• ty roberts'in yöneteceği uyarlama. tarihi spor filminde martin sheen, robert duvall, vinessa shaw, luke wilson kadrodan bazı isimler.

    --- spoiler ---

    12 mighty orphans tells the true story of the mighty mites, the football team of a fort worth orphanage who during the great depression went from playing without shoes—or even a football—to playing for the texas state championships. over the course of their winning season the underdogs and their resilient spirit became an inspiration to their city, state, and an entire nation in need of a rebound, even catching the attention of president franklin d. roosevelt. the architect of their success was rusty russell (luke wilson), a legendary high school coach who shocked his colleagues by giving up a privileged position so he could teach and coach at an orphanage. few knew rusty’s secret: that he himself was an orphan. recognizing that his scrawny players couldn’t beat the other teams with brawn, rusty developed innovative strategies that would come to define modern football.

    martin sheen, vinessa shaw, wayne knight, jake austin walker, treat williams, ron white, scott haze, and robert duvall also star. pic, written by roberts, lane garrison and kevin meyer was adapted from jim dent’s bestselling book of the same name.

    --- spoiler ---
  • bugün izlediğim filmdir. aslında bu tarz başarıya koşan, gençleri hayata tutturan gerçek hayattan alıntı ya da esinlerek uyarlanmış çok spor filmi yapıldı.bu da bunlardan bir tanesi.diğer filmlerden olayı farklı kılan kısımlardan biri ise bu sefer koçumuzun futbol hakkında zerre bir bilgisi olmadan başarması ki, zamanında bunun gerçek hayatta ve o olanaklara göre, savaş zamanı sonrası gerçekleştirmesi büyük bir başarıdır.filmin işleyişi, her ayrıntıya girmeye çalışması ve izlenebilir bir tempoda gitmesi ile benim hoşuma giden bir yapım oldu.
  • spor filmlerini sevenler kaçırmasın, finaldeki sürpriz için bile izlenebilir, başarılı oyunculuklar, akan film, temposu da güzel...
  • çoğunlukla gerçek olaylara dayanan, amerikan futbolu adına tarihsel bir hikaye.
    ft worth texas, 1930'ların sonu. aileler hala büyük buhran'dan muzdarip, bazıları bu yüzden intihar etmiş ve çocukları yetim kalmış. kimine de bakamayıp yetimhaneye bırakmışlar. işte yetimhaneye eski bir sporcu ve 1. dünya savaşı kahramanı olan yeni bir öğretmen ve koç gelir, lise futbolu oynamanın çocukların umutsuz durumlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olacağına inanır. ancak ne var ki görünüşe göre hiçbiri nasıl oynanacağını bilmemek bir yana ömründe futbol topu bile görmemiştir...

    90'ların benzer filmleri tadında bir yapım. hatta 90'lar sinemasından çok sevdiğimiz isimler de küçük küçük rollerde karşımıza çıkıyor. filmin dramı ve o yıllarda ki hayata dair yönü sporun önüne geçiyor ki bu sayede izlenebilirliği ve sürükleyiciliği artıyor. bu tarz filmlerde gördüğümüz klişeler elbette var. zaten yaşadığımı hayat bir klişeler yumağı değil mi?
    kendisi de bir teksaslı olan luke wilson koç rolünde çok iyi oynamış. ona yardımcı rolde 80 yaşında ki martin sheen'in de geri kalır yanı yok.
    bazı ayrıntılar dramatik etki için değiştirilmiş ancak film çoğunlukla doğru. çocuklardan birkaçı üniversiteye ve hatta profesyonel futbol kariyerine devam etti.
    gerçek olaylara dayanan filmlerin sonunda ve hatta içerisinde gerçek görüntülere yer verilmesi taraftarıyım. bu yüzden film benden +2 daha fazla oy aldı.

    eleştirel yanı "12 mighty orphans "daki hikaye gerçek.... ya da en azından çoğunlukla gerçek. ancak gerçek hikayelere dayanan diğer pek çok film gibi, hikayeyi daha sinematik hale getirmek için orada burada büyük değişiklikler yapılmış. dolayısıyla, yetimler yurdunun sadece 12 oyuncudan oluşan bir takım kurduğu ve gerçekten de şampiyon oldukları doğru olsa da, zaman çizelgesinin büyük bir kısmı kısaltılmış ve bazı şeyler 'düzeltilmiş' (franklin roosevelt'in hikayeyle hiçbir ilgisi olmamış ve kötü kalpli rakip koç yok).

    spor filmlerine özgü birkaç klişenin yanı sıra değişiklikleri de göz ardı ederseniz, hikaye hala ilham verici ve büyüleyici. keşke filmler tam olarak ne olduğunu gösterse.
  • klasik temalı ama sıkmadan keyifle izlettirdi. adamların spor aşkı o yıllarda bile lise turnuvaları olması ayrıca hep kıskançlık sebebi olarak bende kaldı
hesabın var mı? giriş yap