• bir ara tum toyota corollalarin arka caminda yazan $ey. (bkz: gereksiz gozlemler)
  • dört silindirli araçlarda silindir başına dört sübap* kullanılarak motorun verimini arttıran bir yöntem. normalde iki tane kullanılır.
    (bkz: 24v) (bkz: 20v)
  • motorda emme ve egzost süreçlerindeki dirençleri azaltarak volumetrik verimi ve dolayısıyla motor gücünü arttıran bir uygulama.
  • bu sistemde 2 emme veya 2 egzos sübabının çapları birbirinden farklı olabilir. nedeni ise farklı motor devirlerinde uygun hava hareketinin sağlanmasıdır. düşük devirlerde sübap kesit alanının dar olması istenir ki içeri giren veya dışarı çıkan hava için nozul etkisi yaratsın ve gazın hızı artsın. fakat yüksek devirlerde gaz hızı zaten yüksek olacağı için dar kesitten geçerken büyük kayıplar meydana getirir. bunun sonucunda büyük kesit alanlı sübap gerekir. silindir başına 2 emme ve 2 egzos sübabı kullanmanın nedenlerinden biri de budur.
  • fiat tipo'ların 2.0 i.e. 16v action modellerinde karizmatik bir fontla plakanın hemen üstünde sedicivalvole şeklinde belirtilir.
  • bu motora sahip araçlarda değişken supap zamanlaması*** teknolojisi uygulanabilmektedir.

    8 valve'e sahip araçlarla karşılaştırdığımız zaman, alt devirlerde daha cansızdırlar ancak buna karşılık üst devirlerde daha atiktirler. yani 8 valf'li bir motor alt devirde canlı üst devirde cansız iken bu 16 valf'te tam tersidir. değişken supap zamanlaması teknolojisi ise, basitleştirilmiş bir turbo teknolojisi gibi düşünülebilir. turbo'dan farkı genelde yüksek devirlerde kendini gösteriyor olmasıdır. google amca'da vtec 5000 devir sonrası tarzında bir sorgulama yaparsanız ne demek istediğimi daha iyi anlamış olursunuz*.
  • alt devirlerde bir tık daha güçsüz olduğu doğrudur.

    üreticiler ise bunu telafi etmek için değişken subap zamanlaması kullanırlar lakin bu konuda bilinen yanlışlar var.

    1. turbo kendini yüksek devirlerde gösterir zaten, alt devirlerde yoktur. tam tersi ise superchargerdır. o nedenle bazı lüks araçlarda hem supercharger hem turbo bulunur ki hem alt hem üst devirler toparlansın.

    edit: (bkz: turbo lag)

    2. sistemin turboyla alakası falan yoktur, turbo ile birlikte veya turbo olmadan uygulanabilir.

    3. sistemin yaptığı şey aslında alt devirlerde farklı bir egzantrik derecesinin, üst devirlerde başka bir egzantrik derecesinin uygulamaya geçirilmesidir. yani subap zamanlaması devre ve ihtiyaca göre değişir.

    4. bazı araçlarda alt devirlerde ekonomi sağlamak için de tercih edilebilir. bilhassa alfa romeo'nun twin spark motorlarında bulunan varyatörlü değişken subap zamanlaması sistemi her ne kadar 3400 devirin üzerinde motorun tam performansını açığa çıkartsa da, aracın alt devirlerinin hayli zayıf olmasına neden olur çünkü alt devir ekonomisi için motor kapasitesinin hayli altında çalışır. 3000 devir altında ve üstünde bu motordaki yakıt tüketimi farkı muazzamdır.

    5. 16 valfin bir diğer amacı emisyonları iyileştirmektir. şu anki emisyon standartları ile hiç bir üretici 8v motor üretemez. ancak bu durum fazladan 8 tane subap fincanına sebep olduğundan fincanlar bozulduğunda 8 değil 16 tane almanız gerekir. tanesi genelde 50 lira olur, 800 lira şeklinde göte kaçabilir.
hesabın var mı? giriş yap