• edit: çeviriye başladığımda anlaşma maddeleri yayınlanmamıştı, resmi türkçe anlaşma maddeleri için: https://twitter.com/…tatus/1184918286959595521?s=19

    basında dolaşan anlaşma maddelerine istinaden hızlıca türkçe'ye çevrilmiştir. profesyonel çevirmen olmadığım için yalan yanlış şeyler olabilir, bulup düzeltirseniz çok iyi olur. anlaşmanın türkçe'sinin yayınlanmaması ayrı bir rezalet ama neyse.

    1- türkiye ve abd nato üyesi olarak dostça ilişkilerinin olduğunu bir kez daha teyit etmektedir. abd türkiye'nin kendi güney sınırına yönelik meşru güvenlik kaygılarının farkındadır.

    2- türkiye ve abd seyretmekte olan olaylar ve özellikle suriye'nin kuzeydoğusundaki olaylar için ortak çıkar doğrultusunda yakın işbirliği içerisindedir.

    3- türkiye ve abd "birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için" düsturunca nato topraklarına ve nüfusuna yönelik tüm tehlikelere karşı mücadelenin aynen devam edeceğini bildirmektedir.

    4- her iki ülke de; insan hayatı, insan hakları, dini ve etnik grupların korunması hususunda gerekli tedbirlerin alınacağına dair güvencesini bir kez daha yinelemektedir.

    5- suriye'nin kuzeydoğusundaki ışid/deaş hareketliliğine karşı işbirliği içinde olacaktır. bu işbirliği bölgedeki hapisanelerin ve mümkünse ışid/daeş kontrolündeki alanlarda yaşayıp yerinden edilmiş insanların koordinasyonunu kapsamaktadır.

    6- türkiye ve abd, bölgede anti-terörizm operasyonlarında yanlızca teröristleri ve onlara ait mevzileri, barınakları, sığınakları, silahları, araç ve ekipmanlarının hedef alınacağı konusunda mütabıktır.

    7- türkiye, tsk'nın kontrolündeki güvenli bölgede(safe zone) nüfusun yoğun olduğu tüm alanlarda güvenliğin sağlanmasını taahhüt etmektedir. bununla birlikte, sivil halkın ve onlara ait altyapıların korunması ve gözetilmesine devam edilecektir.

    8- her iki ülke de suriye'nin politik birliğine ve toprak bütünlüğüne, bununla birlikte bm tarafından yönetilen, suriye'deki çatışmaların ortadan kaldırmaya yönelik politikalarına olan desteklerini bir kez daha yinelemektedir.

    9- türkiye'nin ulusal güvenlik endişelerinin giderilmesi hususunda, her iki taraf da güvenli bölgenin işlevselliği ve önemi hakkında anlaşma halindedir. söz konusu anlaşma kapsamında güvenli bölgede ypg'nin elindeki ağır silahlar toplatılacak, tahkimatları ve mevzileri etkisiz hale getirilecektir.

    10- güvenli bölgenin oluşturulması birincil olarak tsk tarafından yapılacak ve her iki taraf da güvenli bölgenin tesisi için artan bir işbirliği içinde olacaktır.

    11- türkiye barış pınarı harekatına, ypg'nin geri çekilmesi için 120 saatliğine ara verecek. geri çekilme bittikten sonra barış pınarı harekatı durduralacak.

    12- barış pınarı harekatı'na ara verildiğinde abd 14 ekim 2019 tarihli başkanlık kararnamesi çerçevesindeki yaptırımlarının devamının gelmeyeceğini kabul etmektedir. barış pınarı harekatı 11. maddede belirtildiği üzere durdurulduğunda, bahsi geçen yürürlükteki yaptırımlar da kaldırılacaktır.

    13- anlaşmanın yürütülmesi ve amacına ulaşabilmesi için her iki taraf işbirliği içinde olacaktır.
hesabın var mı? giriş yap