• (bkz: 12 mart)
  • istiklal marsinin kabulunun 50nci yili.
  • ogün sanlisoy'un doğumgünü.
  • hikmet kıvılcımlı ' nın ebediyete kadar ülkesini terk ettiği tarih.

    iyice ilerlemiş olan kanser hastalığına çare bulabilmek adına yurt dışına çıktığı ana dek, durmadan yazmış, tartışmış ve mücadelesine sonuna dek bağlı kalmıştır.
  • bugün 50. yıldönümü
  • 71 yılının 71. günü. 2001’e 30, 2016’ya 45 kala.
  • "12 mart 1971 tarihini hatirlayan var mi?
    "sosyal uyanış ekonomik gelişmenin önüne geçti" denilerek, 12 mart 1971 tarihinde temel hak ve özgürlüklere el konuldu, önemli kısıtlamalar getirildi. "ara bir rejim" kuruldu. genel kurmay başkanı ve üç kuvvet komutanı hükumetle ilgili olarak cumhurbaşkanına muhtıra vererek hükumeti düşürdüler..
    muhtıra sonrası yapılan operasyonlarla birçok kişi gözaltına alınıp hapse atıldı, ışkence gördü, darağacına gönderildi.
    ilerici, demokrat ve devrimci insanlarla birlikte gençler, "sosyal uyanışın" sorumluları olarak görüldüler..mahir çayan ve arkadaşları sığındıkları bir evde sağ olarak yakalanmaları mümkünken, bombalanarak yaşamları sonlandırıldı..
    deniz gezmiş,yusuf aslan ve hüseyin inan da suç işlemişlerdi!..emperyalizme karşı çıkıp sosyal uyanışa katkı yapmışlardı. onlar da dar ağacına gönderildiler.
    türkiye işçi partisi başkanı behice boran ve arkadaşları içeri atıldı.tip kapatıldı..egemen anlayışın dışında olan düzen karşıtı tüm düşünce ve fikirler tehlikeli görüldü..demokrasiden, çağdaş gelişmeden ve evrensel hukuktan yana olan bir çok aydın insana işkence yapıldı. gerici ve bilim dışı eğitimin önü açıldı.türkiye öğretmenler sendikası(tös)kapatıldı, fakir baykurt ve arkadaşları aydınlık fikirleri nedeniyle tutuklanarak özgürlükleri engellendi..
    inşaat mühendisleri odası ve diğer meslek odalarının yöneticileri devrimci, demokrat, ilerici ve sosyal uyanıştan yana olmalarının bedelini ağır bir şekilde ödediler..
    harun karadeniz, kanserli kolunu tedavi ettirmek için yurtdışına çıkması engellendi..
    geri kalmanın sosyolojisi ve bugünkü eğitim sisteminin yapı taşları o günlerden döşenmeye başlandı..
    bu nedenle dünü iyi bilmeden bugünleri doğru yorumlamak olanaksızdır..
    dün yoksa bugün, bugün yoksa yarınlar da yoktur..olaylar arasındaki diyalektik bağı sağliklı bir şekilde yorumlamadan günümüzün sorunlarını anlamak kolay deyildir. geçmiş bugünün, bugün de geleceğin aynasıdır...bu nedenle egemen kesimler dünün ve bugünün kurumsal boyutunu ve önemini yok sayarak insanların, özellikle de gençlerin "anlık ve günlük" olaylarla ilgilenmelerini istiyorlar..
    her olayın geçmişle bir bağlantısı var. bugünü doğru yorumlayabilmek için 12 mart ve 12 eylül darbelerinin neden ve sonuçlarına bakmak gerekiyor...ülkemizin eğitim sistemine ve geri kalmışlığının nedenlerini sorgulayarak iyi bir analiz yapmak gerekiyor...
    ilericilerin, demokratların, devrimcilerin, yurtseverlerin ve gençlerin ezilmek istenmesinin nedenlerine iyi bakmak gerekiyor..
    gecmiş bugünün, bugün ise geleceğin aynasıdır..
    12 mart darbesi bugünlere ışık tutan gençlerimizi ve aydınlarımızı ezmeye çalıştı..kapitalizmin sömürüsünün sürmesi için emekten yana olan örgütlü güçleri yok etmeye çalıştı. onların yöneticilerini haksız bir şekilde cezalandırdı..12 mart darbesi, 12 eylül anayasası ve 12 eylül iktidarının kaldırımlara döşenen ana taşı oldu..
    yine de sosyal uyanışı durdurup onun önünü kesemedi 12 mart.
    12 mart darbesine karşı direnen ve ülkemizin aydınlık geleceyi için yaşamlarını ortaya koyan tüm yurtseverleri sevgi ve saygıyla anıyorum..
    12 mart 2024
    cemal gökçe"
hesabın var mı? giriş yap