• hacettepe üniversitesi biyoloji topluluğu (hubito) tarafından aşağıdaki yazıyla kutlanan önemli gün:

    "bugün, 12 şubat 1809'da dünyaya gelen charles robert darwin'in doğumunun 208. yıl dönümü ve 2017 yılı ise baş eseri olan türlerin kökeni'nin yayınlanmasının 158. yıl dönümü.

    1859'da yayımladığı “on the origin of species” (türlerin kökeni) adlı kitabı, canlıların doğal seçilim yolu ile ortak bir atadan evrimleşerek çeşitlendiği fikrinin geniş kitleler tarafından kabulünü sağlamıştır. “the descent of man, and selection in relation to sex” (insanın türeyişi) kitabında insanın evrimini ve cinsel seçilim fikrini ele almıştır. “the expression of the emotions in man and animals” (insan ve hayvanlarda duyguların ifadesi) isimli kitabında ise insanların ve hayvanların duygularını ifade ediş şekilleri arasındaki benzerlikleri ortaya koymuştur.

    günümüzde, köklerini darwin'in fikirlerinden alan “modern evrimsel sentez”, charles darwin'in ortaya koyduğu doğal seçilim yoluyla evrimin, populasyon genetiği ve paleontoloji bilimi başta olmak üzere diğer alanların katkılarıyla ortaya konulmuştur ve darwin'in evrim teorisi'nin güncellenmiş bir halidir. evrim teorisini daha iyi anlamak için, douglas futuyma'nın palme yayınları tarafından türkçe çevirisi yayınlanmış olan “evrim” isimli kitabını ve freeman&herron'un "evrimsel analiz" isimli kitabını öneriyoruz.

    biz de, hacettepe üniversitesi biyoloji topluluğu olarak, türkiye'de son zamanlarda lise biyoloji dersi müfredatında bulunması bile tartışmalı olan evrim teorisi ile ilgili theodosius dobzhansky'nin şu sözünü hatırlatmak isteriz:

    "evrimin ışığı olmaksızın, biyolojide hiçbir şeyin anlamı yoktur."

    dünya darwin gününüz kutlu olsun!"
  • nedir peki darwin'i bu kadar önemli kılan?

    darwin'in bir doğa yasası olarak evrimi keşfetmesi ve onun üzerine giderek yaptığı çalışmalar sayesinde, bu doğa yasasını izah eden kurallar bütünü olan evrim teorisi'ni inşa etmesi, sadece biyolojiyi değil, sayısız bilim dalını kökünden değiştirdi, yepyeni bilim dallarının doğmasını sağladı, var olan bilim dallarında paradigma değişimlerine neden oldu ve daha önemlisi, bugüne kadar sahip olduğumuz en güçlü sorulardan biri olan "biz nereden geldik?" sorusuna, bugüne kadar verilmemiş kadar açık, net ve nihai kabul edilebilecek bir cevap verdi.

    darwin, yapısal olarak çok zeki bir bilim insanı değildi. hani einstein'a, tesla'ya falan atfedilen özelliklerden yoksundu. ancak darwin, belki de diğer hiç kimsede olmayan düzeyde bir gözlem gücüne sahipti. bu yeteneği, araştırma ve yeni şeyler keşfetme tutkusuyla birleşince, evrim teorisi'nin inşası da kaçınılmaz oldu.

    bugün darwin'in inşa ettiği bu teoriyi, mimarlıkta, ekonomide ve daha önemlisi, mühendislik dallarında bile kullanıyoruz. bu da, evrimin ne kadar güçlü bir doğa yasası olduğu ve hayatlarımızın ne kadar içerisinde olduğu gerçeklerini gösteriyor.

    bilime yaptığın her türlü katkıdan ötürü teşekkürler darwin! :) iyi ki doğdun!
hesabın var mı? giriş yap