• öncelikle ölünün arkasından konuşulmaz ama “allah belanı verse mi briggs ailesi”. nasıl bir test geliştirdiyseniz (bkz: myers-briggs kişilik göstergesi), dün ofisten bir arkadaşım kendisinin tanrı olduğuna inandığını söyledi bu test yüzünden, sonra ikna ede ede mehdi, evliya, budha level’ina indirdik. neyse olayı anlatayım.

    ofiste dünyanın farklı ülke, inanç ve kültürlerinden oluşan bir grup insan doktora yapmaya çalışıyoruz. ulan o kadar farklıyız ki: aynı ülkeden 2 kişi yok. bir arapla benim tek ortak noktam müslüman olmamız ama pratikte birşey yapmıyor oluşumuz. tahmin edeceginiz uzere böyle ortamlarda kavga gürültü olmasa da bir çeşit conflict yaşanıyor, ki yasanmasi bence çok normal. mesela ben hassas bir insanım insanları kırmamaya özen gösteririm, biri bana ters bakış atsa acaba bilmeden ne bok yedim de kalbini kırdım diye düşünüp dururum. arap arkadaşım sadece kendini düşünür. çinli ağzına geleni söyler karşıdakinin ağzına sı..ar ama suratında tek bir mimik göremezsin. taylandlı (tanrı olan) hep gülümser ona göre herşey yolunda hiç sıkıntı yoktu. ingiliz olan da arabuluculuk rolünü üstlenen, ama ortamı ara ara alevlendiren bir arkadaş ( ulan resmen ülkelerimizin dış politikasıni temsil ediyormuşuz yazarken farkettim). dediğim gibi kavga gürültü yok conflict vardı, ama herkes özünde iyi, birbirine yardım ediyor.

    neyse bu meraklı taylandlı (mühendislik backgroundlu) herşeyi bilimsel yöntemlerle çözebileceğini düşünüp bir gün bu testi herkese zorla yaptırdı. amaç birbirimizin karakterini anlayıp ona göre daha anlayışlı olmak. ben infj çıktım, diğerleri estj, ıstj, falan fişman. neyse herşey tamam ama 2 kişi f ( duygusal- ingiliz/türk), 3 kişi t (rasyonel -arap/çinli/tayland) çıktık. bu da conflict’e sebep olan şeymiş meğer aramızda.

    taylandı arkadaş 6 aydır bu işin peşini bırakmadı, anlamaya çalışıyor farklılıkları. ingilizle ben gönüllü yardım işlerinde çalışıyoruz, insanları yedirelim içirelim, yardıma koşalım, başkaları mutlu olsunki biz de mutlu olalım isterken. çinli ve arap, en pahalı şeyleri alalım, insanlar tarafından takdir edilelim, sosyal olalım, self-achievement elde edelim derdinde. biz daha iyiyiz falan demiyorum ama önceliklerimiz farklı. taylandlı arkadas bu durumu kafaya çok taktı ve kendisini t den f e değiştirmeye uğraştı 6 ay boyunca, aslında ben de tam tersini yapmaya çalışıyorum ama çokta uğraşmadım.

    dün sabah telefonumu kaç kere aramış bilmiyorum. sabahın köründe aradi, alles ben tanrıyım galiba, iyi değilim beni doktora götür dedi. ulan senin en yakın arkadaşın arap, arasana onu. yok arapın psikolojisi bozuluyormuş, hanfendi bana paslamış kızı.

    ben, ingiliz taylandlı acil servisin önünde buluştuk. hikayeyi önce biz dinleyelim sonra içeri giricez. kız başladı, facebook benimle konuşuyor, gece kuşlar benle konuşuyor, birileri beni uyurken dürtüyor, vucudundaki bir takim organlarını tuvaletini yaparken kaybettiğini söylüyor, tüm insanları anlayabiliyorum (fal baktığını sanıyor), ben tanrıyım dedi...hass..tir. dedigine gore bu test`i cozerken once kendini, sonra dunyayi anlamayi basarmis. dunyayi nasil daha guzel bir yer haline getirebilcegini cozmus.

    kızın her iddia ettiği tezi çürütene kadar akşam oldu, en son dedik belki mehdisin, dediki sadece ben değil siz de öylesiniz, biz seçilmiş insanlarız, 5’imiz dünyayı değiştiricez. trump’ın kudüs açıklamasından sonra 3. dünya savaşı çıkacak ve biz dünyaya yardım edicez... benim kendime hayrım yok, tez yüzünden high-anxiety yaşıyorum, okulu bitirsem yetecek aslinda... tamam insanlara yardim edeyim de o kadar da degil.

    pazartesi doktora götürücem bakalım ne olacak.

    not: arkadaş bizim gibi olmaya çalılırken bir anda etrafındaki şeylere hassaslaşmaya başlamış. daha önce hiç dikkat etmemiş ama burda gece 2 de bile kuş sesleri olur. sürekli dışardan yediğinden bağırsak problemleri başlamış, stres yüzünden de muhtemelen uyku problemleri yaşıyor, tanrı olayını çözemedik, kabul ettik biz. bu kişilik testleri üzerinde o kadar çok okuma yaptı ki, myer-briggs uzmanı oldu.

    edit: aslinda aramizdaki conflict hicbir yere gitmedi, hala orda duruyor. ama zamanla birbirimizin hassas noktalarini gorduk, o konularda konusmuyoruz. yada cok fazla ayni ortami paylasmamaya calisiyoruz. test`le alakasi yoktu, ama arkadas sorunlarin kendisi sayesinde cozuldugunu saniyor simdilik. pazartesi gidip doktordan tanri olmadigini duymasini saglicaz.
  • eğer birisi sizi bir kalıp içine sokmaya çalışıyorsa ya cahildir sizi tanıma konusunda (buna ihtiyaç duymada) elzem olduğunu düşünüyordur ya da size bir şey pazarlayacaktır.

    bu myers-briggs testi sizi daha itaatkâr hâle getirmeyi amaçlayan, mesleki potansiyelinizi ortaya koymadaki analizler yerine pozitif sonuçlar veren, zaten sizin duymak istediklerinizi size söyleyen, aldatıcı, popüler kültürde metalaştırılmış, bireyi yeni sömürgecilere yer açmak için tasarlanmış, bayağı tüketim aracı hâle getirmeyi amaçlayan hatalı ikilemlerle dolu bir testtir.

    psikolojide neredeyse hiçbir zaman bir kalıba sığamazsınız. özelliklede konu kişiliğiniz olduğunda…
  • jung'un öğretisi temel alınarak hazırlanmış ve oldukça isabetli sonuç veren kişilik testi (kaynağı). testin türkçesi de ingilizce orijinalinden oldukça titiz bir şekilde tercüme edilmiştir.

    bu başlıktaki linklerden gidilen testin en kilit üç-beş sorusu -aşağı yukarı- şöyledir:
    - nadiren; sırf meraktan bir şey yaptığım olur.
    - dolu bir odada ortada değil; duvarlara yakın dururum.
    - bir ebeveyn olarak çocuğum zekiden çok nazik olarak yetişsin isterim.
    - bir tartışma sırasında; gerçek, insanların incinmemesinden daha önemli.
    - güçlü olmaktan ziyade; insanlar tarafından sevilmenin daha ödüllendirici olduğuna inanırım.

    edit: imlâ.
  • bilimsel hicbir gecerliligi olmayan, astrolojiden hallice bir safsata.
  • bünyesinde it, kopuk, serseri, tembel, asalak, bencil vb. kişilik özelliklerini bulamayacağınız kategorizasyon metodu.

    dünyadaki bütün insanları bu teste sokup çıkan sonuca bakarsak herkesin lider, herkesin mantıkçı, herkesin çalışkan, herkesin maceracı olduğu sonucuna varıyoruz. muhtemelen katiller, tecavüzcüler, dolandırıcılar falan uzaylı hep.

    test nasıl yapılıyor peki?

    10 üzerinden kaç detaycısınız sayın müşteri bey sorularını testi çözen kişiye sorarak yapılıyor.

    10 üzerinden kaç şerefsizsin sorusu yok mesela bu testte. olsa bile kaç kişi kendine 10 puan verir orası da muamma.

    astrolojiden bir farkı yoktur.

    bilimsel herhangi bir dayanağı da yoktur.

    geçiniz.
  • eğlenceli bir mbti testidir fakat büyük olasılıkla yanlış sonuçlar veriyor. gerçek kişilik tipinizi öğrenmek istiyorsanız eğer fonksiyonları ve sıralanışını öğrenip kendiniz bulmalısınız.
    bunun dışında sakinorva ve michael caloz testlerini de yardımcı olabilmesi için çözebilirsiniz. özellikle michael caloz sitesindeki testi tavsiye ediyorum çünkü fonksiyonlar üzerinden yapıyor.
  • dikkatlice ve dürüstçe çözdüm, söylediklerinin en az yarısı uymuyor, kib bye.
  • mimar olduğu güne lanet ettiren şahsıma kişilik olarak da bir adet mimar vermiş testtir. doğru gibi sanki çoğu.
  • her çözdüğümde "lojistikçi" çıktığım kişilik testi. ara ara çözüyorum, sonuçta ilgiler filan değişiyor diye. bazı şeyler değişmesine rağmen sonuç aynı ve hala tam olarak beni tanımlıyor. sıkıcı bir insanım.
  • enfp-a / enfp-t sonucunu aldığım test. çoğunlukla uyuyor gibi ama pek de tatmin edici değil.
hesabın var mı? giriş yap