta sonra duran var mı?yoksa aynı izmit gibi önce bu kadar olup sonra hep patlıyor mu? bir bilgilendirme verseniz iyi olur.ayrıca herkes adalar fayı beklerken şarköy fayı ne alaka şimdi hareketlendi onu anlamadım.yoksa bu fayla adalar fayı bir bütün mü? kafam da deli sorular oluştu bir anda lan şu ülkede sakin bir gün olmayacak mı
  • bu depremler olsa da olmasa da zaten istanbul büyük bir deprem bekliyor gelecekte. gelecek belki 1 gün sonra belki 1 hafta belki 10 yıl sonra. daima hazırlıklı olmaktan başka bir çare yok ne yazık ki, zira yaşadığımız coğrafya deprem coğrafyası. bu sadece istanbul ilinde değil, diğer bütün deprem bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımız içinde geçerli.
hesabın var mı? giriş yap