• günümüzde yunanistanın hava sahası ve ege denizindeki sınırı 6 mil olmasına karşın yunanistan uluslararası platforma ve icao'ya bu sınırı 10 mil olarak ilan etmiştir..yunanistan'ın bu yöndeki uygulamaları,ülkenin 1931 yılında hazırlanan bir kararname ile, yalnızca havacılık ve polis sorunları için ulusal karasuları sınırını 10 mil olarak saptadığını açıklaması ile gündeme gelmiştir. bu dönemde, yunanistan'ın karasuları 3 mil olarak kabul edilmiş olmasına karşın ulusal hava sahası 10 mildir.türkiye'de aynı şekilde duyuru yaparak bunu kabul etmediğini belirtmiştir,şu anda yunanistan bunu 10 mil den 12 mile çıkarmaya çalışmaktadır.yıllardan beri bu sürtüşme devam etmektedir..
    (bkz: kardak krizi)
  • isin ilginci bir yunana bu sorunu sorarsaniz garip bir cevp alirsiniz: "vre, siz 12 mile cikarmak istiyordunuz". turk: "yok be, siz istiyodunuz". turk - yunan dueti :" hassiktirr, ulan feci kandirilmisiz"
  • yunanistanın, türkiyenin imza atmadığı ve açık denizler ile ilgili olan (anlaşamadığımız nokta işte bu, türk tezine göre ege bir açık deniz değil, yunanlılara göre ise öyle) bir anlaşmanın verdiği hakka istinaden karasularını 12 mile çıkarma haklılığını vurgulayan tez. bu tez yunanistan tarafından sürekli koz olarak kullanılmakta ama türkiyenin bu kararın uygulanmasını casus belli saymasından ötürü uygulamaya girememektedir.
  • türkiye'nin 1974 kıbrıs çıkartmasına misilleme yapmak için yunanistan'ın tek taraflı olarak almaya çalıştığı karardan ortaya çıkan sorundur.

    karasularının 6 mil olarak devam etmesi durumunda, ege denizi'ndeki paylar;
    yunanistan: %35, türkiye: %8.8, açık deniz: %56 iken, 12 mile çıktığında ise durum;
    yunanistan: %63.9, türkiye: %10, açık deniz: %26.1 olmaktadır. bu durum hem türkiye ve hem de bu denizi kullanan diğer ülkeler için bir sorundur, en azından bu açık denizi kullanan ülkeleri de ilgilendirmektedir.
  • gani mujdenin cok guzel hicvettigi sorun. ganiye gore yunanlilar bunu yaptigi zaman, yunan gemileri sulu'nun banyosuna kadar girer.
  • bugün gördüğüm aşağıdaki ilgili haber ile şok olduğum konudur:

    "muhalefet yanlısı eleftros tipos ise, ankara'nın 'karasularınız ve hava sahanızın genişliğini 8 mil yapın' önerisi getirdiğini, atina'nın ise buna yanıt vermediğini öne sürdü."

    bu haberin tamamen uydurma olduğunu düşünüyorum, öyle olduğunu umuyorum aksi takdirde bu türkiyenin tamamen haklı olduğu ve uluslararası hukukun tamamen kendi yanında olduğu bir konuda geri adım atması demek olduğundan, türkiyeye ilişkin kalan son umutlarımın da tükenmesi demek olacağından öyle olmasını diliyorum.
  • bir benzerı de futbol sahalarındakı 9 metre 15 santim sorunudur.. hatta olympiakoslu futbolcular barajın 12 metre kurulmasını istiyolardı garip bi şekilde. yeni yeni anlıyorum.
  • ayrica yunanistan iddia ettigi tezlerle, kendisini, dunyada hava sinirlari ile kara/deniz sinirlari birebir ortusmeyen tek ulke haline getirmektedir ki buna tek "hassiktiriniz cok pardon, olur mu oyle sey" diyen tek ulke de turkiye degildir.
hesabın var mı? giriş yap