• fenalık geçiren kıza geçmiş olsun ama içindeki diğer 253 yolcuya daha bi geçmiş olsun. hani uçak 7 saat istanbul üzerinde tur atacağına kuzey kutbuna ne biliyim en azından bir svalbard’a falan gidip gelseydi keşke yani empati yapıyorum 7 saat boyunca devasa bi tenekenin içinde sürekli bağcılar, gaziosmanpaşa esenler manzarasına tepeden maruz kalıyorsun..ne zor bi imtihan. uçaktaki yolcuların hepsi ekmeğe falan bastı herhalde kuran yırttılar başka açıklaması yok. geçmiş olsun yine.
  • işin cahili olarak anlamadım bir nokta var. acil bir durum var. geri dönelim diyorlar ama 7 saat sürüyor. nerede kaldı bunun aciliyeti.
  • ılginc bir ucus.

    sorular sorular sorular...

    fuel dump opsiyonel bir sistem. o sistem olsa da burada asil karar kaptanin. o ne derse o olur ve olmus zaten. kalkisi muteakiben olay oldugu icin muhtemelen ucagin ana base'i yakinlarinda durmanin mantikli olacagini degerlendirmis ve yakit azaltmaya gitmis. hic bozmayip rotadan devam edebilirdi ama bu defa da yol uzerinde cok alakasiz bir yere inmek zorunda kalabilirdi. simdi size soylemesi kolay geliyor ama daha once hic inmediginiz bir piste inmek sorun yaratabilir.

    simdi musaadenizle buralar gene havacilik uzmanlariyla dolmus ve dolacak ama bu mevzuda 14 yillik tecrubeli biri olarak anlatalim.

    fuel dump cok nadiren kullanilan bir sistem. bu sistem ucagin yakitini guvenli inis agirligina cekmek icin kanat tanklarindan disariya atiyor. guvenli inis agirligi inis takimlarina zarar vermeden inmeye izin verilen maksimum agirlik. eger bir ucak cok agirken inerse en kotu ihtimalle inis takimlari kirilabilir/katlanabilir veya pistte duramaz topraga cikar veya frenler asiri isinir tekerleri yanmaya kadar gider. riskli bir durum. ha burada kaptan risk alip inebilirdi ama gerek yok o riski almaya.

    (#71367994) okyanus otesi ucusla fuel dump'in ne alakasi var? okyanus ortasinda yakit mi bosaltacaksin? arti meraklanmayin okyanus otesi ucanlar deneyimli, saati fazla olan pilotlar. ayrica ucus ekibinden birinin rahatsizlanmasi da aldiklari egitimin bir parcasi. herkes hazirlikli yani herseye.

    (#71368416) daha once hic inilmemis yabanci meydanlara inmek buyuk risktir. o nedenle kaptan burada yola devam etmemistir. ayrica ucakta doktor olmasi o doktorun o ucakta gorulen saglikla ilgili her turlu soruna yetecek anlamina gelmez. neticede o doktor da bir yolcu ve tum yolcularin sorumlulugu once kaptanda daha sonra kabin ekibinde.

    (#71368518) cinayete tesebbus mu!??? abartmayin fuel dump ile ucus emniyeti ve cinayet arasinda nasil bir bag olabilir? su yazilan entry bir daha okunursa mantiksizligi anlasilacak. ayrica okyanus gecisli ucuslara verilen ucaklatin standartlari belli. fuel dump opsiyonel bir sistem ve bir daha yazalim bu sistemin amaci yakit azaltmak. okyanus uzerinde yakit mi azaltacaksiniz ki konuyu cinayete bagladiniz!?

    (#71368668) ucakta yangin cok farkli bir emencisidir ve elbette yakit makit azaltmayip hemen inilip ucagin tahliyesini gerektirir. bu tip cok tehlikeli durumlarda elbette yakit azaltma filan yok en kisa yoldan ineceksin der kitap.

    (#71368672) burada kaptan inisiyatif almis ve inmeye karar vermis. bunun icinde donmus durmus havada. emercensi deklare edilmez bu durumda, emercensi demek ucagin boktan bir durumda oldugunu bildirmektir. burada kaptan divert etmeye karar vermis sadece. ve evet emercensi dediginizde o lafi geri alamiyorsunuz. ha indikten sonra dersiniz ki inerken emercensi durumu ortadan kalkti ama emercensi raporu mutlaka sivil havaciliga cekilir cunku kuleyi oyle bilgilendiriyorsunuz. kule de ona gore davranmak zorunda.(edit-1: deklare edilen emercensi karari iptal edilebilir elbette, burada emercensinin ciddi bir bildirim oldugu icin bir var bir yok denmeyecek ciddi bir sey oldugunu anlatmaya calisiyorum. ıkaz icin @black n white'a tesekkur ederim.)

    (#71368704) ya allah allah herkes bu fuel dump'a takmis. neden eksiklik olsun hocam opsiyonel bu, eger cok gerekli olsaydi opsiyonel degil standart olurdu zaten. 14 senedir havaciliktayim daha havada yakit bosaltan oyle inise gelen ucagim olmadi. cok nadir bu olay, oyle kafana gore actim muslugu bosaltiyorum diyemezsin. karadeniz tarafina cikartirlar genelde o is icin. falan filan... ha bir de pist uzunlugu inis/kalkista cok onemli.

    belki de pilotlar bakti rotalari dahilinde uygun bir pist yoktu o nedenle istanbul uzeri de kalmayi sectiler. neyse yapacak birsey yok olan olmus artik. cok gecmis olsun, en kotu durum boyle olsun...

    edit-2: son karar kaptanin ama occ ile iletisimle divert etme kararinin verilmesinin normal bir prosedur oldugu detayini yazmayi unutmusum. gece gece uykulu yazinca boyle olmus. kusura bakmayin...
  • havada 7 saat 21 dk boyunca bekleme (holding) yaparak türk havacılık tarihine geçmiş türk hava yolları seferidir.

    bu beklemenin sebebi atatürk havalimaninindan kalkisindan sonra epilepsi nobeti geciren 16 yasindaki bir kiz cocugu sebebiyle medical emercengy deklere edilmesi fakat uçağın mevcut yüküyle ataturk havalimanina inememesi, gerekli ağırlığa düşmesi icin yakit yakmasi gerekliligi oldugu bildirilmistir.

    yolculardan birinin doktor olmasi buradaki tek sansin yaver gittigi noktadir.

    burada goze carpan en önemli nokta bir cok transanlantik ucus yapan ucak modelinin aksine bu leasing ile kiralanmis a333 da opsiyonel olarak yakit bosaltma (fuel dumping) sistemi (jettison pompası) bulunmamasidir.

    tum yolcu ve murettebata geçmiş olsun.

    https://pbs.twimg.com/…a/dmcohydwkaapwe7?format=jpg
    https://pbs.twimg.com/…a/dmcx8iiw4aem-kr?format=jpg

    edit: bu olaydan da kavga çıkarmayı basarmissiniz tebrikler. olayda herkes isini dogru yapmisken nedir bu tartisma sadece cikarilmasi gereken dersler olmustur onuda yetkililer çıkarmıştır. thynin hemen basin aciklamasi ile olayi bilgilendirmesi bile yeterli.

    ayrıca 121.1 e de geçmiş olsun.
  • fuel dump özelligi olmayan bir airbus a330u transatlantik ucuran thynin, olayın bu şekilde gelişmesindeki payı unutulmamalı.

    ya opsiyon olarak fuel dumpingozelligine sahip bir ucak leaseedeceksin, ya da o ucagi transatlantik ucurmayacaksin. havacilikta her zaman en kotuye gore hazirlik yapilir. bugunku senaryoyu cok daha kotu bir hale getirsek ve desek ki kaptan pilotlardan biri kalp krizi geciriyor, dinlenen kaptan pilot da gelip ne olduguna bakiyor ve arkadasini feci bir sekilde gorerek fenalasiyor. bu durumda ucak, baski ve stres altindaki 2 deneyimsiz pilot ile 7 saat trafigin yogun oldugu bir bolgede turlamak zorunda kalacak. boyle bir tahayyuldeki hata ihtimali normal sartlarin belki bin kati. bu riski neden yolcular yasamak zorunda olsun ki?

    edit:imla
    edit2: başka yerden okumak isteyenler için; http://m.airporthaber.com/…n-sure-havada-kaldi.html
  • benim anlamadığım nokta şu: epilepsi geçiren hastaya biz ambulans çağırsak gelmiyor. önemsiz bulunuyor. hazır orda hekim de var. yapılabilecek sınırlı müdahaleler( nefes yolunun açılması, hastanın yatar konuma getirilmesi vs) yapıldıktan sonra zaten 1 saate uyanmış olucak hasta en geç. geri kalan 6 saat boyunca neden hold yapmış. emergency deklare edildikten sonra geri çekilemiyor mu öyle bir kanun mu var?
  • ucagi otobus sananlar var. adam yol ustunde indirip devam etseydiniz demis. (bkz: no comment)
  • pratik türk zekası için mükemmel bir örnek teşkil etmiş vaka. büyük geçmiş olsun.
  • muhtemelen 7 saat sonra atlantik üzerinde olacağından istanbul'a inmesine karar verilmiş gibi gözükmekte.

    ama esas problem transatlantik uçuş için aldığı yakıtla acil iniş yapamayacak uçakta fuel dump (yakıt tahliye) sistemi olmaması. cinayete teşebbüs gibi birşey. havacılık standartlarında uygulaması nasıldır bilmiyorum ama herhalde bir yaptırımı vardır.
  • bir 330 pilotu ve haberdeki uçağı defalarca kez uçurmuş biri olarak burada yazılanları okudukça bir aydınlanma geldi ve gerek airbusa gerek şirkete detaylı bir rapor hazırladım. hepinize havacılığa verdiğiniz katkılardan ötürü çok teşekkür ediyorum, konunun takipçisi olacağıma emin olabilirsiniz. gelişmeleri ve sonuçları da yine burdan yazarak sizleri bilgilendireceğim. bu bir tarafta dursun.

    yukarıda yazarın biri gerçekten çok ilginç bir detaya dikkat çekmiş aslında. havacılıkta insan hayatının enteresan bir şekilde ve hatta belki de abartılı bir şekilde önemsendiğine dair bir şeyler söylemiş. bu gerçekten de öyle neyse ki ve sonuç olarak o muhteşem makinalar tasarlanıyor ve şeytanın aklına gelmeyecek detayları düşünerek hazırlanmış kurallar ve standartlar oluşturuluyor. bu gelişen teknoloji ile sürekli değişen ve yaşayan bir sistem.

    keşke insan olarak bu hassasiyeti her alanda yapabilsek. o yolcu belki de uçaktan indiği andan itibaren ambulansta yolda hastanede it muamelesi görecek. kaptanların yüzbinlerce liralık yakıt yakmak pahasına riske atmadıkları yolculardan biri belki de bir kaç hafta sonra geri döndüğünde minibüs caddesinde 5 tl fazla kazanmak için yolcu kavgasına tutuşan iki tane dolmuşçunun yapacağı bir kazada telef olup gidecek. asıl ironik olan yakıt atma sisteminin olup olmaması değil işte tam olarak da bu. tabi bu dediklerim bizim gibi belediyenin açtığı çukura düşüp ölen insanların olduğu ülkeler için geçerli. gelişmiş ülkeler zaten bir çok alanda havacılık standartlarını yakalamış durumdalar. o gibi yerlerde böyle şeylere insanlar şaşırmıyor. hayvan gibi yaşamaya alışan, alıştırılan biziz. sorun bizde.
hesabın var mı? giriş yap